Obavijesti

News

Komentari 0

Prošla opasnost od poplava na području Ogulina, vojska odlazi

Prošla opasnost od poplava na području Ogulina, vojska odlazi
1

Sveukupno 58 pripadnika i pripadnica HKoV-a s pripadajućom tehnikom, vozilima i ostalim materijalnim sredstvima, napustili su područje Ogulina i do 18 sati, očekuje se dolazak svih pripadnika u vojarne

VIDEO

Na poplavljenom ogulinskom području prošla je opasnost, a Stožer civilne zaštite je raspušten, zaključeno je u srijedu na sastanku Stožera, te je istaknuto da su sve službe u proteklih nekoliko dana profesionalno odradile posao u obrani od poplava, a pripadnici Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Os RH koji su bili angažirani, vraćaju se u svoje matične postrojbe.

Sveukupno 58 pripadnika i pripadnica HKoV-a s pripadajućom tehnikom, vozilima i ostalim materijalnim sredstvima, napustili su područje Ogulina i do 18 sati, očekuje se dolazak svih pripadnika u vojarne, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.  
Čelnici civilnih struktura grada Ogulina zahvalili su pripadnicima Oružanim snagama RH na cjelokupnom angažmanu i nesebičnoj pomoći u obrani i sanaciji poplavljenih područja, gdje su sudjelovali od nedjelje, dodaje se.

Raspušten ogulinski Stožer civilne zaštite

Na poplavljenom ogulinskom području prošla je opasnost, a Stožer civilne zaštite je raspušten, zaključeno je u srijedu na sastanku Stožera, te je istaknuto da je obrana od poplava u proteklih nekoliko dana odrađena dobro i da su sve službe profesionalno odradile posao.

 Iz kriznog Stožera su naveli da je zbog obrane od poplava u proteklih nekoliko dana napunjeno 7.500 vreća pijeska, od čega je 5.500 otpremljeno po gradu stanovnicima Ogulina i za zaštitu ključnih objekata i infrastrukture.

Operativne snage se povlače, sada predstoji sanacija štete, čišćenje prometnica, dezinfekcija stambenih prostora, odvoz otpada i naplavina. Najveći dio predstojećeg posla odrađivat će Hrvatski crveni križ i gradska tvrtka Stambeno komunalno gospodarstvo, naveli su iz Stožera.

Karitas je također ponudio pomoć koja će stanovnicima biti proslijeđena putem ogulinskog župnika i Hrvatskog crvenog križa.

Trenutno je na raspolaganju 47 isušivača, a za sada je zaprimljeno 176 zahtjeva. Dodatni zahtjevi kontinuirano pristižu. Prioritet za isušivanje su stambeni prostori, naveo je zamjenik ogulinskog gradonačelnika Daniel Vukelja.

Gradonačelnik i načelnik Stožera civilne zaštite su se posebno zahvalili Hrvatskoj kopnenoj vojsci i generalu pukovniku Mati Ostoviću na vrhunski odrađenom poslu.

Marić: Pronaći ćemo dodatna sredstva za štete od poplava i požara

Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda zaključilo je da 20 milijuna kuna osiguranih u proračunu za nadoknadu šteta nikako nije dostatno za pokrivanje dosad prijavljenih 2,3 milijardu kuna šteta te će zatražiti od Vlade povećanje proračuna za tu namjenu. Resorni ministar poručuje da će se pronaći dodatna sredstva, javlja N1.

- U samom proračunu u smislu pozicije u državnom proračunu elementarne nepogode i štete je svega nekakvih 20-ak milijuna, ali kao što je bilo u praksi proteklih godina tako ćemo i ove godine pronaći i iznaći načine kako ćemo osigurati dostatna sredstva. Ali, ponavljam, o samim iznosima ja ne bih u ovom trenutku dok još nemamo konačne brojke - kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Od 1. siječnja do 18. rujna 2017. u registar šteta od elementarnih nepogoda prijavljeno je 2,3 milijarde kuna šteta, a štete su prijavile sve županije osim Istarske županije, kazao je predsjednik povjerenstva Josip Križanić (HDZ) uz napomenu da ti podaci ne uključuju štete nastale od nedavnih poplava u Zadarskoj županiji.

S obzirom na velik broj prijavljenih šteta potrebno je zato utvrditi koje štete će imati prioritet, rekao je Križanić, napomenuvši da pri tome treba uzeti u obzir i mogućnost namirenja šteta u poljoprivredi iz europskog Programa za ruralni razvoj, ali i iz proračuna nadležnih ministarstava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu
UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske