Obavijesti

News

Komentari 5

Prosvjed studenata u Osijeku: Zašto nas tjerate iz Slavonije?

Prosvjed studenata u Osijeku: Zašto nas tjerate iz Slavonije?
4

Studenti Socijalnog rada se nadaju da će dekan i rektor održati svoje obećanje i staviti strategiju i elaborat diplomskog studija na izglasavanje na fakultetsko vijeće već u siječnju iduće godine

VIDEO

U srijedu ujutro studenti Socijalnog rada Pravnog fakulteta u Osijeku prosvjedovali su i iskazali zabrinutost za nastavak studija koji im je obećan, ali i dalje nije osiguran.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

02:33

Naime, preddiplomski smjer Socijalni rad otvoren je 2017./2018. akademske godine na Pravnom fakultetu u Osijeku. Tada je studentima, kako su nam rekli studenti, obećano otvorenje diplomskog studija kako bi mogli magistrirati i zaposliti se kao socijalni radnici koji su kao zanimanje vrlo traženi. Ni ove godine studenti nisu dobili konkretan odgovor na pitanje hoće li diplomski studij Socijalnog rada biti otvoren, a mogućnost nastavka socijalnog studija na drugom fakultetu na isti način nemaju.

- Studenti treće godine ovoga studija u jesen 2020. godine trebaju upisati diplomski studij, a proces pokretanja studija trebao bi trajati najmanje 12 mjeseci, tako da je rok za to zapravo prošao - rekla nam je jedna od organizatora prosvjeda Lara Rašić i dodala kako studentima i dalje nije jasno tko je odgovoran za ovaj propust i kasno reagiranje.

Studenti se nadaju da će dekan i rektor održati svoje obećanje i staviti strategiju i elaborat diplomskog studija na izglasavanje na fakultetsko vijeće već u siječnju iduće godine. 

Upis fakulteta u Zagrebu košta 14.000 kuna 

Kako bi si osigurali budućnost studenti su poslali upite zagrebačkom Pravnom fakultetu kako bi vidjeli imaju li mogućnost nastavka diplomskog studija na njemu jer je on jedini drugi fakultet u Hrvatskoj na kojemu je to moguće.

- Poslali smo upite zagrebačkom Pravnom fakultetu koji nam je odgovorio da je moguće upisati diplomski studij ondje samo uz polaganje razlikovne godine koja bi nas koštala 14000 kuna, a da ne spominjemo i troškove življenja za koje većina nas nema mogućnost - istaknula je Lara.

Studenti socijalnog rada u Osijeku prosvjeduju, traže diplomski studij

Problem je u tome što je Socijalni rad na Pravnom fakultetu u Osijeku koncipiran kao 3+2 godine, tri godine preddiplomskog studija nakon kojih studenti postaju prvostupnici i dvije godine diplomskog studija nakon kojeg bi postali magistri Socijalnog rada. Onaj na zagrebačkom Pravnom fakultetu koncipiran je kao 4+1 godina što studente zbog financijskih mogućnosti, a željom za završetkom studija jako zabrinjava.

Raspitali su se i na Sveučilištu u Ljubljani koje im je odgovorilo da razlikovna godina na njihovom sveučilištu iznosi 18000 kuna što im nije pružilo nikakvu utjehu. Razni su mediji pisali o ovome problemu još od prosinca 2018., a studenti i dalje nisu dobili konkretan odgovor iako se njihovo vrijeme za upis diplomskog studija sve više bliži.

'Zašto nas tjerate iz Slavonije?' 

Studenti su poslali upite i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, rektoru i rektoratu, tadašnjoj dekanici i Upravi fakulteta, županu, gradonačelniku i dogradonačelnici, Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Odsjeku za unapređenje kvalitete obrazovanja, savjetnici za obrazovanje pučke pravobraniteljice, Agenciji za znanost i visoko obrazovanje i Hrvatskoj komori socijalnih radnika o budućnosti diplomskog studija i zašto ih se "tjera" iz Slavonije.

Studenti socijalnog rada u Osijeku prosvjeduju, traže diplomski studij

Odgovor su dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja i Osječko-baranjske županije. Moguće je ustvrditi da je studij Socijalnog rada među studijskim programima za koje je uočena potreba za povećanjem upisanih kvota. Pisalo je u pisanom odgovoru i kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije zaprimilo odluku senata Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku kojim bi se pokrenuo diplomski studij Socijalnog rada te da se za daljnje informacije studenti trebaju obratiti samom sveučilištu. Na kraju pisanog odgovora studentima naglasili su kako će ponoviti upit sveučilištu o pokretanju diplomskog studija Socijalnog rada.

U odgovoru Osječko-baranjske županije stoji kako su svjesni problema te podržavaju nastojanja studenata da se u Osijeku otvori diplomski studij Socijalnog rada.

Županija ih podržava 

- Nažalost, visoko obrazovanje nije u nadležnosti županija, kao jedinica područne (regionalne) samouprave. Nadamo se da će nadležni Pravni fakultet u Osijeku i Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku podržati Vašu inicijativu i poduzeti sve potrebne radnje u svrhu otvaranja diplomskog studija Socijalnog rada - zaključila je Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu.

U prosincu je održan sastanak koji su studenti zahtijevali s v.d. dekana i rektorom. Lara govori kako je na tom sastanku napokon pokrenut dijalog te su dobili njihovu usmenu potporu za otvaranje diplomskog studija no odgovor na pitanje hoće li se uistinu otvoriti diplomski studij i dalje visi u zraku.

- Za velik broj studenata opcija odlaska studiranja u Zagreb, Orašje ili Ljubljanu nije ostvariva. Za početak potrebno je izdvojiti poprilično financijskih sredstava, odlaskom napuštamo Slavoniju, tu nam je dom i obitelj i želimo ostati - zaključila je Lara u ime studenata koji, između ostaloga, žele spriječiti trend iseljavanja iz Slavonije o kojemu se danas uvelike piše.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa