Obavijesti

News

Komentari 132

Prosvjetari ne odustaju: Štrajk ide dalje, traže povišicu od 4%

Prosvjetari ne odustaju: Štrajk ide dalje, traže povišicu od 4%
1

Novi pregovori između predstavnika dvaju sindikata i Ministarstva najavljeni su za utorak kada se očekuje da će ministar Vedran Mornar sindikatima dati ponudu

VIDEO

Nastavlja se štrajk u školama, na fakultetima i u znanstvenim ustanovama. Nakon što sastanak dvaju sindikata s predstavnicima Ministarstva, obrazovanja i sporta u ponedjeljak nije dao rezultata, novi pregovori najavljeni su za utorak kada se očekuje da će ministar Vedran Mornar sindikatima dati pisanu ponudu.

- Obećavamo da će poslije izbora biti povišice, međutim proračun za ovu godinu je donesen, znate i sami, situacija je takva da smo praktički tehnička vlada i takve obveze ne bismo htjeli preuzimati - kazao je u ponedjeljak ministar Mornar. I dalje misli da ovaj štrajk nema smisla te moli dva mjeseca "time outa". Misli da je prijedlog sindikata o povećanju plaća za 4 posto nepošten.

Roditelji zbunjeni: Poslati djecu u školu ili ne

Ovo je zacijelo najgora situacija za roditelje jer ne znaju što s djecom, poslati ih u školu ili ne. Učitelji, i oni koji su u štrajku i oni koji nisu, ogorčeni su.

- Poslala sam istu preporuku Vladi, odnosno Ministarstvu obrazovanja, i sindikatima: djeca imaju pravo na obrazovanje - rekla je u središnjem Dnevniku HRT-a pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Pravobraniteljica: Djeci je mjesto u školi

- Nije dobro pozivati djecu i roditelje da djeca ne idu u školu. Njima jest mjesto u školi i pozivati ih da odustanu od svoga prava kako bi netko od odraslih ostvario svoja prava, nije dobro - kaže pravobraniteljica za djecu. 

Napomenula je kako joj smetaju izjave da će djeca, dođu li u školu, biti zbrinuta. 

- Škola ne služi za zbrinjavanje, nego za obrazovanje - rekla je pravobraniteljica i pozvala obje strane da se dogovore na neki drugi način, a ne preko leđa djece.

Mihalinec: Ministar uopće nije ovlašten pregovarati

Sindikalist Branimir Mihalinec kazao je u Otvorenom na HRT-u da je ministar s pravom umoran i rezigniran, jer ih poziva na pregovore u kojima nije ovlašten pregovarati. - Nisam siguran kakva je komunikacija ministra i premijera u vezi ovih pregovora. Vlada  je praktički odlučila da neće s nama komunicirati, mi smo u trećem danu štrajka, a tek dan prije štrajka ponudili su nam sastanak - rekao je Mihalinec.

Ravnateljica škole: Reforma je skupa, bolje je novac dati učiteljima

- I učitelji i roditelji su točno znali što će se događati, znalo se tko će štrajkati, rekla je ravnateljica OŠ Matija Gubec u Zagrebu Ljiljana Klinger na pitanje o zbunjenosti roditelja o početku nastave i opisala svoj primjer obavještavanja učenike i roditelje kroz različite komunikacijske kanale. 

- Mi smo iskoristili našu web stranicu i druge, trivijalne načine komunikacije kroz plakate i obavijesti. Ja mislim da situacija nije tako konfuzna kako se o tome javlja u medijima. Ne slažem se niti s ocjenom da je školski sustav loš. Najveći hrvatski proizvod je hrvatsko znanje, to ne znači da se obrazovni sustav ne treba unaprjeđivati, ali ja sam protiv reforme sustava jer je ona jako skupa, troši velike financijske resurse koji bi se možda mogli preraspodijeliti u ovo što traže sindikati - rekla je Klinger.

Zastupnik učenika: Ulaganje u obrazovanje nije bacanje novca

Kratku priliku za iznošenje stava u Otvorenom dobio je i zastupnik učenika Karlo Horat, koji je sve strane pozvao na postizanje što bržeg dogovora i istaknuo probleme s kojima se suočavaju roditelji u pojedinim područjima bez adekvatnog javnog transporta. 

- Apeliram da se s normalnom nastavom što prije krene već od srijede, inače će se gradivo morati nadoknađivati subotama. Ulaganje u obrazovanje nije bacanje novca, kako mi možemo biti zemlja znanja ako se ne ulaže u to znanje? - upitao je učenik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...