Obavijesti

News

Komentari 27

Protiv bacanja hrane: Naša će aplikacija nahraniti gladne...

Protiv bacanja hrane: Naša će aplikacija nahraniti gladne...
1

Cilj udruge Portal dobrote jest vratiti vrijednost hrani. Udruga prikuplja sredstva za razvoj aplikacije koja će spojiti proizvođače hrane i korisnike, namijenjena je svima

VIDEO

Svake godine u Hrvatskoj se baci 400.000 tona hrane, a od toga je 200.000 tona stiglo iz kućanstava. Ukupna vrijednost je dvije milijarde kuna. Udruga Portal dobrote pokrenula je inicijativu koja bi tu sliku ubrzo trebala promijeniti.

Kruh za poslije, Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno, Jakna za drugoga – to su samo neke od vrlo uspješnih akcija udruge Portal dobrote, koja pomaže socijalno osjetljivim društvenim skupinama kroz konkretne projekte. Trenutačno rade na novom projektu “Nahranimo Hrvatsku”. Riječ je o stvaranju aplikacije Green Happy Hour, koja bi objedinila više vrsta korisnika kroz tri segmenta.

- Naša mobilna aplikacija u prvom segmentu povezala bi korisnike i vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Naime, na OPG-ovima često ima viška hrane ili inače zdrav plod zbog krivog oblika ne može u prodaju. OPG-ovi bi kroz aplikaciju ponudili takve proizvode po povoljnijoj cijeni, a korisnik bi mogao doći i osobno ubrati glavicu salate, jabuku ili rajčicu koju želi – objašnjava Sanja Bijonda iz udruge Portal dobrote. Nastavlja kako bi u drugom segmentu okupili restorane, pekarnice, slastičarnice i sve druge proizvođače hrane koji je pripremaju na dnevnoj bazi. Danas se takva hrana, nažalost, baca, no njihovo rješenje omogućilo bi korist za sve. U nekoliko sati pred kraj radnog vremena oni bi korisnicima ponudili svoje tog dana pripremljene proizvode po upola nižoj cijeni.

- I treći segment odnosi se na doniranje hrane. Konkretno, ukoliko imate u hladnjaku četiri jogurta kojima rok trajanja istječe za dva dana i znate da ih nećete pojesti, ali ne želite ih ni baciti, spašava vas naša aplikacija. Ona pokazuje gdje su u vašoj blizini humanitarne udruge ili socijalne samoposluge kojima možete odnijeti te proizvode, a oni ih zatim distribuiraju svojim korisnicima – opisuje Sanja. Trenutačno je u tijeku crowdfunding kampanja na INDIEGOGO platformi (https://goo.gl/TlkeAf) kojom pokušavaju prikupiti 40.000 američkih dolara. Aplikaciju bi izradili hrvatski programeri koji bi pružili i tehničku podršku te održavanje.

- Nadamo se da će se u toj aplikaciji prepoznati svi – i oni koji bi željeli darovati i oni koji su u potrebi – zaključila je Bijonda. Udruga Portal dobrote je inicijator akcije, a pridružile su joj se mnoge druge udruge i proizvođači.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je