Obavijesti

News

Komentari 63

Provjerite koje je vaše biračko mjesto, potrebno je par klikova

Provjerite koje je vaše biračko mjesto, potrebno je par klikova
1

Kako bi doznali na kojem biračkom mjestu glasujete na predsjedničkim izborima na stranici Registar birača 'kliknite' na 'Upit u Registar birača'. Potrebno je par klikova mišem

VIDEO

Sutra, 22. 12. održava se prvi krug predsjedničkih izbora, a punoljetni građani svoj glas mogu dati jednom od 11 predsjedničkih kandidata na birački mjestima na kojima su upisani.

UŽIVO REZULTATE IZBORA PRATITE NA:

Ako možda ne znate koje je vaše biračko mjesto, uz samo par klikova mišem možete provjeriti tu informaciju. Na stranici Registar birača kliknite na 'upit u registar birača' i slijedite upute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Nastao je nesporazum, stara je obavijest o mrtvim biračima'
'Nastao je nesporazum, stara je obavijest o mrtvim biračima'

Na ovom linku upišite svoj OIB ili MBG i svoje prezime, a sistem će odraditi svoje i pokazati vam koje je vaše biračko mjesto uz točnu adresu.

Kada ste to učinili, na zaslonu će se s lijeve strane pojaviti vaša mjesna samluprava, gradska četvrt kojoj pripadate i mjesni odbor, a na desnoj stani će pisati izborna jedinica u kojoj glasate, biračko mjesto i njegova adresa. 

Ako ste na izborni dan izvan mjesta prebivališta...

Za birače koji su trenutno izvan svog mjesta prebivališta postojao je rok do kojeg su mogli podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu i aktivnu registraciju. Taj je rok bio do 7. prosinca.

Glasačka kutija

S obzirom na vjerojatnost da će se predsjednik/ica države izabrati tek u drugom izbornom krugu, Ministarstvo poziva birače da se kod podnošenja spomenutih zahtjeva izjasne i za drugi krug koji će se, bude li potrebno, održati 5. siječnja iduće godine.

 

Što moraju učiniti birači u dijaspori?

Žele li odlučivati o hrvatskom predsjedniku, birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj (dijaspora) moraju se aktivno registrirati na zahtjev ili po službenoj dužnosti. Imaju li osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske, ne moraju se aktivno registrirati već će to biti učinjeno po službenoj dužnosti za državu i konzularno područje ovisno o prebivalištu s njihove osobne iskaznice.

Zahtjev za aktivnu registraciju moraju podnijeti birači bez prebivališta u Hrvatskoj i bez osobne iskaznice s podatkom o prebivalištu izvan RH.

Na mrežnoj stranici Ministarstva uprave dostupni su svi obrasci zahtjeva te podaci o adresama nadležnih ureda. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a