Obavijesti

News

Komentari 208

Propast posla stoljeća: Tko leti, leti, a tko ne leti ne leti

Propast posla stoljeća: Tko leti, leti, a tko ne leti ne leti
1

Ponude SAD-a njihovih novih F-16 su otpale, kao i polovnih grčkih. Konkurencija polovnim izraelskim zrakoplovima su bili novi švedski Gripeni za 900 milijuna eura

VIDEO

Tužan sam što sam bio u pravu, što smo izgubili vrijeme i što se struka u ovom slučaju diskreditirala tvrdeći da je kupnja starih aviona isplativa za Hrvatsku.

Kaže nam to umirovljeni iskusni vojni pilot Ivan Selak, koji je otpočetka kritizirao odluku da Hrvatska nabavi od Izraela 12 zrakoplova F-16 Barak koji su stari više od 30 godina.

Nakon skoro dvije godine od odluke da Hrvatska kupi zrakoplove, pa do izbora Izraelaca kao partnera, sada od kupnje neće biti ništa.

'Ako ne kupimo zrakoplove, Krstičević treba dati ostavku'
'Ako ne kupimo zrakoplove, Krstičević treba dati ostavku'

Na sastanku u Brazilu izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki državni tajnik Mike Pompeo nisu pronašli rješenje za prodaju tih zrakoplova Hrvatskoj. SAD je uvjetovao prodaju skidanjem sve naknadno ugrađene izraelske opreme. Ogoljeni F-16 imaju vrijednost od tek 135 milijuna dolara, dok su s dodatnom opremom i poboljšanjima ponuđeni po cijeni od 500 milijuna dolara.

I premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević su rekli da Hrvatska pristaje samo na izvornu ponudu ili će poništiti natječaj.

Krstičević zamuckujući 'želi' kolegama reći nešto o avionima
Krstičević zamuckujući 'želi' kolegama reći nešto o avionima

To je najizgledniji scenarij. Pitanje je hoće li ova Vlada uopće ići u nabavu aviona i raspisivati novi natječaj. Sadašnji MiG-ovi bi zbog starosti tebali prestati letjeti već sljedeće godine, ali za odluku o novom natječaju i odabiru novog partnera opet mogu proći godina ili dvije.

Krstičević o F-16: "Naša djeca će jednog dana kupiti nove..."
Krstičević o  F-16: "Naša djeca će jednog dana kupiti nove..."

- Ovaj posao su loše odradili, ali imaju vremena i trebaju kupiti nove ili barem novije zrakoplove. Možda njih manje - dodao je Selak.

On kao umirovljeni vojnik nije htio govoriti o političkoj odgovornosti ministra. Činjenica je da su početkom godine iz MORH-a tvrdili da postoje suglassnosti SAD-a za prijenos zrakoplova. Također i da je Izrael dao jamstva da će ih isporučiti. S druge strane, američki veleposlanik William Kohorst je rekao da već dvije godine upozoravaju Vladu o svojim uvjetima. HDZ i Plenković zasad stoje čvrsto iza Krstičevića. Kako su nam objasnili sugovornici u stranci, smatraju da se radi o odnosu SAD-a i Izraela koji su se promijenili.

- Ni Krstičević ni Vlada nisu na to mogli utjecati. Na kraju, nema nikakve štete niti za državni proračun - kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Vojni analitičar Igor Tabak je rekao da ćemo teško naći nove avione s predviđenim proračunom od tri milijarde kuna koje su na raspolaganju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 208
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a