Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prosvjednici s 'Hoda za život' kažnjeni s 300 do 650 kuna

Omjera radi, muškarci koji premlate svoje supruge također najčešće dobiju prekršajnu prijavu i kaznu od 500 kuna, upozorila je feministička skupina Femrevolt koja je sudjelovala u prosvjedu

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
46 komentara

Zbog “oglušivanja o policijsku zapovijed” Prekršajni sud u Zagrebu kaznio je 12 aktivistica i jednog aktivista koji su u svibnju prosvjedovali na manifestaciji kršćanskih konzervativnih udruga "Hod za život". Kazne od 300 do 650 kuna dobili su jer se nisu htjeli maknuti s rute prolaska povorke prema traženju policije, kazala nam je aktivistica feminističke skupine Femrevolt (podaci poznati redakciji). 

- Omjera radi, muškarci koji premlate svoje supruge također najčešće dobiju prekršajnu prijavu i kaznu od 500 kuna - objavila je jučer na svojoj Facebook stranici skupina Femrevolt.

Kako saznajemo, ročišta su tijekom lipnja i srpnja trajala kod dvoje sudaca Prekršajnog suda, a kazne su svim optuženima umanjene za 300 kuna jer su po uhićenju na prosvjedu ostatak dana proveli u prostorijama I. policijske postaje. Kazne su im određene prema dohodovnom cenzusu, a nije uvažena obrana njihovog odvjetnika da se radilo o političkom prosvjedu, te da je već u nekoliko sličnih slučajeva sud odbacivao optužnicu zbog "oglušivanja na policijsku zapovijed".

- Sutkinja nam je kazala kako razumije naše stavove, no da i mi moramo znati da druga strana ima pravo na političko izražavanje i zato moramo "osjetiti". Istovremeno, u sudnici su bile istaknute slike Pape i Torinskog platna - kaže nam aktivistica. 

Podsjetimo, ovogodišnja poruka povorke "Hod za život" bila je "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj - nerođenu djecu!". Njihovi zahtjevi uključuju i zabranu pobačaja. Na to već godinama upozoravaju brojne aktivističke i civilne grupe čije aktivistice i aktivisti nenasilnim prosvjedima upozoravaju na problematične poruke "Hoda za život" koje se tiču ženskih prava, kršenja zakona i ugrožavanja ženskog zdravlja.

Kazne su, kao i prethodnih godina, plaćene donacijama čije je prikupljanje organiziralo nekoliko skupina za ženska i ljudska prava, poput Protagore i Ženske Mreže Hrvatske.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message