Obavijesti

News

Komentari 19

Promet od turizma od početka godine veći za milijardu kuna

Promet od turizma od početka godine veći za milijardu kuna
1

Podaci o fiskaliziranim računima u turizmu i ugostiteljstvu od početka godine pa do 10. srpnja pokazuju da je iznos fiskaliziranih računa u tim djelatnostima ukupno veći za čak milijardu kuna

VIDEO

Visoke stope rasta hrvatskog turizma, prema svemu sudeći, stvar su prošlosti, no turizam će i ove godine biti jedan od okidača razvoja hrvatskoga gospodarstva i punjenja državne blagajne, piše u petak Jutarnji list.

Potvrđuju to podaci o dosad izdanim fiskaliziranim računima u turizmu i ugostiteljstvu, prema kojima je u razdoblju od početka godine pa do 10. srpnja iznos fiskaliziranih računa u tim djelatnostima ukupno veći za čak milijardu kuna.

Prema podacima Porezne uprave, u razdoblju od 1. siječnja do 10. srpnja u Hrvatskoj je u segmentu smještaja gostiju izdano ukupno oko 15,72 milijuna fiskaliziranih računa ili oko jedan posto više nego u istom lanjskom razdoblju, ističe dnevnik.

Ukupni iznos računa porastao je 12 posto u odnosu na razdoblje od 1. siječnja do 10. srpnja prošle godine te je dosegnuo gotovo 3,97 milijardi kuna, što je oko 423 milijuna kuna više nego u istom lanjskom razdoblju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Značajan skok broja i iznosa fiskaliziranih računa zabilježen je i u segmentu ugostiteljstva u kojem je od 1. siječnja do 10. srpnja ove godine izdano, prema istim podacima, gotovo 184 milijuna fiskaliziranih računa ili tri posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je ukupni iznos računa porastao devet posto, dosegnuvši vrijednost nešto veću od 7,35 milijardi kuna, navodi Jutarnji list.

Kada se sve zbroji, proizlazi da je u turizmu i ugostiteljstvu od 1. siječnja do 10. srpnja izdano ukupno više od 199,7 milijuna fiskaliziranih računa ukupnog iznosa nešto većeg od 11,32 milijarde kuna. Riječ je o rastu broja izdanih fiskaliziranih računa od oko tri posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, odnosno od oko 10 posto kada je riječ o iznosu fiskaliziranih računa. 

Naravno, na rast broja i iznosa fiskaliziranih računa ne utječe samo fizički turistički promet, nego i jači nadzor poreznika, kao i rast cijena, koji se u Hrvatskoj tradicionalno događa tijekom turističke sezone. No, i ti podaci pokazuju da pesimizmu, kada je riječ o turizmu, nema mjesta, piše Jutarnji list.

Dokaz je to kako naša politika osnaživanja cjelogodišnjeg turizma daje pozitivne rezultate ne samo u vidu turističkog prometa, koji na ovogodišnjoj razini ima rast od četiri posto u broju turista i jedan posto u ostvarenim noćenjima, nego i u ekonomskom smislu pohvalio se Jutarnjem list Gari Cappelli, ministar turizma, ukazavši i na velik rast investicija u turizmu.M (hru)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag