Obavijesti

News

Komentari 31

Propale mu firme, duguje novce bankama, a 'skrio' se u London

Propale mu firme, duguje novce bankama, a 'skrio' se u London
1

Vijay je u posljednje vrijeme postao sinonim za problem s nenaplaćenim kreditima u Indiji. Procjenjuje se da tamošnje banke od korisnika kredita potražuju oko 150 milijardi dolara...

VIDEO

Vijay Mallyja nekad je bio poznat po životu na visokoj nozi koji mu je omogućila prodaja i proizvodnja alkohola, a danas puni stranice crne kronike jer sve je snage usmjerio na izbjegavanje izručenja uz Velike Britanije u rodnu Indiju. Tamo ga, između ostalog, traže zbog raznih prevara i pranja novca.

Nakon što su Indijci podigli optužnicu, britanska policija ove je godine dva puta uhitila Mallyju, a u oba slučaja pustili su ga uz jamčevinu i to već nakon nekoliko sati. Tajkun je odbacio sve optužbe tada kao i u ponedjeljak kada je počelo suđenje za njegovo izručenje Indiji.

- Puno puta sam rekao i opet ću; optužbe protiv mene su lažne i besmislene, izjavio je Mallyja pred novinarima ispred suda u londonskom Westminsteru.

Banke traže više od milijardu dolara

Najtraženiji Indijac od svog je oca davne 1983. preuzeo vođenje United Breweries Group, poznate po proizvodnji popularnog piva Kingfisher. Velik dio novca koji je zarađivao "ulupao" je u tim Formule 1 kao i u indijski kriket ligu. 

No, to nije najveći problem jer istraga je usmjerena ponajprije na njegovu neslavno propalu zrakoplovnu kompaniju Kingfisher Airlines. Iako je bio drugi najveći avioprijevoznik u Indiji, Kingfisher Airlines se, pritisnut velikim gubicima, ugasio 2011. godine. Piloti i inženjeri nisu dobivali plaće, a tvrtka je od ugledne i uspješne ubrzo postala drugo ime za neuspjeh. 

Mallyja tuži čak 17 banaka koje nastoje vratiti 1,3 milijarde dolara kredita koje su odobrile Kingfisher Airlinesu. Indijski istražitelji tvrde da je odbjegli tajkun umjesto u avioprijevoznika, novac preusmjerio u svoje druge kompanije i tako prevario kreditore.

Iako su banke u ožujku 2016. od indijskog Vrhovnog suda tražile da spriječi Vijayjev bijeg iz zemlje, on je bio brži od suda i uspio pobjeći u Veliku Britaniju. 

- Ja sam međunarodni biznismen i često putujem, napisao je tada na Twitteru.

'Nisam pobjegao, vratio sam se kući'

Uoči najnovijeg suđenja poručio je kako nigdje nije pobjegao već se vratio u Englesku gdje službeno živi od 1992. godine. 

Vijay je u posljednje vrijeme postao sinonim za problem s nenaplaćenim kreditima u Indiji. Procjenjuje se da tamošnje banke od korisnika kredita potražuju oko 150 milijardi dolara. Traženi tajkun je zbog svojih problema s financijama i zakonom ispao s Forbesove liste najbogatijih ljudi u Indiji. Posljednji put kad je na njoj bio, 2013. godine, bogatstvo mu se procjenjivalo na 750 milijuna dolara.

Suđenje za izručenje nastavlja se i idućih dana no ishod je i dalje neizvjestan. Iako Indija i Velika Britanija imaju sporazum o izručivanjima još od 1993., Britanija je u posljednjih pet godina Indiji izručila samo jednog bjegunca, piše CNN. Indijske vlasti, ali i javnost u kojoj je Vijay jedan od najomraženijih ljudi, ipak se nada kako će posrnulom tajkunu suditi u domovini. 

Ovaj slučaj umnogomu podsjeća na slučaj donedavno najtraženijeg hrvatskog bjegunca, a sada stanovnika Londona Ivice Todorića. Upravo u britanskoj prijestolnici Ivica Todorić sklonio se od izručenja Hrvatskoj gdje ga traže zbog sumnje da je izvlačio novac iz Agrokora. Tamo će ostati najkraće do travnja 2018. kada je zakazano novo ročište.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21