Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
60 komentara

Protivnike su javno razapeli: ISIL proglasio Islamsku državu

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je ISIL javno smaknuo i razapeo osam pobunjenika koji su se u Siriji borili protiv režima Bashara Assada

Reuters
Foto: Reuters
60 komentara

Islamistička militantna grupa ISIL proglasila je kalifat, odnosno islamsku državu, na teritorijima koje kontroliraju u Iraku i Siriji, piše BBC.

Vođa grupe Abu Bakr al-Baghdadi proglašen je kalifom i vođom "svih muslimana u svijetu". Uspostava kalifata u kojem će vrijediti strogi islamski zakoni je dugogodišnji cilj mnogih džihadista.

"Odbacite demokraciju i ostalo smeće sa zapada"

O uspostavi kalifata ISIL (Islamska država Iraka i Levanta) objavila je u audio poruci postavljenoj na internetu. Kazali su da će se islamska država protezati od Aleppa na sjeveru Sirije do provincije Diala na istoku Iraka. Na čelu države bit će Abu Bakr al-Baghdadi koji je proglašen kalifom Ibrahimom.

Grupa od svih muslimana zahtjeva da "odaju vjernost" novom vladaru i "odbace demokraciju i ostalo smeće sa zapada". ISIL je promijenio i ime te se sada jednostavno zovu "Islamska država".

Javno razapinjanje na trgu

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je ova islamistička grupa javno smaknula i razapela osam pobunjenika koji su se u Siriji borila protiv režima Bashara Assada, ali i protiv džihadista. Osmorica muškaraca brutalno su ubijena na glavnom trgu u Deir Hafaru. 

- Borci ISIL-a su ih potom razapeli na glavnom trgu u mjestu gdje su tijela stajala izložena tri dana - izvijestila je nevladina udruga, piše RT.

Deveti muškarac je razapet živ u provinciji Aleppo gdje je pribijen stajao osam sati, ali je navodno preživio brutalno mučenje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message