Obavijesti

News

Komentari 46

Prosvjednici s 'Hoda za život' kažnjeni s 300 do 650 kuna

Prosvjednici s 'Hoda za život' kažnjeni s 300 do 650 kuna

Omjera radi, muškarci koji premlate svoje supruge također najčešće dobiju prekršajnu prijavu i kaznu od 500 kuna, upozorila je feministička skupina Femrevolt koja je sudjelovala u prosvjedu

VIDEO

Zbog “oglušivanja o policijsku zapovijed” Prekršajni sud u Zagrebu kaznio je 12 aktivistica i jednog aktivista koji su u svibnju prosvjedovali na manifestaciji kršćanskih konzervativnih udruga "Hod za život". Kazne od 300 do 650 kuna dobili su jer se nisu htjeli maknuti s rute prolaska povorke prema traženju policije, kazala nam je aktivistica feminističke skupine Femrevolt (podaci poznati redakciji). 

- Omjera radi, muškarci koji premlate svoje supruge također najčešće dobiju prekršajnu prijavu i kaznu od 500 kuna - objavila je jučer na svojoj Facebook stranici skupina Femrevolt.

Kako saznajemo, ročišta su tijekom lipnja i srpnja trajala kod dvoje sudaca Prekršajnog suda, a kazne su svim optuženima umanjene za 300 kuna jer su po uhićenju na prosvjedu ostatak dana proveli u prostorijama I. policijske postaje. Kazne su im određene prema dohodovnom cenzusu, a nije uvažena obrana njihovog odvjetnika da se radilo o političkom prosvjedu, te da je već u nekoliko sličnih slučajeva sud odbacivao optužnicu zbog "oglušivanja na policijsku zapovijed".

- Sutkinja nam je kazala kako razumije naše stavove, no da i mi moramo znati da druga strana ima pravo na političko izražavanje i zato moramo "osjetiti". Istovremeno, u sudnici su bile istaknute slike Pape i Torinskog platna - kaže nam aktivistica. 

Podsjetimo, ovogodišnja poruka povorke "Hod za život" bila je "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj - nerođenu djecu!". Njihovi zahtjevi uključuju i zabranu pobačaja. Na to već godinama upozoravaju brojne aktivističke i civilne grupe čije aktivistice i aktivisti nenasilnim prosvjedima upozoravaju na problematične poruke "Hoda za život" koje se tiču ženskih prava, kršenja zakona i ugrožavanja ženskog zdravlja.

Kazne su, kao i prethodnih godina, plaćene donacijama čije je prikupljanje organiziralo nekoliko skupina za ženska i ljudska prava, poput Protagore i Ženske Mreže Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...