News

Komentari 0

Projekcijom na fontanama odali počast malenoj Madini: Do danas odgovorni nisu kažnjeni

Projekcijom na fontanama odali počast malenoj Madini: Do danas odgovorni nisu kažnjeni

Iz Centra za mirovne studije ogorčeni su nebrigom Vlade za živote djece na našim granicama, sigurnost izbjeglica, ali i za vladavinu prava i međunarodne obaveze. Upozoravaju i na zastrašivanje i kriminalizaciju

Povodom Svjetskog dana migranata, koji se obilježava 18. prosinca, i mjesec dana od presude Europskog suda za ljudska prava koja utvrđuje kako je Hrvatska povrijedila pravo na život šestogodišnje Madine Hussiny, Centar za mirovne studije odao je počast poginuloj djevojčici i njezinoj obitelji te svima čiji su životi ugroženi u potrazi za sigurnošću projekcijom na zagrebačkim fontanama.

Projekcija prikazuje protjerivanje Madinine obitelji iz Hrvatske željezničkom prugom i element je iz stripa Madina autorice Ene Jurov.

- Europski sud za ljudska prava donio je presudu u kojoj je utvrdio kako je Hrvatska odgovorna za povredu prava na život Madine Hussiny, kolektivno pretjerivanje njezine obitelji, ponižavajuće postupanje prema njezinoj braći i sestrama, povredu prava na slobodu i sigurnost te prava na pojedinačni zahtjev svim članovima njezine obitelji. U mjesec dana koliko je prošlo od presude, jedina informacija koju je komunicirala Vlada RH jest da - nisu pročitali presudu. Tolika je nebriga trenutno vladajućih za živote djece na našim granicama i za sigurnost izbjeglica, ali i za vladavinu prava i međunarodne obaveze naše države - poručuju iz CMS-a dodajući kako su odmah po donošenju presude prije mjesec dana pozvali premijera Andreja Plenkovića na smjene. 

- Pozvali smo ga da smijeni one koji snose zapovjednu i političku odgovornost u uspostavljanju i održavanju ovih nezakonitih praksi, kao i uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje neovisnih međunarodnih istraga: vrh policije Nikolu Milinu i Zorana Ničena, državnu tajnicu Terezije Gras te ministra Davora Božinovića. Do danas, čak mjesec dana od presude, odgovorni nisu smijenjeni ni sankcionirani, istraga nije provedena i počinitelji nisu kažnjeni - istaknula je Sara Kekuš. 

Upravo suprotno, dodaju iz CMS-a.

- Svjedočimo zastrašivanju i kriminalizaciji građana koji pokazuju solidarnost i pružaju podršku izbjeglicama u Hrvatskoj. Visoki prekršajni sud je pravomoćno kaznio volontera organizacije Are You Syrious? koji je Madininoj obitelji pomogao da zatraže azil, kada su nekoliko mjeseci nakon pretrpljenog kolektivnog protjerivanja koje je za posljedicu imalo smrt njihove kćeri i sestre, ponovno stupili na teritorij Hrvatske - pojašnjava Tea Vidović. 

U međuvremenu, podsjećaju i na to, izašli su novi dokazi o nezakonitosti rada hrvatske policije, odnosno izvještaj Odbora za sprječavanje mučenja Vijeća Europe, kojeg je MUP godinu dana nastojao blokirati, a koji potvrđuje kako Hrvatska provodi ilegalna protjerivanja te kako izostaju učinkovite istrage.

- Iz prvoobjavljene verzije polugodišnjeg izvješća domaćeg mehanizma nadzora koji je “ustanovio da policija provodi nedopuštena odvraćanja migranata (eng. pushbacks)”, a koja je povučena s interneta, nakon ponovne objave ublažena je upravo ta rečenica. To svakako upućuje da je mehanizam nadzora podložan snažnom političkom pritisku tijela koje treba nadzirati. Svjetski dan migranata Hrvatska dočekuje s dokazima najokrutnijim kršenjima ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata i Vladom koja toj praksi ne želi stati na kraj. Stoga Centar za mirovne studije poziva da Republika Hrvatska i Europska unija poštuju ljudska prava i omoguće sigurne i legalne puteve za osobe u potrazi za zaštitom i sigurnošću kako više ni jedna obitelj ne bi proživjela što je preživjela obitelj Hussiny - zaključuju. 

Najčitaniji članci