Obavijesti

News

Komentari 12

Sindikati predstavili probleme: 'Tražimo da nam se plati trošak koji imamo radeći od doma!'

Sindikati predstavili probleme: 'Tražimo da nam se plati trošak koji imamo radeći od doma!'

U korona školi nema života, ima samo rad, rad i rad. U svako doba dana vi ste online. Istovremeno, na naša pitanja se ne odgovara i sada smo tu, na mjestu gdje bismo trebali dobiti odgovor, poručili su

VIDEO

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu 'Preporod' održava ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja prosvjed pod nazivom: "Korona škola (Paralelna nastava, refundacija troškova, plaća za vrijeme bolovanja i manjak spremačica)". 

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjed sindikata 

- Bit ćemo otvoreni do bola. Ne govorimo zamaskirani i reći ćemo sve što nas tišti. Mi smo umjetnici življenja i preživljavanja svega i svačega, ideja, smjerova. U korona školi nema života, ima samo rad, rad i rad. U svako doba dana vi ste online. Istovremeno, na naša pitanja se ne odgovara i sada smo tu, na mjestu gdje bismo trebali dobiti odgovor. Prvo pitanje je paralelni rad. Radi se iz škole, dođe se doma, nastavi se raditi iz kuće, sve dvostruko. Rade se dva posla, a plaća je jedna - poručili su na prosvjedu. 

- Osim svima poznatog rada u školi, po novome imamo i paralelni rad. Radi se s učenicima u školi i radi se nastava na daljini s učenicima u izolaciji. Pripremamo materijale za nastavu u školi i na daljinu. To je dvostruke pripreme, dvostruki rad, dvostruko ocjenjivanje. Ima li naš paralelni rad radno vrijeme? Nema. Uvijek smo tu za učenika i za roditelja, za rješavanje problema, za razgovor. Rad u školi, rad kod kuće, rad s učenicima, rad s roditeljima. Raditi dva posla gdje nema fušarenja može samo učitelj. Primorati nas na ovakav rad i ne platiti nas, može samo naše ministarstvo. Ne može se raditi dva posla i biti plaćen za jedno. Znam da će netko reći, nastava na daljinu nije naša obveza, nema službenog naloga. No, to su moja djeca, to je moj prvašić koji će mi se sutra vratiti u razred - rekla je Željka Kollert, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) u Đulovcu. 

Stipić: Nametnuo nam se rad s učenicima u izolaciji, sad imamo problem jer je to jako velik broj
Stipić: Nametnuo nam se rad s učenicima u izolaciji, sad imamo problem jer je to jako velik broj

Drugo pitanje sindikata je gdje su laptopi koji su im obećani da će dobiti. 

- Sve više ljudi lako, opušteno, postavlja pitanje je li sada najbolje vrijeme i je li mudro. To su bile konstatacije koje nas osuđuju. Oni koji ih postavljaju nisu upoznati s problemima djelatnika u prosvjedi. Obećanje ministra rada Aladrovića u svibnju kako će sa sindikatima dogovoriti modele rada od kuće, što se nije dogodilo, nitko u tome ne vidi poseban problem "jer je situacija". Kada upozorimo ministra da računala stižu sporo ili su loše kvalitete, pa učitelji odlaze u škole da odrade online školu i troše svoj benzin, kada upozorimo da učenici nemaju laptope ili interneta, ministar ne reagira. I to je valjda razmuljivo, "jer je situacija" - poručili su. 

Upozorili su i kako su roditelji, koji rade od doma, trebali kupovati nova računala za svoju djecu jer i ona moraju pratiti nastavu od doma. 

Fuchs: Mislim da su svi ti zahtjevi upitni i problematični
Fuchs: Mislim da su svi ti zahtjevi upitni i problematični

- Mi podršku i razumijevanje roditelja imamo. Ali se bojimo da nemamo podršku i razumijevanje prosvjetne vlasti, upravo onih koji su nam prvi trebali dati podršku. Ne znamo kada je to "pravo vrijeme" i što je "dobra situacija" da primijetimo da nešto nije dobro. Mi smo danas ovdje, imamo situaciju i to ozbiljnu i o kojoj hitno moramo razgovarati - dodali su. 

- Nismo došli tražiti nešto što nam ne pripada, samo tražimo da nam se plati trošak koji stvarno imamo radeći od kuće. Šaljemo poruku kako bi naknade troškova trebale pripasti svakome tko te troškove ima - poručili su. 

Treće pitanje sindikata je bolovanje. 

- Kada ministar ode na bolovanje, sve je okej, ali kada mi odemo na bolovanje - udaraju nas po džepu - poručili su i upitali zašto se ne primjenjuje Zakon o radu. 

Prosvjed nastavnika: Dosta nam je, nitko ništa ne zna, a situacija u školama sve gora
Prosvjed nastavnika: Dosta nam je, nitko ništa ne zna, a situacija u školama sve gora

Tanja Biloglav iz Centra za autizam poručila je da je Covid donio "neka nova bolovanja". 

- Samoizolacija i izolacija nisu sinonimi, ali su u plaći izjednačeni. Izolacija stvara dvostruka mjerila. Neki će omogućiti učiteljima da održavaju nastavu, jer što zdravog čovjeka sprečava da drži nastavu? Drugi poslodavac neće mu to omogućiti rad. Učitelj mora otvoriti bolovanje iako je zdrav i sposoban održati nastavu online. Bolovanje mora uskladiti s napucima HZZO-a - poručila je Biloglav. 

Četvrto pitanje, poručuju iz sindikata, su čistačice. 

- Od posla ne bježimo, ali se iskorištavati ne damo! Čiste škole koštaju, nečiste koštaju više - poručili su. 

Obratio se i Željko Stipić

- Čak i nama koji predugo već trajemo na sceni ovo danas je posve novo. Možda je ovo prvi i jedini put u životu. Za vrijeme ove pandemije sindikalnih prosvjeda nije bilo. Mogao se steći dojam da su sindikati eutanazirani, da spavaju zimskim snom. Tome nije tako. Mi smo koristili one alate koje smo imali ovih mjeseci, pisali nebrojene dopise i nikakvih rezultata nije bilo. Ili ćete se dalje dopisivati ili ćete učiniti nešto da vas se počne shvaćati ozbiljno. Mi smo na dnevnoj bazi bili zasuti pitanjima s terena što ćemo napraviti po ovom ili onom pitanju i zato smo danas ovdje - poručio je Stipić. 

Prosvjednici zapalili kongres, traže predsjednikovu ostavku
Prosvjednici zapalili kongres, traže predsjednikovu ostavku

Rekao je kako je uvjeren da će se uskoro otvoriti dijalog o ovim problemima s ministrom Radovanom Fuchsom. 

Istaknuo je problem paralelnog rada. 

- Rješenje koje je nametnuto je da učitelji i nastavnici trebaju raditi dvostruko - redovito nastavu, a nakon toga s učenicima u samoizolaciji moraju raditi virtualnu nastavu. To nije bio problem dok ih je bilo malo, ali sada ih ima oko sedam tisuća. Više od pola učitelja i nastavnika ima tu obvezu. Smatramo da od te obveze treba odustati jer trpi i rad u razredu i ovaj rad. Moramo se pomiriti s činjenicom da nije moguće sve ono što bismo htjeli nego da moramo uvažiti realnost. Ako se ostane pri ovom, onda to mora biti regulirano i mora mu prethoditi dogovor sa sindikatima i to mora biti nagrađeno - poručio je. 

Spomenuo je ponovno problem bolovanja. 

- Ne smije se dogoditi da bilo koji radnik koji je, bez svoje krivnje, ne može doći na svoje radno mjesto, bude financijski kažnjen. Nije to sitničarenje, to je pravedno i očekujemo da će se naći rješenje, da će se Zakon o radu, tu se prožimaju dva zakona. Zakon o radu je povoljniji za nas, zašto se onda on ne primjenjuje? Problem je i nadoknade troškova. Kaže da tražimo "kruha preko pogače", a to nam najčešće govore kojeg je opusa kruh, a mi bismo trebali dati samo tako ušutkati! Ako je netko morao kupiti računalo da bi mogao raditi svoj posao, a morao je svatko tko ima jedno računalo, a može dvoje školaraca, poslodavac ima obavezu prema radniku. Mi ne želimo se dovesti u situaciju da svojim novcem financiramo obavljanje svojih poslova. Tu su i manji troškovi. Ministar Aladrović je u jednom sastanku najavio rješavanju tog problema. Ali kako je krenulo, prije će se naći ne samo cjepivo za koronu, već i lijek prije nego što se to riješi! - napomenuo je Stipić i dodao kako je poseban problem situacija s čistačicama. 

- Za njih tražimo da se poštuju državni i pedagoški standardi, ono što je Sabor donio! Zato i jesmo tu gdje jesmo jer trebamo upozoravanje da nema kompromisa kod zakona - poručio je. 

Dodao je kako će svoje zahtjeve i rješenja predstaviti ministru i da se nada da će se ona usvojiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa