Obavijesti

News

Komentari 25

Protiv Trumpa: I prizivni sud suspendirao zabrane ulaska

Protiv Trumpa: I prizivni sud suspendirao zabrane ulaska
1

Trump je izvršnom uredbom 27. siječnja zabranio ulazak u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana i na 120 dana obustavio ulazak izbjeglica

VIDEO

Savezni prizivni sud SAD-a u četvrtak je jednoglasno podržao suspenziju izvršne uredbe predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD građanima sedam većinski muslimanskih država.

Ubrzo nakon presude Trump je na svom Twitter računu poručio: "VIDIMO SE NA SUDU, SIGURNOST NAŠE NACIJE JE U PITANJU!"

Novinarima je ispred ureda njegova glasnogovornika Trump najavio da će u konačnici dobiti slučaj  a presudu prizivnog suda ocijenio "političkom odlukom".

Ministarstvo pravosuđa je objavilo da preispituje odluku i razmatra opcije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trump je izvršnom uredbom 27. siječnja zabranio ulazak u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana i na 120 dana obustavio ulazak izbjeglica, osim za sirijske izbjeglice kojima je ulazak zabranjen na neodređen rok.

Sudac James Robart je prošlog petka blokirao tu Trumpovu uredbu.

President Donald Trump on Thursday called the appellate court ruling that upheld the suspension of his order restricting travel from seven Muslim-majority countries a "political decision," and vowed his administration would ultimately prevail.

Presuda prizivnog suda, koja je uslijedila nakon ročišta u utorak, ne rješava pravni spor nego se odnosi na pitanje treba li Trumpovu uredbu suspendirati za trajanja sudskog postupka.

Dva člana tročlanog sudskog vijeća imenovali su bivši demokratski predsjednici Jimmy Carter i Barack Obama, a jednog je imenovao republikanski predsjednik George W. Bush.

Vlada može zatražiti da cijeli Žalbeni sud Sjedinjenih Američkih Država za deveti okrug, koji ima 29 aktivnih sudaca i nadležan je za države i teritorije zapada SAD-a, preispita odluku ili izravno uložiti priziv Vrhovnom sudu, koji će najvjerojatnije i odrediti konačni ishod spora.

Troje sudaca je ocijenilo da bi i privremena ponovna primjena zabrane mogla prouzročiti štetu.

U presudi su rekli da uviđaju suprotstavljene interese nacionalne sigurnosti i slobodnog putovanja, no da vlada SAD-a nije ponudila "nikakve dokaze" za zabrinutost po nacionalnu sigurnost koji bi opravdavali zabranu za građane sedam zemalja.

Oni su dodali da vlada nije iznijela niti jedan dokaz da je bilo koja osoba iz tih zemalja počinila teroristički napad u Sjedinjenim Državama.

Ministarstvo pravosuđa je u podnesku sudu navelo sa Robartova odluka nanosi trenutačnu štetu američkoj javnosti i onemogućava provedbu izvršne uredbe te dovodi u pitanje nacionalno-sigurnosne procjene predsjednika o riziku koji predstavlja ulazak u zemlju određenih grupa i najboljem načinu za umanjivanje toga rizika.

Protivnici tvrde da je Trumpova zabrana ulaska za izbjeglice i građane sedam država ilegalne. Država Washington tvrdi da su zabrane nanijele golemu štetu, jer se neki studenti iz tih država nisu mogli vratiti na sveučilišta.

Trumpova zabrana prošlog je tjedna dovela do masovnih prosvjeda i zbrke u američkim zračnim lukama, a nakon što je stupila na snagu 27. siječnja opozvano je oko 60 tisuća viza.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1