Obavijesti

News

Komentari 123

Pozlilo mu je na večeri: 'Brzo će on van, Bandić je neuništiv'

Pozlilo mu je na večeri: 'Brzo će on van, Bandić je neuništiv'
2

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić više puta je, doznajemo, prošli tjedan posjetio jednu privatnu kliniku. Navodno je išao na terapije kisikom

VIDEO

Ljudi koji su ga ondje sretali kažu da je izgledao i zvučao jako loše. Stalno je kašljao, teško dolazio do zraka i jedva disao.

Unatoč tome svaki dan je radio kao da nema tih problema. Posjećivao je događaje na koje je bio pozvan. U petak je hospitaliziran na zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu. Te večeri se, između ostalog, družio s bivšim ministrom Draganom Primorcem.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

01:05

- Bili smo na domjenku Hrvatsko-izraelsko poslovnog kluba. Pozdravili smo se i iako je došao sa štakom, nije želio sjesti. Dobro se držao. Tijekom večeri sam čuo od njegovih suradnika da je završio u bolnici i ponudio sam svoju stručnu pomoć - ispričao nam je Primorac. Pojasnio je i o kakvoj emboliji je riječ.

Plenković posjetio Bandića na Jordanovcu: 'Čini mi se dobro'
Plenković posjetio Bandića na Jordanovcu: 'Čini mi se dobro'


- Na sreću kod gradonačelnika se nije razvila takozvana masivna plućna embolija koja ugrožava život nego ograničena. Bez obzira na sve, najčešći tip plućnog ugruška je tromb koji obično potekne iz vene u nozi ili zdjelici. Međutim i drugi uzorci mogu dovesti do ove bolesti - kaže Primorac.

Ističe da je za liječenje ključna “suportivna terapija, kisik, lijekovi protiv boli, uz tromboličnu terapiju koja ubrzava razbijanje tromba”. Preporuka liječnika je da uspori i da odmara. Do sada je pokazao da je neposlušan pacijent jer i u prethodnim bolestima bi zanemario mirovanje.


- Recite vi Bandiću da odmara - nasmijano nam je komentirao gradonačelnika njegov dugogodišnji prijatelj i savjetnik predsjednice za zdravstvo Tomislav Mađar. On je jedan od prijatelja koji su ga posjetili u bolnici. Dodao je: “Nema toga čovjeka, liječnika koji će Milana Bandića zadržati u bolnici. U ponedjeljak će vam on biti na otvorenju spomenika Franji Tuđmanu...” Iz Grada su obavijestili medije da mu je stanje stabilno te da je “primljen u bolnicu radi kašlja koji traje nekoliko dana. Dijagnosticirana je embolija...”

Nadljudski jak i kad je bolestan

- On je neuništiv, nesalomljiv. Pazite, na plus 37 po gorućem asfaltu samo nekoliko mjeseci nakon moždana udara istrčao je maraton od Gruda do Međugorja. Za to su bili potrebni nadljudski napori – dodaje Mađar. 
 Ističe kako bi Bandić trebao mirovati no uvjeren je da se to neće dogoditi.


Gradonačelnik je prije mjesec dana, obilazeći radove na zagrebačkim cestama, nezgodno stao i slomio dvije kosti u području zgloba. S obzirom na to da je već imao dogovoreni put u Moskvu, gdje ga je Vladimir Putin darivao ordenom “Reda prijateljstva”, nije htio hodati Kremljom u gipsu. U javnosti se nakon loma često pojavljivao sa štakama i nastavio je raditi u uobičajenom dnevnom ritmu.

'Bandić je u sigurnim rukama, želim mu skoro ozdravljenje'
'Bandić je u sigurnim rukama, želim mu skoro ozdravljenje'

Liječnici vjeruju da je ova plućna embolija posljedica ignoriranja njihovih preporuka da miruje Koliko je općenito ova bolest opasna pojasnila nam je pulmologinja Sanja Popović Grle iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac. 


- Ona je najčešći uzrok smrti u svijetu. Dolazi do začepljenja krvnih žila kojima pluća uzimaju kisik – kaže nam liječnica Popović Grle. Dodaje kako do embolije često dolazi nakon operativnih zahvata ako pacijent ne miruje.


- Uz pušenje, koje strašno povećava rizik, kao i genetske predispozicije, drugi čimbenik koji utječe na plućnu emboliju jest mirovanje nakon operativnog zahvata. Izrazito je bitno da nakon operacija pacijenti miruju i nikako se ne preporučuju duga putovanja poput desetosatnih letova zrakoplovom. Potrebno je ležati da mišići miruju u protivnom plućna embolija se često javlja za posljedicu. Uz to pacijenti koji ne miruju riskiraju dodatne komplikacije s povišenim tlakom, odvajanje novog tromba koji može doći do srca te uzrokovati srčani udar... Uglavnom jako je riskantno za zdravlje – dodala je.

Bandić zbog embolije u bolnici: Ostat će najmanje tjedan dana
Bandić zbog embolije u bolnici: Ostat će najmanje tjedan dana

Plućna embolija se uglavnom liječi lijekovima protiv zgrušavanja krvi, a nekad su potrebne i operacije. Tijekom subote nekoliko Bandićevih prijatelja posjetili su ga u bolnici. Nisu bili previše raspoloženi za razgovor.


- Dobro je - kratko nam je uzvratio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. Bio je u društvu nekolicine kolega.

- Preživjet će, no nužno je da sluša savjete liječnika i da miruje. Izgledao mi je dobro dok smo razgovarali - rekao je njegov drugi prijatelj koji je htio ostati anoniman.

- Čuli smo se telefonski i samo se dogovorili da ćemo se vidjeti. Nisam ga ništa ispitivao telefonom pa vam ništa drugo i ne mogu reći. Mi smo dugogodišnji prijatelji i naravno da ga moram posjetiti. Nosim mu poklon medvjedića – dodao je savjetnik Kolinde Grabar Kitarović.

Zašto medvjedića, pitali smo: “Zato što ga on onda pokloni u humanitarne svrhe. Tako razveselim njega, a onda on djecu”. Bandića je posjetio i premijer Andrej Plenković. 
Gradonačelnik Zagreba bi, prema savjetima liječnika, u bolnici trebao ostati tjedan dana. Hoće li ih poslušati, vidjet ćemo. U ponedjeljak se u Zagrebu otvara spomenik Franji Tuđmana, a Bandić je ranije najavio dolazak na otvaranje spomenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u