Obavijesti

News

Komentari 4

Prvi u Hrvatskoj: U Puli već 9 godina imaju seksualni odgoj

Prvi u Hrvatskoj: U Puli već 9 godina imaju seksualni odgoj
4

Predavanjima o seksualnom odgoju i spolnosti u adolescenata su zadovoljni i roditelji i učenici, a u pulskoj Strukovnoj školi više nema maloljetničkih trudnoća

VIDEO

Procjenjuje se da u Hrvatskoj na godinu od 1200 do 1500 maloljetnih djevojaka rodi. U pulskoj Strukovnoj školi, zahvaljujući programu koji se kontinuirano provodi već devet godina, nemaju više maloljetničkih trudnoća.

Pedagoginja Ljiljana Meščić Blažević i psihologinja Davorka Glavina-Stanković još su 2006. godine pokrenule program pod nazivom “Seksualnost adolescenata”, koji se kroz godine nadograđivao te se i danas uspješno provodi.

- Okidač za provođenje programa bio je što smo u školi imali osam maloljetničkih trudnoća prije devet godina u samo jednoj školskoj godini te smo tada prve u Hrvatskoj pokrenule taj program. Provele smo najprije veliko istraživanje u školi, koje planiramo ponoviti na 10. godišnjicu provođenja programa. Putem upitnika učenici od prvog do četvrtog razreda srednje škole odgovorili su na 51 pitanje, a nakon naše analize zaključile smo da učenici jako malo znaju o seksualnosti i temama koje spadaju u tu domenu. Učenici su imali nisku razinu znanja o spolnosti, jako rano su stupali u seksualne odnose i često su mijenjali partnere. Tako su odgovorili na pitanja. Ispalo je da 71 posto njih nikad nisu razgovarali s ocem o tim temama, a 40 posto njih s majkom - rekle su pedagoginja i psihologinja pulske Strukovne škole.

Učenici 15 sati u školskoj godini, na satu razrednika, uče o seksualnosti adolescenata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Rezultat je da posljednjih pet godina u školi nema maloljetničkih trudnoća i to smatramo uspjehom - kažu djelatnice pulske škole.

Čak je i Grad Pula prepoznao vrijednost projekta pa ih je od 2008. do 2013. financirao iz gradskih sredstava.

- Kad je uveden zdravstveni odgoj u školama, Grad je prestao plaćati provođenje programa s obzirom na to da se u kurikulumu jedan mali dio zdravstvenog odgoja odnosi i na seksualnost te spolnost. Ali on je štur i ne dopušta slobodu razgovora koja se dobiva putem programa koji smo godinama provodile. Upravo zato smo kao škola odlučili i dalje nastaviti s tim, a program smatraju bitnim i naši učenici - kažu nam profesorice. Riječ je o prvom ovakvom programu za srednjoškolce u Hrvatskoj, a ukupno je u njemu sudjelovalo oko 1000 učenika. Prema podacima iz istraživanja provedenog 2006. u pulskoj školi, učenici su vrlo rano stupali u seksualne odnose, čak s 13, ali najčešće sa 16 godina.

- Program koji se provodi iznimno nam je važan jer nas upoznaje s bitnim stvarima vezanim za seksualnost, iako razgovaramo s roditeljima o tim temama nesmetano. Naučile smo da se trebamo štititi tijekom spolnih odnosa, kako se zaštititi od spolnih bolesti, o kontracepciji... Odličan program koji bi preporučile i drugim školama - rekle su učenice Valeria i Kelly. Slično misle i učenici Dorian i Loris koji kažu da im je puno lakše razgovarati s očevima o tim temama, dok smatraju da je djevojkama teže o tim temama razgovarati s majkama jer su djevojke ipak zatvorenije. U Strukovnoj školi se kroz program obrađuju teme spol i rod, ravnopravnost, stereotipi te činjenice o seksualnosti. Također uče o utjecaju obitelji vjere, vršnjaka i medija na seksualnost. Upoznaju se i s anatomijom i fiziologijom ženskih i muških spolnih organa, kontracepcijom, opasnostima od spolno prenosivih bolesti...

- Otkad je startao projekt ni jedan roditelj učenika nije smatrao da ga trebamo ukinuti, naprotiv smatraju da je primjeren i da ga treba nastaviti. Iskustva u provođenju programa pokazuju da adolescente zanima jasna i otvorena komunikacija o seksualnosti jer većina ipak s roditeljima uopće ne razgovara o spolnosti,a informacije dobivaju od vršnjaka ili medij, te su one često netočne i šalju zbunjujuće poruke - smatraju pedagoginja i psihologinja. S učenicima završnih razreda psihologinja Davorka Glavina-Stanković provodi i program “Nasilne veze su bez veze”. Dio je to nacionalnog projekta “Moj glas protiv nasilja”. Cilj projekta je podizanje svijesti da je svaki oblik nasilja nad ženama i djevojkama neprihvatljiv te prevencija nasilja u partnerskim vezama mladih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a