Obavijesti

News

Komentari 172

Prvašić s autizmom nije imao asistenta, plakao pred školom

Prvašić s autizmom nije imao asistenta, plakao pred školom
1

Ja sam po prirodi vrlo emotivan i u ovom trenutku bih mogao svašta reći, ali ne želim naštetiti svojem djetetu, rekao je za 24sata Hrvoje iz Slavonskog Broda, čiji je sin ostao u suzama na prvi dan škole

VIDEO

Škola za budućnost. Moj sin s posebnim potrebama (spektar autizma) sjedi ispred škole i čeka pomoćnika u nastavi. Pomoćnika nema. Nitko nam ništa nije htio reći prije, iako smo bili u školi. Da bi danas saznali da nema pomoćnika jer je na obuci. E i da, jedan pomoćnik na troje djece. Stvarno "krasno". Hvala vam na "prekrasnom prvom danu škole", požalio se očajni dječakov otac Hrvoje K., čiji je sin u ponedjeljak trebao krenuo u prvi razred osnovne škole Bogoslav Šulek u Slavonskom Brodu.

Otac: Mogao bih svašta reći, ali neću

Hrvoje je sina u ponedjeljak doveo u školu, no kako nije bilo asistenta u nastavi koji je dječaku bio potreban, sinčić mu se rasplakao. Fotografiju uplakanog sina koji se danima pripremao za prvi dan škole objavio je na Facebooku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ja sam po prirodi vrlo emotivan i u ovom trenutku mogao bih reći svašta, ali ne želim naštetiti svojem djetetu. Razočaran sam ovako 'divnim' početkom školske godine. Rekli su mi da je pomoćnik na obuci. Da napomenem - jedan je pomoćnik na troje djece. Baš divno - rekao je otac Hrvoje za 24sata.

Kontaktirali smo i školu o ovom slučaju, objavit ćemo odgovor čim ga dobijemo.

Traže smjene zbog propusta oko uvođenja pomoćnika

Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" zatražila je u ponedjeljak smjene odgovornih zbog propusta oko uvođenja pomoćnika u nastavi ove školske godine, bez kojih će u školu krenuti više od 180 djece s teškoćama u razvoju.

Inicijativa u priopćenju navodi da su razlog tome što su i ove školske godine mnoga djeca s teškoćama u razvoju krenula u školske klupe puna neizvjesnosti brojni problemi koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije riješilo tijekom protekle školske godine.

Podsjećaju da od početka inzistiraju na uvođenju inkluzivnog odgoja i obrazovanja te su smatrali da će donošenjem Pravilnika o pomoćnicima u nastavi biti donesen pravni okvir koji će omogućiti sustavno rješavanje te problematike.

- Na žalost, ministarstvo je objavilo pravilnik bez uvažavanja javne rasprave, koji je u mnogim dijelovima bio manjkav i na štetu djece s teškoćama - navodi inicijativa dodajući da su oni na vrijeme reagirali i na nekoliko sastanaka u ministarstvu dobili čvrsta uvjeravanja da će sve biti riješeno do početka nove školske godine.

Kažu da su reagirali i u srpnju kada su dobili informacije o mnoštvu djece koja bi trebala ostati bez pomoćnika, a skoro ništa od onoga na što su upozoravali nije uvaženo i provedeno.

- Tako će preko 180 djece koja su do sada imala pomoćnike i kojima su povjerenstva u uredima državne uprave po županijama utvrdila da trebaju potporu pomoćnika, u školu krenuti bez njih - upozorava inicijativa.

Poručuju da je još gora situacija u sustavu obrazovanja koji je pod Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jer će zbog kašnjenja natječaja stotine djece (prema nekim procjenama više od 600) krenuti u školu ili ostati kod kuće zato što ministarstvo nije na vrijeme provelo natječaj za udruge.

- Stoga smatramo da je došlo vrijeme da odgovorne osobe koje su propustile napraviti svoj posao podnesu ostavke ili budu smijenjene jer smatramo da je nedopustivo da zbog lošeg rada dalje trpe djeca s teškoćama u razvoju - poručuje građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom".

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uputila je u ponedjeljak preporuku Ministarstvu znanosti i obrazovanja da se započeti proces odlučivanja o ukidanju podrške pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju odgodi za sljedeću školsku godinu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1