'Promicanjem ravnopravnosti žena tvrdimo da smo jednaki...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

'Promicanjem ravnopravnosti žena tvrdimo da smo jednaki...'

'Promicanjem ravnopravnosti žena tvrdimo da smo jednaki...'
8

Internetska stranica 'Žene i mediji' biti će vezana za europsko i hrvatsko zakonodavstvo, pozitivne primjere uspješnih žena u svakom segmentu društva, ali i skrenuti pozornost na probleme s kojima se žene susreću

VIDEO

Kako bi se javnost informirala o položaju žena u društvu pokrenuta je internetska stranica 'Žene i mediji' i time od sada postoji središnje mjesto na kojoj svi zainteresirani mogu pročitati o uspjesima, ali i napretku žena u društvu.

Povodom pokretanja internetske stranice Agencija za elektroničke medije organizirala je okrugli stol 'Žene u hrvatskom društvu' u muzeju Mimara pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović (51).

Iako predsjednica nije bila prisutna na velikom otvaranju uputila je čestitku putem videozapisa.

- Čestitam na otvaranju portalu. Važnosti položaja žena u društvu posvećena sam ne samo od predsjedničkog mandata već i od početka svog javnog djelovanja. Tijekom svoje političke karijere susrela sam se s raznim predrasudama i problemima kako osobno tako i kroz različite priče. Čini mi se kako još uvijek nema dovoljno žena na rukovodećim pozicijama, a ne smijemo zanemariti činjenicu da su zemlje s većim brojem žena na poziciji i razvijenije - izjavila je Kitarović.

Iz ureda Predsjednice potvrdili kandidaturu Grabar-Kitarović?
Iz ureda Predsjednice potvrdili kandidaturu Grabar-Kitarović?

Upozorila je i o prevelikom nasilju nad ženama te da treba doći do promijene odgoja u najranijoj dobi. No dodala je kako je uvjerena da smo dovoljno razvijeno društvo da shvaćamo bit ravnopravnosti muškaraca i žena. 

Internetska stranica biti će vezana i za europsko i hrvatsko zakonodavstvo, pozitivne primjere uspješnih žena u svakom segmentu našega društva, ali i skrenuti pozornost na probleme s kojima se žene susreću.

Na okruglom stolu prisustvovala je i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek (49) koja je istaknula kako se sa stereotipima moramo boriti na način da ih prvo osvijestimo.

- Svi smo u društvu pozvani da promičemo ravnopravnost i da svi možemo postići jednake rezultate i uspjehe. Jer samo ako osvijestimo problem možemo ga i riješiti - rekla je Obuljen Koržinek. 

zakoni

U raspravi sudjelovale su i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vlatka Zoldoš, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden (76), članica Izvršnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ana-Marija Vrdoljak te Petra Kontić, voditeljica programa 'Rodna ravnopravnost' u udruzi B.a.B.e Petra Kontić.

- Nisam se susrela s velikim problemima u ravnopravnosti. No smatram kako je najteža uloga na svijetu ona majke. Lijevom nogom sam mogla napraviti tri doktorata ali odgojiti svoja dva sina to je najteže - objasnila je Vlatka Zoldoš koja je 1992. diplomirala molekularnu biologiju na PMF-u, a znanstveno se usavršavala na Sveučilištu Paris-Sud u Orsayju.

Kolinda je zapjevala na radiju i rekla: 'Ne trebam veće ovlasti'
Kolinda je zapjevala na radiju i rekla: 'Ne trebam veće ovlasti'

- Volim nositi ruž i kad sam došla u Francusku rekli su mi da žena koja nosi crveni ruž i štikle nisu znanstvenice - izjavila je Zoldoš i šokirala prisutne u Mimari. No kako kaže, dokazala je da to nije istina stoga je potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora ženama je poručila:

- Žene, slijedite svoje zvijezde. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku: Sprema se oluja!
POGLEDAJTE ŠTO NAM STIŽE

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku: Sprema se oluja!

Mogući su pljuskovi, grmljavina i jak vjetar, javljaju meteorolozi s DHMZ-a. Za cijelu zemlju su upaljena upozorenja

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'
UŽAS KRAJ MURTERA

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'

Ozlijeđenu ženu su prevezli u OB Zadar. Policijska istraga je u tijeku, a očevici nam kažu kako je sve loše završilo zbog neuspjele šale
Strava u moru kraj Murtera: 'Trebala je biti šala, a onda joj je otkinuo nogu, krvarila je...'
UDAR GLISERA

Strava u moru kraj Murtera: 'Trebala je biti šala, a onda joj je otkinuo nogu, krvarila je...'

Djevojka (23) bori se za život u zadarskoj bolnici. Skočila je u more, njen zaručnik htio se u šali udaljiti gliserom i naletio je na nju. Izgubila je puno krvi. Razgovarali smo s ljudima koji su priskočili u pomoć...