Obavijesti

News

Komentari 21

Proždrljivi svrdlaš: Buba opet prijeti maslini duž cijele obale

Proždrljivi svrdlaš: Buba opet prijeti maslini duž cijele obale
3

Svrdlaš je uočen na Kvarneru, u Istri i Dalmaciji. Maslinari se još sjećaju pretprošle godine kad je svrdlaš, prema nekim procjenama, napravio pet milijuna eura štete

VIDEO

Stresao sam maslinu, a sa svake grane palo je po nekoliko svrdlaša. U zadnjih deset godina valjda je bilo samo jedno ljeto da masline nešto nije napalo, govori nam Branko Jud iz Udruge maslinara otoka Krka.

Svrdlaš je uočen na Kvarneru, u Istri i duž Dalmacije. Prošle godine veliku štetu maslinarima je nanijela maslinova muha, a maslinari se još s užasom sjećaju pretprošle godine kad je svrdlaš, prema nekim procjenama, napravio pet milijuna eura štete. Kako bi se spriječila katastrofa koju bi na svojim leđima i na visokoj cijeni maslinova ulja u konačnici mogli platiti i potrošači, Poljoprivredna savjetodavna služba upozorila je maslinare da redovito prate maslinike. Protiv svrdlaša treba se boriti i pesticidima. Mnogi maslinari ih se pribojavaju, no pesticidi u dopuštenim granicama ne utječu na kvalitetu ulja.

- Lani smo zbog maslinove muhe špricali osam puta. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo analizirali smo ulje i nismo našli ostatke ni jednog pesticida u nedopuštenim granicama. Ni maslinari ni potrošači ne moraju se bojati pesticida - kaže Jud.

Savjetodavna služba poziva na održavanje maslinika jer se u zapuštenima nametnik neometano množi. To znači da i država u najezdi svrdlaša daje svoj doprinos.

- Samo u gradu Krku je oko 600 hektara zapuštenih državnih maslinika. To bi se trebalo riješiti, dati ljudima u zakup. Smanjio bi se broj nametnika, proizvodnja bi porasla, a ljudi bi radili - misli Goran Marević, tajnik Udruge maslinara Krka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca