News

Komentari 8

Prvi je probio zvučni zid: Umro legendarni pilot Chuck Yeager

Prvi je probio zvučni zid: Umro legendarni pilot Chuck Yeager

Prije nego je stekao svjetsku slavu Yeager je bio i pilot borbenih aviona u Drugom svjetskom ratu, a tijekom karijere postao je najodlikovaniji američki pilot u povijesti

Preminuo je legendarni pilot Chuck Yeager, prvi čovjek koji je avionom probio zvučni zid, piše New York Post.

- S velikom tugom javljam da je moja ljubav života, general Chuck Yeager, preminula u 9 sati navečer - napisala je Yeagerova žena na svom Twitter profilu.

- Nevjerojatan život najvećeg američkog pilota, nasljeđe snage, avanture i domoljublja, pamtit će se zauvijek - piše u objavi. 

FILE PHOTO: Retired Air Force General Chuck Yeager waves to the crowd at Edwards Air Force Base, California

Detalji smrti još su nepoznati.

Yeager je bio ratni pilot Drugog svjetskog rata, a u eksperimentalnom istraživačkom zrakoplovu Bell X-1 prvi je probio zvučni zid iznad zrakoplovne baze Edwards u južnoj Kaliforniji. Tijekom leta postao je prvi čovjek koji je letio brže od brzine zvuka.

Postigao brzinu od 1225 km/h

Kao 24-godišnjak zvučni zid probio je 14. listopada 1947., a postigao je tada brzinu od Mach 1, tj. 1225 km/h na visini od 13.700 metara. Bio je to i vrlo hrabar podvig, budući da u tom trenutku nitko nije bio siguran mogu li ljudi uopće preživjeti probijanje zvučnog zida. 

Poslije je oborio još nekoliko brzinskih i visinskih rekorda kada su u pitanju letovi.

Vijesti o njegovom ogromnom uspjehu bile su u tajnosti sve do sredine 1948. godine, ali to nije smetalo mladom pilotu. 

- Ne radite ovaj posao da biste bili na naslovnoj strani u novinama. Radite ga zato što je to vaša dužnost, vaš posao - rekao je Yeager 2011. godine. 

Prije nego je stekao svjetsku slavu Yeager je bio i pilot borbenih aviona u Drugom svjetskom ratu, a tijekom karijere postao je najodlikovaniji američki pilot u povijesti. Zadnji je put zvučni zid probio kao 89-godišnjak, 2012. godine.
 

Najčitaniji članci