Obavijesti

News

Komentari 49

Prvi u zemlji: Riječki učenici od jeseni imaju građanski odgoj

Prvi u zemlji: Riječki učenici od jeseni imaju građanski odgoj
1

Grad Rijeka s 200.000 kuna financira uvođenje građanskog odgoja u osnovne. Đaci će učiti o političkim strankama, ljudskim i potrošačkim pravima

VIDEO

Grad Rijeka će od školske 2016/2017. godine svojim osnovnoškolcima omogućiti pohađanje Građanskog odgoja i obrazovanja, koji će se jednom tjedno provoditi kao izvannastavna aktivnost.
Moći će ga pohađati učenici od 5. do 8. razreda, a godišnji fond sati neće smjeti prijeći maksimalnih 35 školskih sati. No uvest će se postupno, pa će Građanski odgoj i obrazovanje u idućoj školskoj godini pohađati samo peti razredi, koji će nastavu potom pohađati sve do kraja osnovnoškolskog obrazovanja.
- U tekućoj školskoj godini provest ćemo sve pripremne radnje. U tijeku je izrada priručnika za učenike koji će obuhvatiti sve dimenzije GOO-a te oblikovati teme na adekvatan i učenicima blizak i zanimljiv način. To će biti prvi takav priručnik u Hrvatskoj - rekla je Sandra Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Grada Rijeke, i dodala da trenutačno ne postoji priručnik za učenike koji obuhvaća sve teme prilagođene određenom uzrastu, na jednome mjestu. Priručnik će sadržavati 30 tema, odnosno nastavnih jedinica, koje će obuhvatiti svih šest dimenzija GOO-a. Riječ je o društvenoj, ljudskopravnoj, političkoj, kulturalnoj, gospodarskoj i ekološkoj dimenziji, a nakon izrade programa i nastavnih lekcija odabrat će se kreativne osobe koje će ovoj aktivnosti dati prepoznatljiv i atraktivan vizualni identitet. Priručnik će biti preveden i na talijanski jezik kako bi se približio što većem broju riječkih učenika.
- Danas se susrećemo s niskom razinom političke pismenosti mladih, postojanjem nedemokratskih stavova, jačanjem netolerancije i isključivosti te nedostatkom znanja i vještina potrebnih za svakodnevni život. Građanski odgoj i obrazovanje ima za cilj potaknuti mlade na veću participaciju u zajednici, poštivanje različitosti, preuzimanje aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava, održivog razvoja i općenito demokratizacije društva - kazala je Sušanj. Smatra da je GOO jedan od temeljnih stupova demokratskog društva, a njegovo implementiranje u formalni obrazovni sustav nužno je za stvaranje odgovornih i aktivnih članova društva jer na taj način postaje lako dostupno svim učenicima. Osim toga, vrlo bitna dimenzija Građanskog odgoja i obrazovanja jest poučavanje mladih kako stečena znanja i vještine primijeniti u svakodnevnom životu, nakon završetka škole.
- Mnogi ne znaju razliku između tekućeg i žiro računa, kako se nositi s razvodom roditelja te kome se i na koji način obratiti ako su njihova prava prekršena. Građanski odgoj i obrazovanje odgovara upravo i na ove probleme - smatra Sušanj.
Riječki će učenici, osim toga, postati urednici portala te kreirati vijesti, naučiti kako kritički promisliti o reklamama te osvijestiti razliku između želja i potreba. Učit će i o prednostima i nedostacima društvenih mreža te ranjivim skupinama u društvu. Upoznat će se s konceptom volontiranja, medijacije, poduzetništva i potrošačkih prava.
- Postat će odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca i ekolozi koji čuvaju svoj planet. Aktivno će sudjelovati u svojoj zajednici i donositi informirane odluke. Senzibilizirat će se za različitosti te naučiti uvažavati i poštivati druge, tuđa mišljenja, stavove i vrijednosti - zaključila je pročelnica Sušanj. Učitelji, odnosno provoditelji programa, morat će proći edukaciju GOOD inicijative o obrazovanju učenika i temama važnim za društvenu i političku participaciju, ljudska prava, međuljudske odnose, održiv razvoj i zaštitu potrošača. Za izradu programa i priručnika riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odobrio je iznos od ukupno 194.700 kuna.
- Pokazalo se da najave o pokretanju pilot-projekta nisu bile samo priče za dnevnu politiku. Od jeseni prošle godine ozbiljno se pristupilo realizaciji ovog projekta, koji će, očekujem, zaživjeti od sljedeće školske godine - rekao je gradonačelnik Obersnel. Stručnjaci koji rade naovoj izvannastavnoj aktivnosti smatraju kako je GOO jedan od temeljnih stupova demokratskog društva nužan za stvaranje odgovornih i aktivnih građana.

 






   

    

Prijavite se na naš newsletter!


* obavezno polje


    
    


    
    


    
    


    Spol  *

   





    Ja sam:
   








    

        
        
    
   
   

   

   




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u