Obavijesti

News

Komentari 146

Ukrajinski vojnici se predaju? 'Nećemo pucati na svoj narod'

Ukrajinski vojnici se predaju? 'Nećemo pucati na svoj narod'
6

Do incidenta je došlo dan nakon što je vojska započela akciju uklanjanja proruskih prosvjednika na istoku Ukrajine. U međuvremenu, NATO je pojačao svoje aktivnosti

VIDEO

Oko 30 maskiranih proruskih separatista naoružanih kalašnjikovima preuzelo je kontrolu nad gradskom vijećnicom u istočnome ukrajinskom gradu Donjecku. Zahtijevaju održavanje referenduma, no policija nije intervenirala.

Dio vojnika položio oružje i vratio se kući?

Proruski militanti su zauzeli šest ukrajinskih oklopnih vozila na istoku zemlje, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane, a prema nekim izvještajima, putnici u vozilima nisu bili naoružani kada je lokalno stanovništvo blokiralo vozila, piše BBC .

No, prema pisanju RT-a , nekoliko desetaka ukrajinskih vojnika odbilo je izvršiti naredbe tijekom antiterorističke operacije u gradu Slavjansku te su predali svoja oružja i vozila . Neki od njih su, navodno, otvoreno podržali proruske separatiste .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema Interfaxu, riječ je o oko 300 vojnika.

- Uspjeli smo u pregovorima s njima. Oko 300 vojnika odlučilo je predati svoje oružje i otići kući - rekao je za Interfax jedan neimenovani separatist.

Izvještaji s terena govore da lokalni proruski separatisti vojnicima nisu dozvolili da se vrate s oklopnim vozilima, te su ih oni ostavili u rukama separatista.

VIDEO

Jednog ukrajinskog vojnika intervjuirale su RIA Novosti u gradu Slavjansku. On kaže da su im rekli da su poslani da se bore protiv  'ruskih okupatora koji su zarobili lokalno stanovništvo i koji vode rat protiv nas i da ih mi moramo osloboditi'.

- Ujutro smo krenuli u napad, no slika koju smo vidjeli u Kramatorsku ispala je potpuno drugačija. Ispred nas je stajala masa lokalnih ljudi, uglavnom odraslih, žena i muškaraca. Oni su nam objasnili da tu nema nikakvih okupatora i da se nemamo s kime boriti . Umjesto toga, dali su nam hranu i razgovarali s nama - rekao je neimenovani ukrajinski vojnik.

Dodao je da su tada vojnici obećali da se neće držati zapovijedi i pucati u te ljude. Kaže da su neki vojnici odlučili prijeći na stranu lokalnog stanovništva, dok su drugi odlučili ostati 'neutralni' .

- Sada čekamo da vidimo što slijedi - rekao je isti vojnik.

U akcijama na istoku zemlje sudjeluju isti ruski agenti koji su bili raspoređeni na Krimu prije pripajanja Rusiji, tvrdi ukrajinska obavještajna služba

Do ovih incidenata je došlo dan nakon što je vojska započela akciju uklanjanja proruskih prosvjednika iz zgrada u dijelovima istočne Ukrajine. U međuvremenu, NATO je pojačao aktivnosti u zemljama članicama koje graniče s Rusijom.

- U akcijama na istoku zemlje sudjeluju isti ruski agenti koji su bili raspoređeni na Krimu prije pripajanja Rusiji. Isti agenti zauzeli su krimski parlament, a u trag smo im ušli preko komunikacija - rekao je glasnogovornik ukrajinske službe za kontrašpijunažu Vitalij Najda .

Jacenjuk Rusima: Prestanite izvoziti terorizam

Vojnu akciju u Ukrajini osudio je ruski predsjednik Vladimir Putin , a Bijela kuća je poručila da je akcija opravdana zbog prijetnji pravnom poretku Ukrajine. State Department priopćio je da predviđa nove sankcije za Rusiju, ali i da nikakva akcija vjerojatno neće biti poduzeta prije sastanka ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i SAD-a te visoke predstavnice EU-a u četvrtak u Ženevi.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zatražio je da Rusija prestane ''izvoziti terorizam''. Dovedeno je u pitanje i održavanje mirovne konferencije u Ženevi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uzvratio je i zaprijetio da, ako ukrajinske vlasti ne prekinu akcije na istoku zemlje, Moskva neće sudjelovati u pregovorima.

- Ne možete slati tenkove i pregovarati u isto vrijeme - istaknuo je.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a