Obavijesti

News

Komentari 0

Projekti: Mi gradimo kamene kućice i učimo kuhati stara jela

Projekti: Mi gradimo kamene kućice i učimo kuhati stara jela
1

Ravnateljica škole u Pučišćima dobila je visoko odličje zbog novih nastavnih metoda. Već godinama osmišlja projektnu nastavu utemeljenu na baštini Brača

VIDEO

Problem učenja u našem obrazovanju nije u predmetima kao što su matematika ili hrvatski, nego u prenošenju gradiva, jeziku komunikacije učitelja koji djeca ne razumiju. Ne razumiju ni udžbenike pa uče gradivo napamet, a to je katastrofa. Obrazovanje neće biti bolje dok se to ne promijeni. Stoga smo mi pokrenuli projekte koji nastavu povezuju sa stvarnim životom, teoriju s praksom. Želimo da učenici imaju trajna znanja, a to se može postići samo ako znaju riješiti stvarni životni problem.

Opisala nam je svoje metode rada dr. sc. Lucija Puljak, ravnateljica Osnovne škole Pučišća na Braču, koja je nedavno dobila visoko francusko odličje Časnika reda Akademskih palmi koje se dodjeljuje osobama zaslužnima za velike doprinose u školstvu i kulturi. Dr. Puljak je potpuno posvećena školstvu, pisala je udžbenike iz matematike i hrvatskog za niže razrede, a već godinama sa svojim školskim timom osmišlja projektnu nastavu utemeljenu na baštini otoka Brača koja se isprepleće s primjenom suvremenih metoda nastave.

- S Francuzima surađujemo od 2005., kad smo prvi put išli na učeničku razmjenu u Baillargues. Tada smo osnovali dječja općinska vijeća u kojima su djeca učila o demokraciji, donositi odluke, biti odgovorni građani... Nakon toga tamo smo izlagali školske fotografije bračkog krajolika u Montpellieru, objašnjavali učenicima i učiteljima sličnosti i različitosti naših mediteranskih zavičaja. Na Dan Europe 2013., u godini kad je Hrvatske primljena u EU, naša je škola u Parizu ispred gradonačelnikove palače imala izložbu na otvorenom o bračkoj baštini - opisala je Puljak dio aktivnosti u Francuskoj.

Puljak je radila kao školski pedagog, magistrirala je metodiku hrvatskog jezika i književnosti, a doktorat je stekla iz psiholingvistike. U Pučišćima vodi školu sa 180 đaka, s dvije područne škole Gornji Humac i Pražnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Razvijanje svih sposobnosti 

Svake godine škola osmisli glavnu projektnu temu kojoj se multidisciplinarno pristupa u svim razredima. Ključni kriterij za odabir teme je mogućnost da se veći dio terenskih istraživanja obavi u neposrednoj okolici mjesta u kojemu učenici žive.

Na projektima se svakodnevno radi kroz nastavne i izvannastavne aktivnosti kako bi se sustavno razvijale učeničke sposobnosti, poput komunikacijskih, prirodoslovnih, matematičkih, kulturoloških, poduzetničkih, socijalnih i radnih. Ove godine projektna tema je srednjovjekovni Brač, a učenici su ranijih godina proučavali suhozide, Ilire koji su naseljavali otok, kulturu življenja Brača, te povijesni, prirodni i kulturni identitet Pučišća. Učenici u sklopu projekta odlaze na teren, obilaze te proučavaju mjesne utvrde i ranoromaničke crkvice od kojih se trećina svih u Hrvatskoj nalazi na Braču. Upoznavaju i spremaju stara jela, proučavaju uzorke tla u okolici mjesta, a uče se i drevnoj gradnji od kamena obilazeći stare pastirske kućice. Također, Puljak se zalaže da je škola aktivno uključena i u projekte koji se financiraju iz EU. Trenutačno pod okriljem Erasmusa + provode dva projekta.

Tradicija obrade kamena

- ‘Priča o kamenu bb’ aktualni je projekt koji smo osmislili, a provodimo ga u partnerstvu s dvjema školama iz Dijona u Francuskoj i Klesarskom školom iz Pučišća. Projekt povezuje učenike dviju zemalja u istraživanju predromaničkih kamenih spomenika. Drugi projekt ‘Euroroural Tourisme’ radimo u partnerstvu s Udrugom za otočki razvoj i francuskom udrugom Apare kao nositeljem. Oba projekta tematski su vezana za otkrivanje, valoriziranje i promoviranje kulturne baštine - rekla je Puljak.

Pučiški učenici su od početka školovanja naviknuti na nastavu neodvojivu od prakse, što je bila nepoznanica njihovim starijim generacijima đaka, ali i ponekim učiteljima koji bi se obreli na zamjenama u ovoj školi. Učenici su složni da odlasci na terene i praktični rad nastavu čine puno zanimljivijom, a gradivo iz knjiga pristupačnijim.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag