Obavijesti

News

Komentari 45

Proračun težak 122,3 mlrd. kn Kosor: To je rezultat ušteda

Proračun težak 122,3 mlrd. kn Kosor: To je rezultat ušteda
4

Planirani deficit je 14,8 milijardi kuna. U Vladi planiraju da će u 2011. godini rast BDP-a biti oko 1,5 posto. Proračun bi trebao biti težak 122,3 milijarde kuna

VIDEO

Nikakvih novih poreznih opterećenja neće biti, kao ni smanjenja plaća, mirovina i socijalnih davanja, jer bi građani to teško mogli izdržati, obećala je premijerka Jadranka Kosor predstavljajući proračun za 2011.godinu koji će ostati na razini ovogodišnjeg. 

Prema prijedlogu proračuna, objavljenom na stranicama Vlade, planirani rashodi su oko 122,3 milijarde kuna, dok su planirani prihodi 107,4 milijarde kuna. Krivnju za pad od 0,8 posto u prihodima 'svaljuju' na ukidanje kriznog poreza i promjenu stopa poreza na dohodak. U sljedećoj godini Vlada planira gospodarski rast od 1,5 posto, a deficit na razini od 4,3 posto odnosno 14,8 milijardi kuna. 

Katastrofičari neka plaše svoje stranačke kolege, a ljude neka puste na miru, kaže ministar Šuker

No, mirovine neće ni rasti, jer se prema odluci Vlade one u 2011. neće usklađivati s gospodarskim rastom. Premijerka Kosor, ali ni nitko od ministara koji su branili proračun nisu izvijestili koliki su planirani prihodi i rashodi proračuna za iduću godinu. No, zato je poznato da ćemo se morati dodatno zadužiti za 23,3 milijarde kuna, od čega će 9,9 milijardi kuna ići za otplatu starih kredita. Tek su nakon sjednice na stranicama objavili prijedlog proračuna na stranicama Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kosor se pohvalila da je unatoč "zaleđenom" proračunu osigurano 2 milijarde kuna za proces pridruživanja EU, referendum za ulazak u EU, za popis stanovništva, vojnu opremu, a to je kaže rezultat ušteda koje su provedene. Kosor je ustvrdila da je Hrvatska kada je u pitanju deficit, ali i vanjski dug države u prosjeku zemalja članica EU.

- Dežurni katastrofičari neka plaše svoje stranačke kolege, a građane neka ostave na miru - rekao je ministar financija Ivan Šuker napominjući da ovaj proračun garantira da će Hrvatska uredno servisirati svoje obveze.

I dok su ministri uglavnom napominjali kako je ovo realan proračun, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac iako smatra da smo nešto učinili, napominje da je to "jako malo".

Više o detaljima proračuna možete vidjeti OVDJE

HSU protiv novog proračuna

Silvano Hrelja (HSU) rekao je u Rijeci kako se Vlada nije ničega odrekla, niti je zahvatila u krupni kapital te da ne mogu poduprijeti proračun za 2011. godinu. Kaže da nema nikakvih pomaka jer će više novca za umirovljenike biti potrošeno za nove, prijevremene umirovljenike. Smatra da proračun nije razvojni niti štedljiv.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a