Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
350 komentara

Prosvjed na Trgu maršala Tita: Okupilo se više stotina građana

Grad koji se srami partizanske prošlosti osuđen je na zaborav, zapravo na smrt, rekla je Snježana Banović, kazališna redateljica. Među okupljenima su bili i SDP-ovci

Foto: Monika Menčik/24sata
350 komentara

Pod geslom "Trg je naš" u Zagrebu se u četvrtak okupilo nekoliko sotina građana. Okupljanje je počelo u 19 sati, a organizatori su antifašistička liga RH te veći broj organizacija civilnog društva i nekih političkih stranaka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Jedni obilježavaju Dan antifašističke borbe, drugi prosvjedu za zadržavanje imena Trga Maršala Tita! Reporterka: Olga Monika Menčik

Posted by 24sata Video on 22. lipnja 2017

Organizatori su istaknuli da su okupljanje na Dan antifašističke borbe organizirali na Trgu maršala Tita da bi upozorili na nastojanja da se promjeni ime Trga.
Organizatori kažu da je Trg maršala Tita "jedan od posljednjih simbola" pobjede nad nacizmom i ustaštvom u Drugom svjetskom ratu. 
- Danas su lupljeni temelji za antifašitičku Hrvatsku i TIto je vodio borbu, a sada imamo pokušaje revizionizma. RH je snažno utemeljena na antifašizmu i tu ne smije biti upitnika, sumnji , nedoumica, a Hrvatska ima puno važnijih problema od promjene imena trga - rekao je šef SDP-a Davor Bernardić koji je također došao na prosvjed.
Što se tiče toga u Brezovici nije bilo nikoga iz državnoga vrha, Bernardić je kazao da "ne možemo biti antifašisti samo u Europi. Za nas u SDP-u nema dvojbe. Temelje moderne Hrvatske i Europe antifašizam treba slaviti jer smo u situaciji da mladi ljudi iz obijesti crtaju kukaste križeve i dižu desnicu u zrak , i treba se pitati što je sa školstvom i gdje je zakazalo društvo".

Snježana Banović, kazališna redateljica, rekla je da govori u ime umjetnika koje, kako je rekla, vidi puno na skupu. "Vjerujem da svi znamo danas da postoje linije s kojih se ne ide i postoje crte s kojih se ne uzmiče. Ta je crta danas ovaj Trg koji ime maršala Tita nosi to ime 71 godinu i nosit će ga barem još 10 puta toliko", rekla je Banović.

Dodala je da je Trg maršala Tita barometar i bilo Zagreba po kojem se vidi koliko se grad sjeća svoje herojske prošlosti. "Grad koji se srami partizanske prošlosti osuđen je na zaborav, zapravo na smrt", rekla je Banović. 

Prosvjed je održan i u Splitu.

Foto: Mario Matana/24sata

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message