Obavijesti

News

Komentari 10

Prvi put zatražili povlačenje sjemena iz 'sefa za sudnji dan'

Prvi put zatražili povlačenje sjemena iz 'sefa za sudnji dan'
1

Spremište sjemena izgrađeno je na otoku između Norveške i Sjevernog pola, a u njemu se čuvaju svjetske zalihe sjemena hrane u slučaju velike globalne katastrofe

VIDEO

Zbog rata u Siriji zatraženo je prvo povlačenje sjemena iz 'trezora za sudnji dan', javlja Sciencealert.com. 

Spremište sjemena izgrađeno je na otoku između Norveške i Sjevernog pola, a u njemu se čuvaju svjetske zalihe sjemena hrane u slučaju globalne katastrofe poput epidemije bolesti ili nuklearnog rata.

Znanstvenici s Bliskog istoka zatražili su povlačenje na sušu otpornog sjemena niza poljoprivrednih kultura među kojima su i pšenica i ječam.

U normalnim okolnostima sjeme bi dobili iz objekta u Alepu u Siriji, no iako se ono ondje nalazi na sigurnom, u hladnom spremištu, znanstvenici ne mogu doći do njega zbog toga što su u ratu oštećene okolne zgrade.

'Sef za sudnji dan' izgrađen je 2008. u stijeni zamrznute planine, a dizajniran je tako da sjeme može na sigurnom preživjeti gotovo svaku katastrofu. Čak i bez struje trezor bi mogao ostati zaleđen i zaključan idućih 200 godina. 

No, prvo povlačenje sjemena zatražio je Međunarodni centar za poljoprivredno istraživanje u sušnim područjima (Centre for Agricultural Research in Dry Areas - ICARDA) čije je sjedište bilo u Alepu, ali se zbog rata u Siriji 2012. preselilo se u Bejrut u Libanonu. Oni traže povlačenje 130 od 325 kutija koje su stavili u trezor prije rata. Tvrtka koja vodi trezor Crop Trust izvijestila je da će udovoljiti njihovu zahtjevu čim se završi s papirologijom.

U sefu se trenutno nalazi 860.000 uzoraka sjemena iz gotovo svih zemalja na svijetu. Sirijski znanstvenici povući će oko 116.000 tih uzoraka, ali nema bojazni da sef ostane bez sjemena, jer se novi uzorci spremaju svake godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa