Obavijesti

News

Komentari 247

Prvašići ostali gladni u školi, ravnateljica: Nisu platili obrok!

Prvašići ostali gladni u školi, ravnateljica: Nisu platili obrok!
3

'Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok no nisu joj dozvolili. Ravnateljica je, koliko sam ja upućena, učiteljici 1. razreda direktno naložila da ne smije davati obroke djeci koja nisu platila školsku kuhinju', prepričala je majka

VIDEO

Mama prvašice iz karlovačke Osnovne škole Draganići, prijavila je ravnateljicu škole Maricu Jurčić Karlovačkoj županiji, Pravobraniteljici za djecu i predstavniku Roma Veljku Kajtaziju, i to zbog četvero romske djece koja su u ponedjeljak, prvi dan povratka na nastavu, ostala bez školskog obroka, javlja Radio Mrežnica.

Kći Melite Sudar Begov u ponedjeljak je u školi htjela podijeliti svoj obrok s prijateljima iz razreda, Romima koji su ostali gladni jer njihovi roditelji nisu platili školsku prehranu.

Promijenite zakon! Neka svaki učenik ima makar jedan obrok
Promijenite zakon! Neka svaki učenik ima makar jedan obrok

Zgrožena majka djevojčice koja je samo htjela pomoći školskim kolegama prepričala je iskustvo svoje kćeri.

- Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok no nisu joj dozvolili. Gospođa ravnateljica je, koliko sam ja upućena, učiteljici prvog razreda direktno naložila da ne smije davati obroke djeci koja nisu platila školsku kuhinju i koji imaju dugovanja - kazala je Karlovčanka te dodala kako djeca ne bi trebala trpjeti zbog propusta roditelja.

Ravnateljica: Roditelji nijednom nisu platili školske obroke

Odmah u utorak je dotična majka otišla na razgovor s ravnateljicom Jurčić et raskinula ugovor o školskoj prehrani za svoje dijete. Usput je donijela i hrane za četvero romske djece koja su dan ranije ostala bez obroka. Traži i inspekcijski nadzor u OŠ Draganići, dok je Karlovačka županija već zatražila očitovanje ravnateljice.

- U Projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva uključeno je 54 učenika, ali zbog ograničenja sredstava ove godine nisu mogli biti uključeni učenici 1. razreda - napisala je ravnateljica u očitovanju dodajući kako su roditelji djece koja su ostala gladna potpisali ugovor o školskoj prehrani koja ih obvezuje da ga plaćaju 5 kuna po danu, no da je nisu nijednom platili.

Ravnateljica se ispričala jer učenici nisu smjeli jesti 

- Istina je da su se učenici vratili u školu 25. svibnja 2020. Nismo bili sigurni koliko će ih doći, stoga je mimo planiranog jelovnika bio pripremljen namaz i čaj. Nakon više od dva mjeseca što nije bilo nastave, bilo je puno stvari i detalja koje je trebalo riješiti da bi boravak učenika u školi bio siguran po pitanju epidemije i da bi se nastava mogla odvijati bez problema. Veoma mi je žao što se to dogodilo i učenici nisu dobili jelo. U ime OŠ Draganići, učiteljice 1. razreda i svoje osobno ispričavam se učenicima 1. razreda koji su se u školi taj dan loše osjećali - dodala je ravnateljica.

Curica platila obroke u školi 123 djece koja nemaju novca
Curica platila obroke u školi 123 djece koja nemaju novca

OŠ Draganić uopće ne pohađaju Romi?

U nastavku očitovanja ravnateljica OŠ Draganić navodi kako učenici njene škole 'nikad nisu bili gladni' te kako 'neki učenici ne žele koristiti školsku kuhinu jer im iz nekog razloga ne odgovara'. Također napominje da zbog ograničenih sredstava učenici 1. razreda ove godine nisu uključeni u projekt 'Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva'.

Zanimljiva stavka ravnateljičinog očitovanja je informacija da u OŠ Draganići nema niti jednog učenika pripadnika Romske nacionalne manjine.

- Potpisivanjem ugovora roditelji preuzimaju obvezu plaćanja školskog obroka za svoje dijete.

Neki roditelji nisu podmirivali svoje obveze od početka školske godine iako ih je škola nekoliko puta opomenula usmeno i pisanim putem. Nitko od spornih roditelja nije zatražio opravdanje ili pomoć u podmirivanju dugovanja. Stoga smo bili primorani na neki način potaknuti roditelje da podmire ugovornu obvezu. Kraj nastavne godine je blizu. Bez ikakvog ograničenja koristili su školsku kuhinju sve vrijeme iako neki od njih do 25.5.2020. nisu podmirili ni lipe. Prema zapažanjima drugih roditelja koji redovito izvršavaju obveze, ovo nikako nije korektno. Svatko svoje ugovorom preuzete obveze mora poštovati.

U sustavu sam cijeli svoj radni vijek , već skoro 37 godina. Brinem o tome da sva djeca imaju jednaka prava i nikako ne podržavam ikakvu podjelu među njima. Takve stavove dijele svi zaposlenici škole te na takav način nastupaju u svakodnevnom radu. Roditelji učenika 1. razreda pružaju Školi punu podršku i spremaju se na demantij spornog podneska. Tražili su hitni roditeljski sastanak na kojem će se očitovati. Školski odbor će se sastati u najskorije vrijeme i odrediti svoje daljnje postupanje.

Svatko je dužan poštivati zakone i propise Republike Hrvatske pa time poštivati potpisane ugovorne obveze. Svima je zagarantirana jednakost u pravima, ali i u obvezama - piše u očitovanju ravanteljice Marice Jurčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 247
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava