Obavijesti

News

Komentari 99

'Neću ništa silovati, ali želim da zasjedanje završi bez ekscesa'

'Neću ništa silovati, ali želim da zasjedanje završi bez ekscesa'
8

Predsjednik Sabora kaže kako i dalje vjeruje da 6. zasjedanje Sabora neće završiti na takav način. Pozvat će klubove i zastupnike da sudjeluju u radu parlamenta

VIDEO

Predsjednik Sabora Luka Bebić u četvrtak je novinarima rekao da mu je žao što Sabor neće završiti na normalan način jer po 'voznom redu' predstoji svega 10 do 20 dana prije nego se parlament raspusti.

- I dalje vjerujem da nećemo završiti 6. zasjedanje Sabora na takav način. Neću ništa silovati, ali želim da se to uspješno završi bez ikakvih ekscesa. Pozvat ću sve klubove i zastupnike da sudjeluju u radu parlamenta - odgovorio je Bebić.

Predsjednik Sabora je bio i emotivan pa je rekao da ga najviše boli što se pojedine stvari u javnosti selektivno gledaju, pa se jednima neke stari uveličavaju a druge ne diraju.

- Neću spominjati dalmatinska imena, pa recimo kada Štef kaže nešto uvredljivo, s teškim kvalifikacijama, eho se u javnosti ustalasa uz bubnjeve, činele, trube, uveličava se i umnožava. A kada to Jožek isto kaže, koji mu može čak biti fizički brat, ali je malo nagnut na drugu stranu, isto to ili još gore, muk. Jedna gromka tišina – poetski je rekao Bebić.

Obrušio se i na medije, te ih je prozvao da oni daju ton 'tišinama, smanjivanjem ili pojačavanjem zvuka'.

- Ne znam koji su vaši vlasnici i interesi, ali možemo primijetiti da se selektivno o nekim stvarima raspravlja, a o drugima šuti - konstatirao je.

Požalio se da je i osobno više puta uvrijeđen pa je i očekivao isprike zastupnika, naročito kad su ga svrstali u kriminlanu organizaciju.

- No javnost šuti ili čak sa simpatijama to prima, kada se radi o jednima. Kada se ista ili slična stvar upotrijebi u drugom pravcu onda se diže takva zaglušujuća galama da je to neizdrživo – rekao je.

Dao je i zoran primjer selektivnog izvještavanja u javnosti oko afere Daimler iz 2003. kad su naši predstavnici institucija čak išli u Ameriku kako bi dobili podatke o aferi. Rekao je da je tada vladao muk, te je uvjeren da tog muka ne bi bilo da je afera kojim slučajem bila 2004. (kad je na vlast došao HDZ op.a)

- Zašto muk, gdje je istraživačko novinarstvo, gdje je vaša želja da istražujete stvari, ili je to specijalizirano za neke - upitao je novinare.

Završio je također da ni jedna institucija nije sveta krava, pa tako ni Sabor, Vlada, predsjednik, policija, sudovi ni DORH.

'Ni ne žele raditi, mjesecima su u kampanji na račun građana'

Predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang odgovorio je na konferenciju SDP-a na kojoj su najavili bojkot Sabora i pozvao oporbu da promisle o svojoj odluci jer Sabor treba donijeti nekoliko odluka bez kojih se od iduće godine neće moći isplatiti mirovine i zdravstveno osiguranje.

Obilaze Hrvatsku i na račun građana provode svoju kampanju, kaže Matušić

- Bez odluke o privremenom financiranju nema funkcioniranja nekoliko državnih institucija, neće se isplatiti mirovine i zdravstveno osiguranje jer nema zakonske podloge za njih, a neće se financirati ni referendum o ulasku u EU koji se očekuje u prvom kvartalu iduće godine – rekao je Hebrang. Nastavio je da je zaprepašten odlukom manjine u Saboru jer posao zastupnika još nije dovršen i da u sljedećih nekoliko dana trebaju donijeti nekoliko ključnih odluka, ne samo za funkcioniranje države, nego i europskih zakona bez kojih će se ugroziti ulazak Hrvatske u EU.

- To će ozbiljno ugroziti ugled Hrvatske i poljuljati sve ono što smo mukotrpno radili cijelo ovo vrijeme – nastavio je Hebrang.

Smatra da je oporbi više stalo do 'incidenta ili nemilog događaja koji su ispolitizirali nauštrb nacionalnog dobra'.-

 Ne mogu vjerovati da prvi put u 20 godina Sabor neće odraditi svoje ustavne zadaće i da neće ispuniti očekivanja građana kao i to da neće sagledati ogromnu štetu i posljedicu koju bi imala Hrvatska – završio je.

Matušić: Ovo je običan alibi za nerad

Glasnogovornik Kluba HDZ-a Frano Matušić smatra da je bojkot opozicije običan alibi za njihov nerad.

- Trebao im je povod pa su ga jučer isprovocirali na sjednici Mandatno – imunitetnog povjerenstva. Povod su iskoristili da kažu da ne žele raditi u Saboru, no istina je da već mjesecima ne žele raditi u Saboru. Pojavljuju se u smjenama i u međuvremenu obilaze Hrvatsku i na račun građana provode svoju kampanju – rekao je Matušić.

Zaključio je da se radi o klasičnoj obrnutoj tezi i da za nerad traže alibi.

Dodao je i da SDP ne može govoriti o dostojanstvu Sabora jer su sami stvarali nemoguće uvjete za rad dok su provocirali izjavama i predsjednicu Vlade Jadranku Kosor nazivali 'muhom zuzarom', ministre 'špijunčinama' a vrh HDZ-a kriminalnom i zločinačkom organizacijom.

'Nije korektno iskorištavati bolest troje zastupnika'

Novinari su pitali poziva li HDZ oporbu da se vrati u saborske klupe zato što više nemaju kvorum pa ne mogu donijeti niti jednu odluku, Hebrang je odgovorio da nije korektno što SDP pokušava iskoristiti bolest troje zastupnika iz vladajuće većine kojih prošli tjedan nije bilo u Saboru. No oni su ozdravili, rekao je Hebrang, pa HDZ ima potrebnu većinu za donošenje zakona. Ipak je priznao da SDP-ovci predsjedaju pojedinim saborskim tijelima pa tehnički može biti veliki problem taj da pojedine odluke ne uđu u saborsku proceduru.

HDZ u petak možda bez kvoruma

Kako stvari stoje, HDZ trenutačno hoda na tankoj žici po pitanju većine u Saboru. Naime, potrebno im je 77 ruku da bi držali kvorum. No lako bi se moglo dogoditi da im sudbina ovisi o SDSS-u čiji je Milorad Pupovac novinarima u četvrtak rekao da njihova stranka već duže vrijeme razmišlja što će napraviti s obzirom na atmosferu u javnosti te da će svoju konačnu odluku donijeti tek sutra, u petak. A HDZ ima 65 zastupnika, no troje ne dolazi u Sabor. Podsjetimo da je Bianca Matković rodila pred koji dan, da je Branko Vukelić ozbiljno bolestan te su ga operirali zbog raka, a bolestan je i Marko Turić.

Doznajemo ipak da HDZ računa na dolazak Vukelića i Turića, a neslužbeno doznajemo da Matkovićka neće doći dizat ruku. Tako HDZ može računati na 64 svoja zastupnika. Josip Friščić (HSS) je novinarima potvrdio da vladajući mogu računati na njihovih šestero zastupnika. A sasvim sigurno dolaze i troje nezavisnih zastupnika i to Ivan Čehok, Đurđa Adlešič i Zlatko Horvat. Najveći su problem trenutačno 'manjinci'. Zdenka Čuhnil, Deneš Šoja i Nazif Memedi vjerojatno dolaze u Sabor, no zato se Furio Radin gotovo sigurno neće pojaviti, kao ni Ratko Gajica i Mile Horvat iz SDSS-a. Šemso Tanković daje dvojake izjave jer je obećao HDZ-ovcima, dok je novinarima rekao da neće doći. Milorad Pupovac (SDSS) će u petak odlučiti. Ako se do sutra Tanković odluči za HDZ, tada će vladajući imati kvalificiranu večinu od 77 ruku,a s Pupovcem 78. No ako se oni odluče da neće dati podršku vladajućim, tada HDZ gubi kvalificiranu većinu u Saboru.

Djelomičnu potporu dat će im i Danije Srb (HSP), ali samo za Zakon o ništetnosti ali je rekao da će rušiti kvorum za odluku o privremenom financiranju. HDSSB je također rekao da će raditi u Saboru, ali da HDZ ne može računati na njih da će im držati kvorum dok je laburist Dragurin Lesar potvrdio da će bojkotirati Sabor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa