Obavijesti

News

Komentari 229

Prve ankete za 3 jedinice: HDZ gubi, Restartu čak 17 mandata, Raspudić ostaje bez mandata

Prve ankete za 3 jedinice: HDZ gubi, Restartu čak 17 mandata, Raspudić ostaje bez mandata

U 2. izbornoj jedinici prvi izbor je Restart s 31% glasača. U 3. izbornoj jedinici dominacija Restarta je još veća s čak 42% glasova po anketi, a HDZ dominira u 4. jedinici s 32,4%

VIDEO

Donosimo vam HR rejting - istraživanje preferencija birača koje je za HRT provela agencija Promocija plus. Riječ je o prvoj velikoj anketi po izbornim jedinicama koja je provedena od 14. do 22. lipnja. Uzorak je 6 tisuća ispitanika, a maksimalna pogreška po izbornoj jedinici je +/- četiri posto. 

U 2. izbornoj jedinici u igri za mandate je pet političkih opcija. Prvi izbor birača je Restart koalicija koju u ovoj izbornoj jedinici predvodi Rajko Ostojić. Dobivaju 31%. Lista HDZ-a i HSLS-a na čelu s Gordanom Jandrokovićem osvaja tri posto manje (28,0%). Miroslav Škoro, koji u 2. izbornoj jedinici predvodi koaliciju svog Domovinskog pokreta, Suverenista, Bloka za Hrvatsku, HKS-a, Hrasta, Grujićeve Stranke umirovljenika i Zelene liste dobiva oko 11% (11,3%). 

U borbi za mandat još su Mostov predvodnik Nino Raspudić sa 4,6%, ali zbog D'Hondtove metode preračunavanja glasova i Bandićeva stranka rada i solidarnosti iako u anketi dobiva samo 3,6%.

Evo kakvo je stanje u Drugoj izbornoj jedinici kada te postotke pretočimo u mandate:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U skladu s D'Hondtovom metodom preračunavanja protiv koje mnogi negoduju, ali bolju dosad nitko nije ponudio, mandati se moraju podijeliti na takozvane fiksne i rubne.

Na fiksne statistička pogreška od 4% nema utjecaja. Takvih je sigurnih mandata prema Hrejtinga u 2. izbornoj jedinici - 13. Šest ih pripada SDP-ovoj koaliciji, pet HDZ-ovoj i dva koaliciji Domovinskog pokreta.

Onaj preostali - 14. mandat je rubni, jer D'Hondtovom metodom preračunavanja glasova u mandate mogle bi ga osvojiti četiri liste (Restart, HDZ, Most, BM 365). Prema našoj  anketi  najviše šansi ima Most.

U Trećoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća cijelu Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, izborni prag prelaze samo dvije političke opcije.  Prva je Restart koalicija s oko 42% (41,8%) biračke potpore, a drugi s gotovo 20% manje - HDZ (22,4%).  Šanse za ulazak u Sabor anketa još daje koaliciji predvođenoj Domovinskim pokretom (4,7%) te izjednačenom HNS-u i koaliciji Čačićevih Reformista (3,9%). 

Tu 12 fiksnih ili sigurnih mandata dijele Restart i HDZ i to u omjeru 8 prema 4 u korist Restarta. Za preostala dva mandata bori se pet lista, ali su mu Restart i Domovinski pokret bliže nego HDZ, HNS i Reformisti.

Evo kako stvari stoje u Četvrtoj izbornoj jedinici koja obuhvaća cijelu Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju. Da će u Hrvatskom saboru imati zastupnike iz 4. izborne jedinice, sigurne prema HRejtingu mogu biti samo tri liste i to ovim redoslijedom: prvi HDZ s malo više od 32% (32,4%), druga, s 10% manje - koalicija Miroslava Škore (22,2%) i treća Restart koalicija koja je blizu 19% (18,7%).

Kad se ovi postoci preračunaju u mandate, od 13 fiksnih HDZ dobiva 6, koalicija predvođena Domovinskim pokretom 4, koalicija predvođena SDP-om 3. Ta se koalicija s HDZ-om bori za ono još jedno preostalo zastupničko mjesto u 4. izbornoj jedinici, s time da mu je - prema d'Hondtovoj metodi preračunavanja- bliže HDZ.   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 229
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...