Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
59 komentara

Prva vježba NATO-a usmjerena je na obranu Baltika od Rusije

Tijekom dva dana, američki helikopteri i britanski zrakoplov sudjelovali su u vježbama na granici Poljske i Litve, u kojima su sudjelovali vojnici iz Poljske, Litve i Hrvatske.

Lithuanian army soldiers take part in Suwalki gap defence exercise in Mikyciai
Foto: INTS KALNINS
59 komentara

Američke i britanske snage, uz sudjelovanje i hrvatskih vojnika, održale su prvu obrambenu vježbu NATO-a velikih razmjera na granici Poljske i Litve, uvježbavajući za mogući scenarij prema kojem bi Rusija mogla pokušati baltičke države odsjeći od ostatka Saveza.

Lithuanian army soldiers take part in Suwalki gap defence exercise in Mikyciai | Autor: INTS KALNINS Foto: INTS KALNINS

Granica se proteže 104 kilometra kroz polja, šume i brežuljke u području poznatom kao Suwalki procjep. Ukoliko ga Rusija zauzme, odsjeći će Estoniju, Litvu i Latviju.

U.S. army soldiers take part in Suwalki gap defence exercise in Mikyciai | Autor: INTS KALNINS Foto: INTS KALNINS

Tijekom dva dana, američki helikopteri i britanski zrakoplov sudjelovali su u vježbama u kojima su sudjelovali vojnici iz Poljske, Litve i Hrvatske.

Suwalki procjep je teško obranjiv komad ozemlja koji se nalazi između Bjelorusije i ruske enklave Kalinjingrada i povezuje baltičke zemlje članice NATO-a s Poljskom i ostatkom NATO-a.

U.S. forces convoy rides to Suwalki direction near Augustow | Autor: INTS KALNINS Foto: INTS KALNINS

"Taj je procjep ranjivo područje zbog svoje geografije. Ne kažem da je neizbježno da će doći do napada, naravno, ali (...) ako se taj prolaz zatvori, tada imate tri saveznika na sjeveru koji su potencijalno izolirani od ostatka Saveza", kazao je general bojnik Ben Hodges.

Rusija niječe bilo kakve namjere o invaziji na Baltik i tvrdi da je NATO taj koji prijeti stabilnosti u istočnoj Europi.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message