Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
73 komentara

Prosvjedovale pred Saborom: Mame podržale akciju 24sata

Građani okupljeni u Facebook grupi "Bunt mama RH" su se okupili zbog revolta izazvanog ponašanjem Vlade. Uputili su Vladi i Saboru 30 svojih zahtjeva

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
73 komentara

Građani okupljeni u Facebook grupi "Bunt mama RH" , njih oko 20 okupilo se na Markovom trgu kako bi Vladi i Saboru uputili 30 zahtjeva za koje smatraju da će pripomoći rješavanju problema u državi. Napominju da je razlog njihovog okupljanja revolt izazvan ponašanjem Vlade . Za malobrojne prosvjednike oboružane transparentima policija je pripremila zaštitnu ogradu kojom su branili liniju između njih te zgrade Vlade i Sabora. Organizatorica grupe Vedrana Jurišić iz Osijeka kazala je kako se osjeća kao životinja koja ulazi u kavez.

Traže smanjenje plaća dužnosnicima

Od vladajućih su između ostalog zatražili smanjenje plaća dužnosnika za minimalno 30%, ukidanje svih beneficija saborskih zastupnika, ukidanje plaća nakon isteka mandata, poništenje privatizacije bivše društvene imovine, ukidanje sadašnjih društvenih odnosa koji se temelje na neoliberalnom kapitalizmu i uvođenje radničkog dioničarstva koji će biti temelj za stvaranje srednjeg sloja društva, uvođenje zakona o porijeklu imovine i donošenje antimafijaškog zakona kako bi se omogućilo brzo oduzimanje cjelokupne imovine onima koji ne mogu dokazati njezino porijeklo. Tu je i uvođenje moratorija na neotplative dugove i kredite, zabrana deložacija majki s maloljetnom djecom, ukidanje promjene udžbenika za školu svake četiri godine, prestanak pljački i laži, manje naknade za dopunsko osiguranje, pravo na vrtić za svu djecu itd.

"Ovo je tek početak"

- U zahtjevima smo naveli vrišteće probleme društva. Možemo nabrojiti još minimalno 500 zahtjeva, ali ovo je početak. Prosvjedovat ćemo sve dok odgovorni u Vladi ne kažu da će napraviti što tražimo ili ako to ne mogu da ponude mandat na raspolaganje - kazala je ističući da se s njihovim zahtjevima mogu poistovjetiti svi građani jer su usmjereni kako bi se osigurala bolja budućnost naše djece.

- Ovako kako ja sa svojih 26 godina životarim, ne želim da to dočeka i moje dijete. Vjerujte mi ne učini li se nešto može biti samo gore - navela je Jurišić razloge bunta. Prosvjednici kao razlog nedolaska većeg broja ljudi na Markov trg naveli su tešku financijsku situaciju mnogih obitelji koje nemaju novaca kako bi financirali put do Zagreba. Jurišić je podržala akciju 24sata kojom se traži da se zaustavi glad među djecom u osnovnim školama, a kazala je da će taj zahtjev dodati na svoju listu.

Podržali akciju 24sata

- Osijek je nažalost pun slučajeva gladne djece. Podupirem akcije sve koje su vezane za dobrobit djece time i akciju 24sata. Kad bi tražili od Vlade da vam kažu koliko ima gladne djece u Hrvatskoj, vjerujte mi da oni to ne znaju, jer oni i njihova djeca nisu gladna i apsolutno dobro žive. Njih to nije briga. Oni znaju što piše na papirima, ali papiri i realnost nisu isto - kazala je organizatorica prosvjeda.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message