News

Komentari 3

Prosvjetni sindikat: Povucite uputu da đaci iz samoizolacije dolaze u školu na ispit mature

Prosvjetni sindikat: Povucite uputu da đaci iz samoizolacije dolaze u školu na ispit mature

Nakon što je HZJZ objavio epidemiološke upute za polaganje državne mature, reagirao je sindikat zaposlenih u srednjim školama. Nastavnici su i protiv upute da dolaze učenicima u kuću

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak je objavio Uputu za provođenje državne mature. Uz mjere koje su se provodile i lani, obavezno nošenje maske, razmak među klupama, dezinfekciju prostora, navodi se kako će se osigurati posebne mjere za učenike koji će u vrijeme državne mature biti u samoizolaciji. To je propisano posebnim Posebnim uvjetima za učenike u samoizolaciji.

Tako se, primjerice, navodi da učenici u samoizolaciji mogu doći polagati maturu, no moraju imati zaštitnu masku (koja je obavezna za sve), ne bi se smjeli voziti javnim prijevozom, te je učenicima u samoizolaciji "potrebno osigurati polaganje ispita u izdvojenome prostoru". Odnosno,"da dva ili više učenika iz iste škole kojima je izrečena mjera samoizolacije mogu polagati ispite zajedno u istome prostoru, ali izdvojeno od drugih učenika i s međusobnim razmakom od 2 metra".

Oni učenici koji u samoizolaciji imaju simptome Covid-19, ne smiju dolaziti na ispit. No ni drugi, koji imaju povišenu temperaturu, kašlju i imaju simptome slične zarazi od koronavirusa, neće moći pristupiti maturi.

Na ove mjere odmah su reagirali prosvjetari. 

U otvorenome pismu Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja i HZJZ-u, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske upozorava na sljedeće:

- Kako je Uputa u potpunosti protivna mjerama očuvanja zdravlja stanovništva u borbi protiv širenja zaraze, tražimo da žurno povučete posebne Upute. Pozivanjem učenika, kojima je određena mjera samoizolacije, u opasnost za život i zdravlje dovodite sve građane koji  bi s njima došli u kontakt prilikom dolaska i odlaska iz škole, sve zaposlenike srednjih škola, ostale učenike, kao i sve one koji nužno moraju doći u kontakt s ispitnim materijalima kojima se služio učenik.

U priopćenju koje potpisuje Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSŠH, ističe se kako se "pozivanjem učenika kojima je određena mjera samoizolacije na dolazak u školu u pitanje dovodite izricanje mjere samoizolacije za sve građane, jer moglo bi se protumačiti da svatko tko nađe valjan razlog može uz vaše dopuštenje kršiti mjeru samoizolacije".

- Tražimo da na ispite državne mature i ove godine ne dolaze učenici kojima je određena mjera samoizolacije sve dok ona traje. Ispite državne mature koje bi učenici propustili mogu, kao i prošle godine, polagati u jesenskom roku. Istovremeno bi fakulteti i viska učilišta, kao i prošle godine, trebali osigurati dovoljno upisnih mjesta za učenike koji bi zbog izolacije ili samoizolacije propustili polaganje mature u ljetnom roku. Tražimo vašu žurnu reakciju, jer objavom posebnih uputa uznemirili ste sve zaposlenike srednjih škola, kao i učenike i njihove roditelje, jer dovodite u opasnost mnoge živote - navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, lani je bilo dosta problema jer je učenicima koji su bili u samoizolaciji polaganje mature jednostavno prebačeno ujesen, što ih je spriječilo da se na vrijeme upišu na željene fakultete. 

Nastavnici nisu zadovoljni ni dijelom uputa koji propisuje da dežurni nastavnici na državnoj maturi odlaze kući učenicima s poteškoćama koji polažu maturu u posebnim uvjetima. Kako su upute vrlo šture, navodi se samo kako nastavnici moraju nositi kirurške maske i dezinficijense za ruke, te eventualno nazuvke za noge, srednjoškolski nastavnici pitaju se tko će, primjerice, pokrivati troškove odlaska na navedene adrese.

Organizacija provođenja državne mature je u nadležnosti Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Oni kratko poručuju kako "Pravo polaganja ispita državne mature kod kuće mogu ostvariti učenici koji imaju potvrdu liječnika da je to nužno iz zdravstvenih razloga ili imaju nastavu kod kuće kao privremeni oblik odgoja i obrazovanja u skladu s Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja", navodi srednja.hr

Najčitaniji članci