Obavijesti

News

Komentari 350

Prosvjed na Trgu maršala Tita: Okupilo se više stotina građana

Prosvjed na Trgu maršala Tita: Okupilo se više stotina građana
6

Grad koji se srami partizanske prošlosti osuđen je na zaborav, zapravo na smrt, rekla je Snježana Banović, kazališna redateljica. Među okupljenima su bili i SDP-ovci

VIDEO

Pod geslom "Trg je naš" u Zagrebu se u četvrtak okupilo nekoliko sotina građana. Okupljanje je počelo u 19 sati, a organizatori su antifašistička liga RH te veći broj organizacija civilnog društva i nekih političkih stranaka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Jedni obilježavaju Dan antifašističke borbe, drugi prosvjedu za zadržavanje imena Trga Maršala Tita! Reporterka: Olga Monika Menčik

Posted by 24sata Video on 22. lipnja 2017

Organizatori su istaknuli da su okupljanje na Dan antifašističke borbe organizirali na Trgu maršala Tita da bi upozorili na nastojanja da se promjeni ime Trga.
Organizatori kažu da je Trg maršala Tita "jedan od posljednjih simbola" pobjede nad nacizmom i ustaštvom u Drugom svjetskom ratu. 
- Danas su lupljeni temelji za antifašitičku Hrvatsku i TIto je vodio borbu, a sada imamo pokušaje revizionizma. RH je snažno utemeljena na antifašizmu i tu ne smije biti upitnika, sumnji , nedoumica, a Hrvatska ima puno važnijih problema od promjene imena trga - rekao je šef SDP-a Davor Bernardić koji je također došao na prosvjed.
Što se tiče toga u Brezovici nije bilo nikoga iz državnoga vrha, Bernardić je kazao da "ne možemo biti antifašisti samo u Europi. Za nas u SDP-u nema dvojbe. Temelje moderne Hrvatske i Europe antifašizam treba slaviti jer smo u situaciji da mladi ljudi iz obijesti crtaju kukaste križeve i dižu desnicu u zrak , i treba se pitati što je sa školstvom i gdje je zakazalo društvo".

Snježana Banović, kazališna redateljica, rekla je da govori u ime umjetnika koje, kako je rekla, vidi puno na skupu. "Vjerujem da svi znamo danas da postoje linije s kojih se ne ide i postoje crte s kojih se ne uzmiče. Ta je crta danas ovaj Trg koji ime maršala Tita nosi to ime 71 godinu i nosit će ga barem još 10 puta toliko", rekla je Banović.

Dodala je da je Trg maršala Tita barometar i bilo Zagreba po kojem se vidi koliko se grad sjeća svoje herojske prošlosti. "Grad koji se srami partizanske prošlosti osuđen je na zaborav, zapravo na smrt", rekla je Banović. 

Prosvjed je održan i u Splitu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 350
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji