Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Prva liga pisaca na Festivalu književnosti: Počinje 2. rujna

Fraktura i Seid Serdarević opet nam u Hrvatsku dovode prvu svjetsku književnu ligu, na festival koji počinje 2. rujna. Uz slavne pisce i popularne matineje bit će organizirane i novinarske radionice za srednjoškolce

kulturnicentar
Foto: Filip Kos/PIXSELL
2 komentara

Izložbe, koncerti, razgovori, okrugli stolovi, novinarska radionica za srednjoškolce - sve su to sadržaji šestog Festivala svjetske književnosti, koji počinje 2. a završava 8. rujna, bilocirajući u dva najveća hrvatska grada, Zagrebu i Splitu. Bit će to promenada iliti šetnica sjajnih imena, koja će privući mnogobrojnu publiku.

- Potvrđen nam je već dolazak stotinjak gostiju - kaže Seid Serdarević, čelni čovjek Frakture, organizatora festivala, pa nabraja:

- U književnom dijelu istaknuo bih dolazak Izraelca Davida Grossmana, koji je u stalnoj kandidaturi za Nobelovu nagradu. Dolazi nam velika francuska književna zvijezda Frederic Beigbeder, a Portugalac Jose Luis Peixoto govorit će o svojim iskustvima u Sjevernoj Koreji, u kojoj je bio pet puta...

U pretprogramu će biti izložba hrvatskih likovnih umjetnika u Studiju Moderne galerije “Josip Račić”. Kao i dosadašnjih šest godina, umjetnici rade djela inspirirana književnim djelima gostiju.

Osim u Studiju Moderne galerije “Josip Račić”, program će u Zagrebu još biti u Boogie klubu, Kinu Europa, a u KIC-u će biti otvorena izložba posvećena satiri u suradnji s medijskim partnerom, 24sata.

- U našim novinama imamo puno satiričkih priloga i njih ćemo izložiti, od karikatura, Satirikona, do rubrika poput Plenkologije ili Kolindina šalabahtera. Često želimo ozbiljne teme obraditi na neozbiljan način, a i obrnuto - rekao je glavni urednik 24sata Goran Gavranović. Novinarske radionice za srednjoškolce organizirane su u suradnji s 24sata, a na festivalu će i ovog puta biti popularne književne matineje.

U filmskom dijelu programa bit će prikazani filmovi Lordana Zafranovića koje je snimio u suradnji s Mirkom Kovačem. U glazbenom dijelu bit će performans posvećen slikarskoj grupi Gorgona i nedavno preminulom Josipu Vaništi, a fotografska kreativnost festivala opet će biti potvrđena portretima hrvatskih umjetnika umjesto kataloških fotki.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message