Obavijesti

News

Komentari 101

Nasilje u Hamburgu: Policija je zapucala, ulice i auti u plamenu

Nasilje u Hamburgu: Policija je zapucala, ulice i auti u plamenu
7

Na ulicama Hamburga gore automobili, a mnogi strahuju da bi sutra moglo biti još gore. Tamošnjoj policiji u pomoć su pristigle kolege iz drugih dijelova Njemačke...

VIDEO

Sukobi prosvjednika i policije, koji još od četvrtka traju na ulicama Hamburga, još se ne smiruju. Štoviše, u petak navečer kulminirali su situacijom u kojoj je policajac bio prisiljen ispaliti metak u zrak kako bi otjerao masu koja ga je okružila. Nakon toga pobjegao je u obližnju trgovinu, javio je Spiegel. 

Procjenjuje se da je u Hamburg na prosvjede stiglo više od 100.000 ljudi koji se bune protiv summita G20, zemalja s najsnažnijim ekonomijama u svijetu jer njihove vođe smatraju odgovornima za nerješavanje pitanja koja prijete svjetskom miru, uključujući klimatske promjene, sve veće nejednakosti i nasilne sukobe. 

Iako ih većina prosvjeduje mirno, jedan dio prosvjednika stalno nastoji isprovocirati policiju koja se, protiv najnasilnijih od njih, bori vodenim topovima i suzavcem. 

Na ulicama Hamburga gore automobili, a mnogi strahuju da bi sutra moglo biti još gore. Tamošnjoj policiji u pomoć su pristigle kolege iz drugih dijelova Njemačke. 

Prosvjednici su napali policijsku postaju u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničke stanice, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbjegavaju to područje i drže se podalje od prosvjednika.

Više vozila je zapaljeno i na bulevaru Elbchausee, a iznad zapadnog dijela grada diže se gusti crni dim. Stotine prosvjednika u raznim dijelovima grada pokušavaju probiti policijske kordone kako bi poremetili početak summita. Iako policija poziva prosvjednike da se mirno raziđu, sukobi su ipak izbili, posebice na dokovima Elbe i kod prometnog čvora Berliner Tor.

Za tisuću krajnjih ljevičara koji su uzorkovali krš i lom na ulicama Hamburga, njemačka kancelarka nije mogla izabrati bolju lokaciju za summit, piše Reuters.

Gusto naseljen, urbani okoliš omogućuje im da se lako rasprše i sakriju, a grad je pun simbola bogatstva koje oni preziru, od 800 milijuna dolara vrijedne koncertne dvorane Elbphilharmonie do brodogradilišta u kojima se grade luksuzne jahte. 

"Naš je cilj probiti se u plavi i na kraju u crvenu zonu", kazao je Christian Blank iz protuglobalizacijskog pokreta Attack.

Skupina "Block G20 - Obojite Crvenu zonu" je ranije objavila da će sve učiniti kako bi poremetila održavanje summita. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca