Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Prvi animirani film: Robotski misterij Teslina laboratorija

U filmu autora Brune Razuma korišteni su stvarni objekti, lutke i scenografija, a samo izrada seta za ‘Tajni laboratorij’ trajala je čak dvije godine

Bruno Razum
Foto: Bruno Razum
4 komentara

Bio je iznimno visok čovjek, 199 centimetara i zavidne tjelesne kondicije. Takav opis oslikava i anegdota koja se prepričava do danas kada se jedne zime Nikola Tesla poskliznuo na zaleđenom njujorškom pločniku, i umjesto da padne, napravio je salto dočekavši se na noge. Za sebe je govorio da nije izumitelj nego da “samo“ otkriva stvari koje nas okružuju. Bio je svjestan svojih izumiteljskih sposobnosti, ali ih je skromno objašnjavao. Tvrdio je kako mu je odmalena urođena sposobnost za vizualizaciju procesa i događaja.  Pored svega znao je prepoznati estetiku, bio je načitan i govorio je čak šest jezika. Neki su ga proglašavali ekscentrikom i samotnjakom što ga je, navodno, sprječavalo u tomu da ga ljudi slušaju i da ostvaruje ozbiljnu zaradu od svojih izuma.

Pa ipak, zanimanje za Teslu raste iz dana u dan. I to na globalnoj razini. Fascinacija tim genijalnim umom odavno je prešla isključivo znanstvene krugove o čemu svjedoči i posljednje filmsko ostvarenje iz hrvatske radionice.

Nakon smrti znanstvenika i inovatora u njegovu “tajnom laboratoriju” zbog podrhtavanja prouzročenog prolaskom vlaka urušava se dio stropa, cigla pogađa robota u glavu i on se budi. Otkriva da je Tesla njegov stvoritelj te čeka njegov dolazak, dok u međuvremenu vrijeme krati gledanjem televizije. Poslije nekog vremena postaje usamljen te si stvara životnu družicu. Upravo tako započinje radnja prvog animiranog filma inspirirana djelom jednog od  najvažnijih znanstvenika prošlog stoljeća autora Brune Razuma (39) čija je premijera dogovorena za početak devetog mjeseca. - Prije dosta godina, na početku ovog tisućljeća, naletio sam na jednu teoriju zavjere koja je ukratko glasila - 1895. g. pod čudnim okolnostima, buknuo je požar u laboratoriju Nikole Tesle, što ga je znatno unazadilo, uzrok nikada nije otkriven, mada su mnogi mislili da iza svega stoji  njegov najveći takmac, Thomas Alva Edison. Teorija je tada otišla u smjeru da je Tesla, u strahu da se požar ne ponovi, svoje najtajnije izume radio i usavršavao u tajnom laboratoriju.

>>> Više pročitajte u Expressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message