Obavijesti

News

Komentari 2

Prva liga pisaca na Festivalu književnosti: Počinje 2. rujna

Prva liga pisaca na Festivalu književnosti: Počinje 2. rujna
1

Fraktura i Seid Serdarević opet nam u Hrvatsku dovode prvu svjetsku književnu ligu, na festival koji počinje 2. rujna. Uz slavne pisce i popularne matineje bit će organizirane i novinarske radionice za srednjoškolce

VIDEO

Izložbe, koncerti, razgovori, okrugli stolovi, novinarska radionica za srednjoškolce - sve su to sadržaji šestog Festivala svjetske književnosti, koji počinje 2. a završava 8. rujna, bilocirajući u dva najveća hrvatska grada, Zagrebu i Splitu. Bit će to promenada iliti šetnica sjajnih imena, koja će privući mnogobrojnu publiku.

- Potvrđen nam je već dolazak stotinjak gostiju - kaže Seid Serdarević, čelni čovjek Frakture, organizatora festivala, pa nabraja:

- U književnom dijelu istaknuo bih dolazak Izraelca Davida Grossmana, koji je u stalnoj kandidaturi za Nobelovu nagradu. Dolazi nam velika francuska književna zvijezda Frederic Beigbeder, a Portugalac Jose Luis Peixoto govorit će o svojim iskustvima u Sjevernoj Koreji, u kojoj je bio pet puta...

U pretprogramu će biti izložba hrvatskih likovnih umjetnika u Studiju Moderne galerije “Josip Račić”. Kao i dosadašnjih šest godina, umjetnici rade djela inspirirana književnim djelima gostiju.

Osim u Studiju Moderne galerije “Josip Račić”, program će u Zagrebu još biti u Boogie klubu, Kinu Europa, a u KIC-u će biti otvorena izložba posvećena satiri u suradnji s medijskim partnerom, 24sata.

- U našim novinama imamo puno satiričkih priloga i njih ćemo izložiti, od karikatura, Satirikona, do rubrika poput Plenkologije ili Kolindina šalabahtera. Često želimo ozbiljne teme obraditi na neozbiljan način, a i obrnuto - rekao je glavni urednik 24sata Goran Gavranović. Novinarske radionice za srednjoškolce organizirane su u suradnji s 24sata, a na festivalu će i ovog puta biti popularne književne matineje.

U filmskom dijelu programa bit će prikazani filmovi Lordana Zafranovića koje je snimio u suradnji s Mirkom Kovačem. U glazbenom dijelu bit će performans posvećen slikarskoj grupi Gorgona i nedavno preminulom Josipu Vaništi, a fotografska kreativnost festivala opet će biti potvrđena portretima hrvatskih umjetnika umjesto kataloških fotki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca