News

Komentari 36

Prva predsjednica ili najmlađi predsjednik? Francuzi biraju...

Prva predsjednica ili najmlađi predsjednik? Francuzi biraju...

Prema posljednjim anketama, Macron ima prednost od 23 do 26 posto pred Le Pen. Za njega planira glasati otprilike 60 posto ispitanika. Prvi rezultati očekuju se u 20 sati, nakon što se zatvore sva birališta

U Francuskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta za drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će oko 47,5 milijuna Francuza odlučiti hoće li njihov novi predsjednik biti centrist Emmanuel Macron ili pripadnica krajnje desnice Marine Le Pen. Rezultat ovih predsjedničkih izbora svakako će biti povijestan - Macron bi mogao postati najmlađi francuski predsjednik dosad, a bude li uspješnija Le Pen, Francuska će dobiti prvu predsjednicu i prvu pripadnicu krajnje desnice na čelu države. 

Emmanuel Macron i čelnica Nacionalne fronte po mnogome su na suprotnim krajevima političkog spektra. Macron je socijalni liberal, protržišno i proeuropski orijentiran i nudi viziju osnažene, kompetitivne francuske ekonomije, otvorene svijetu. Iako je Le Pen udaljila svoju stranku od otvoreno antisemitske i ksenofobne retorike, odlučna je vratiti ono što naziva izgubljenim francuskim suverenitetom i zaustaviti useljavanje.

Prema posljednjim anketama, Macron ima prednost od 23 do 26 posto pred Le Pen. Za njega planira glasati otprilike 60 posto ispitanika, a gledatelji su ga u otprilike sličnom omjeru proglasili pobjednikom burnog televizijskog sučeljavanja u srijedu navečer. Međutim, zasad se ne zna hoće li na rezultate izbora utjecati "masivni i koordinirani" hakerski napad na Macronovu izbornu kampanju. Hakirani mailovi i dokumenti objavljeni su na internetu u petak navečer.

Oko 67.000 biračkih mjesta otvoreno je u 8 sati, a birači na dijelu francuskog prekomorskog teritorija glasovali su u subotu. Prvi rezultati očekuju se u 20 sati, nakon što se zatvore sva birališta.

Najčitaniji članci