Obavijesti

News

Komentari 99

Propada li Paviću plan? S njim se ne slažu ni kolege iz HDZ-a

Propada li Paviću  plan? S njim se ne slažu ni kolege iz HDZ-a
1

NITKO GA NE BRANI: Prijedlog ministra Pavića naišao je na negodovanje i unutar HDZ-a, koalicijskih partnera i stručnjaka pa će ga morati mijenjati

VIDEO

Tri dana nakon što je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio da će oni koji žele veću mirovinu morati državi dati ušteđevinu iz drugog mirovinskog stupa, stižu najave da taj plan i neće biti proveden kako je on zamislio.

I koalicijski partneri, ali i neki iz samog HDZ-a poručuju da će se još razgovarati, analizirati i na kraju pronaći najbolje rješenje. Nitko nije stao direktno u obranu predloženog ministrova modela, što je već dovoljno jaka poruka. Kakve bi promjene mogle biti, još nitko ne želi nagađati i redom podsjećaju da prijedlog još nije niti poslan u javnu raspravu i da ima vremena do rujna i konačnog prijedloga paketa pet zakona.

Mirovinska reforma i ljepljivi prstići ministra Marka Pavića...
Mirovinska reforma i ljepljivi prstići ministra Marka Pavića...

- Potrebne su veće, stabilnije i sigurne mirovine, a drugi stup treba ojačati, nikako ne slabiti i na tom tragu će biti rješenje - kaže nam jedan sugovornik iz HNS-a.

I njih i HDZ-ovce ljuti što sada najviše prijedlog kritiziraju “oni koji su htjeli ukinuti drugi stup”. Radi se, naravno, o ranijem planu Slavka Linića dok je bio ministar financija u Vladi Zorana Milanovića koji je predlagao privremeno zamrzavanje uplata u drugi stup i preusmjeravanje novca u državni proračun.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:23

Nepravda prema radnicima

Ministar Marko Pavić je i u raspravi s Ivicom Puljkom na Facebooku obrazložio da će mirovine biti 500 do 600 kuna manje. Rekao je i kako nema novca da se i svim budućim umirovljenicima isplati dodatak od 27 posto koji sad imaju oni koji su uplaćivali samo u prvi stup. Zato bi, po njemu, svi novi umirovljenici kojima bi mirovina bila manja bez dodatka, trebali vratiti u proračun ušteđeno u drugom stupu.

- Ta ideja je po meni duboko nepravedna. Svaka reforma bi trebala ići za tim da mirovine rastu. A ovaj prijedlog ne rješava problem dugoročnog pada udjela mirovina u odnosu na plaće - kaže Danijel Nestić s Ekonomskog instituta koji vrijedi za jednog od najvećeg hrvatskog stručnjaka za mirovinski sustav.

Fali vam 40 milijardi? Pa režite agencije, općine i povlastice...
Fali vam 40 milijardi? Pa režite agencije, općine i povlastice...

U razgovoru za N1, Nestić je opovrgnuo Pavićev navod da bi isplata svim umirovljenicima dodatka od 27 posto bio prevelik uteg za proračun. Podsjetio je da je 40 milijardi potrebno do 2040. godine.

- Nikakav potres u proračunu to ne bi izazvalo. Zbog viših uplata u drugi stup, trošak koji država za mirovine i s tim dodatkom bi 2040. bio manji nego danas. A dobili bi veće mirovine i stabilizirao bi se omjer udjela mirovina u plaćama - rekao je Nestić.

Puljak ministru: Marko, možeš li mi objasniti zašto to radite?
Puljak ministru: Marko, možeš li mi objasniti zašto to radite?

Istakao je da bi samo mali broj onih s najnižim plaćama i s tim modelom imao niže mirovine. Nestić je podsjetio da se pad mirovina dogodio kada je država postupno uvela izračun mirovina po uplatama tijekom cijelog radnog vijeka umjesto za 10 najboljih uzastopnih godina. Tada je i uveden dodatak od 27 posto. A isti, taj nepovoljniji obračun se koristi i za one koji će ići za mirovine iz prvog i drugog stupa. Ali oni sad ne bi trebali imati dodatak.

- I tu je ta nepravda. Jedna kuna u prvi stup bi trebala rezultirati jednakom mirovinom iz prvog stupa za sve uplatitelje, a ne da oni koji plaćaju i prvi i drugi stup dobiju manje - jasan je taj stručnjak.

Nenad Bakić izračunao kolika je rupa u mirovinskom fondu
Nenad Bakić izračunao kolika je rupa u mirovinskom fondu

Kako saznajemo i mirovinski fondovi će ići sa sličnim rješenjem sljedeći tjedan. Podsjetimo, jučer smo objavili i detaljnu analizu gdje se mogu uštedjeti milijarde za veće mirovine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer