Obavijesti

News

Komentari 13

Pronašli su ostatke jedne od najstarijih romaničkih crkava

Pronašli su ostatke jedne od najstarijih romaničkih crkava
6

Arheolog karlovačkog Konzervatorskog odjela u suradnji s kolegama Hrvatskog restauratorskog zavoda istražuje nalazište crkve Sv. Jurja iz prapovijesnog doba

VIDEO

Ostatke jedne od najstarijih romaničkih crkava u Hrvatskoj nedavno je otkrio karlovački arheolog Krešimir Raguž u selu Bukovlje kraj Zvečaja, a ostaci su u petak predstavljeni javnosti. Arheolog karlovačkog Konzervatorskog odjela u suradnji s kolegama Hrvatskog restauratorskog zavoda istražuje nalazište crkve Sv. Jurja iz prapovijesnog doba, odnosno 12. stoljeća, a pretpostavlja se da bi mogla biti i iz 10. stoljeća. 

- Radi se o vrlo vrijednom nalazu. Ovo nalazište spada u red starijih crkava na kontinentu, no da li je najstarije na kontinentu uopće to tek treba utvrditi.  Za sada smo otkrili ostatke, temelje crkve koja je opasana bedemima s kulama unutar kojih se nalaze i ostaci gospodarskih zgrada. Ovakav nalaz crkve, koja je ujedno i tvrđava u redovničkom kompleksu, je prava rijetkost. Za sada se ne zna jesu li je izgradili benediktinci, ivanovci ili možda templari. Nadamo se da ćemo unutar crkve otkriti i grob koji bi nam pomogao odrediti doba iz kojeg datira ova vrijedna građevina - kazao je arheolog Krešimir Raguž dodajući da su na nalazištu pronašli i jednu rimsku ciglu. 

Ministarstvo podržalo prve radove na nalazištu

- Za sada smatramo da se radi o prapovijesnoj gradini, a na takav zaključak nas upućuje  dimenzija građevine, kao i način građenja, te ostaci namještaja. Crkva se prvi puta spominje u zapisima Zagrebačke biskupije 1334. godine, dok u Lopašićevoj interpretaciji stoji podatak da je namještaj iz crkve premješten u crkvu Sv. Ivana u Zvečaju. Pod crkve je izuzetno sačuvan, a na njemu smo čak pronašli i klesarsko dijetlo kojim je vjerojatno vađen namještaj.. – kazala je Ana Azinović Bebek, pročelnica Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda, te dodaje kako se po sadašnjim nalazima može zaključiti kako građevina datira od prapovijesti do srednjeg vijeka, a moglo bi biti i iz 10. stoljeća, no bez daljnjih nalaza arheolozi ne žele unaprijed zaključivati. Dodaje kako se za sada zna da crkva nije bila uništena za vrijeme turskih progona jer je pod ostao u nevjerojatno dobrom stanju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer