Obavijesti

News

Komentari 276

Prosvjed učitelja: Naši zahtjevi opravdani su i oni imaju novac

Prosvjed učitelja: Naši zahtjevi opravdani su i oni imaju novac
4

Andrej Plenković je na početku današnje sjednice Vlade potvrdio da će sastati sa sindikalnim čelnicima koji će mu, kako su najavili, izraziti zahtjev za povećanje koeficijenata plaća u školstvu od 6,11 posto

VIDEO

Učitelji i nastavnici, njih oko 1500, krenuli su u 11 sati s Trga Republike Hrvatske prema Markovu trgu, gdje će pod vodstvom sindikalnih čelnika, koji se u 12.30 sati sastaju s premijerom Andrejem Plenkovićem, izraziti zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata plaća u školstvu.

Učitelji i nastavnici traže veće plaće, Plenković: Pričat ćemo
Učitelji i nastavnici traže veće plaće, Plenković: Pričat ćemo

Ma Markov trg su stigli oko 11.30 sati:

Učitelji i nastavnici stigli na Markov trg: Traže veće plaće u obrazovanju, primit će ih premijer Andrej Plenković Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata on Thursday, September 5, 2019

Prosvjednici su na čelu kolone razvili transparent 'Zapostavljeno obrazovanje = nepokrenuta Hrvatska!'.

Prosvjed Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

'Svi ste vi imali učitelje', 'Tko vam je dozvolio da se kockate s našom budućnošću?', 'Sramota!', 'Od Vlade ne tražimo ništa, samo njihove koeficijente', 'Može li reforma obrazovanja bez nas?', 'Koliko vam vrijedimo', također su neke od poruka prosvjednika koji su se uz zviždanje i bubnjanje krenuli ulicama Zagreba.

Učitelji i nastavnici došli su na prosvjed iz raznih dijelova Hrvatske, a u povorci će, noseći plave sindikalne kape i zastave, proći užim centrom Zagreba - Masarykovom i Gundulićevom ulicom te Ilicom, pa će s Trga bana Jelačića ići prema Gornjem gradu.

U 12 sati započeo je prosvjed na Trgu svetog Marka, a predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i čelnica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem sastat će se s premijerom.

- Naši su zahtjevi opravdani i sada je vrijeme da se poduzmu koraci za rast naših plaća. Ulazimo u reformu obrazovanja, pored nama su veliki izazovi, poslovi i zaduženja. Učitelji su kompetentni provesti reformu, a osnovni uvijte za uspjeh reforme je zadovoljan učitelj. nema reforme bez motiviranog učitelja, poručila je na prosvjedu pred 1500 okupljenih učitelja i nastavnika sindikalistica Sanja Šprem.

- Jedinom ulaganjem u obrazovanje ulažete u budućnost naše domovine. Zato nećemo dozvoliti da budemo neispunjeno predizborno obećanje. Obrazovna reforma mora započeti reformom odnosa prema nositeljima obrazovanja - poručila je.

Napomenula je da je dosta omalovažavanja i odricanja, jer uvijek su zaposleni u obrazovnom sustavu bili prvi kad se trebalo kresati, ali nikada nisu prvi kad se treba dati.  

Prosvjed Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

- Ako mislite da je ulaganje u obrazovanje skupo, čekajte da vidite koliko će koštati vaša glupost - poručila je Šprem na kraj svog govora citirajući svoju izjavu s prosvjeda 2014. godine.

Ova Vlada produbila je prijašnje nepravde

Sindikalac Branimir Mihalinec pozvao je predstavnike Vlade da razgrnu zavjese i vide koliko ih ima. Na spomen premijera Plenkovića prosvjednici su zviždali. Skandirali su 'hoćemo štrajk' i 'javi se', 'plaće za život'.

- Ova Vlada produbila je prijašnje nepravde. Naši su zahtjevi su opravdani, moralni, principijelni i argumentirani. Najvažnije je da su naši zahtjevi provedivi, jer država ima novac za to. Kada kažu da nema novaca - lažu. Imaju za sanaciju posrnulih poduzeća, za privilegije onima koji njih drže na vlasti, a samo za nas nema - kazao je Mihalinec.

Napomenuo je kako se ministar financija Zdravko Marić hvali suficitom u proračunu.

- Za koga čuva taj novac? Ne pristajemo više na to da nema novaca. Sada je vrijeme za nas! I neka zapamte: I mi smo glasači. Nemojte nas stavljati u horizontalu, mi smo vertikala ovog društva, nositelji promjena, nositelji budućnosti - poručio je Mihalinec.

Plenković je na početku današnje sjednice Vlade potvrdio da će sastati sa sindikalnim čelnicima koji će mu, kako su najavili, izraziti zahtjev za povećanje koeficijenata plaća u školstvu od 6,11 posto.

Sindikati od Vlade očekuju prihvaćanje tog zahtjeva i donošenje Uredbe o koeficijentima, a u protivnom najavljuju štrajk.

Divjak: Treba otvoriti dijalog između Vlade i sindikata 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je u ranijim razgovorima sa sindikalnim čelnicima prihvatila njihove zahtjeve za 6 postotnim povećanjem koeficijenata, uoči današnje sjednice Vlade izjavila je da treba otvoriti dijalog između Vlade i sindikata. 

- Mislim da treba otvoriti dijalog, argumenti su ti koje treba slušati, ja sam svoj stav jasno komunicirala. Svoju ulogu sada vidim kao ulogu medijatora, u smislu priznavanja argumenata, a s druge strane moramo jasno vidjeti da je ulaganje u obrazovanje stvarno to - investicija, a ne trošak, kazala je Divjak.

Prosvjed Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

Dodatno je pojasnila da je argument koji je spomenula - zaostajanje koeficijenta složenosti poslova učitelja u odnosu na druge zaposlenike u javnim službama.

Ustvrdila je da to treba razriješiti, jer se radi o nepravdi, te da je dinamika i način ispravljanja te nepravde, pitanje dijaloga i konkretnih zaključaka između sindikata i Vlade.

Plenković: Primt ćemo ih

Andrej Plenković potvrdio je na početku sjednice Vlade da će danas u 12 sati primiti predstavnike obrazovnih sindikata koji  u podne stižu na Markov trg gdje će prosvjedom oko 1500 učitelja i nastavnika tražiti da Vlada poveća koeficijente za plaće u prosvjeti  za 6,11 posto. 

- Primit ću ih pa ćemo razgovarati o njihovim zahtjevima i procijeniti situacije s plaćama u sektoru - rekao je Plenković

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:30

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 276
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag