Obavijesti

News

Komentari 11

Prvi u zemlji: Uskoro se otvara slatkovodni akvarij u Karlovcu

Prvi u zemlji: Uskoro se otvara slatkovodni akvarij u Karlovcu
4

Akvarij se prostiru na dvije etaže, od koje je jedna podzemna i prikazuje tok rijeke od izvora do ušća. U njima će biti nastanjene ribe i biljke koje pripadaju tom toku

VIDEO

Slatkovodni akvarij na obali Korane u Karlovcu je izgrađen, akvariji se popunjavaju vodom te biljnim materijalom za stanište budućih stanara, slatkovodni riječnih riba i endema. Uređuju se posljednji detalji kako bi sve bilo spremno za svečano otvaranje prvog slatkovodnog akvarija u zemlji, 22. listopada. Akvarij se prostiru na dvije etaže, od koje je jedna podzemna i prikazuje tok rijeke od izvora do ušća. U njima će biti nastanjene ribe i biljke koje pripadaju tom toku. A da je sve planirano i izgrađeno uvjerio se i ministar turizma u tehničkoj Vladi Anton Kliman koji je u ponedjeljak posjetio budući akvarij kojim upravlja Javna ustanova Aquatika. Ministar je viđeno ugodno iznenadilo i rekao je da ovakve projekte treba slijediti.  
Ugodno sam iznenađen viđenim, ovo je jedan uspješan projekt i napravili ste jedan odlični turistički proizvod. Karlovac je grad na četiri rijeke, on se tako brendira i mislim da je ovo logičan nastavak koji je osmišljen i kojega treba slijediti. Osim djece ovo će sasvim sigurno htjeti pogledati svaki znatiželjnik, te turisti putnici namjernici kojih Karlovac nema malo i upozorit ću vas da je Karlovac i županija najjača kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj. Potencijal za dolazak u ovaj prostor ima jako jako puno, a sasvim sam siguran da je projekt i ekonomski isplativ. Ali pustimo na stranu novac, jer novac ste na pametan način povukli iz EU i na tome vam čestitam - rekao je Kliman, no na pitanje novinara da li postoji strategija razvoja kontinentalnog turizma jer je unatoč tome vrlo slab, rekao je ministar.

Pokretanje videa...

01:26

 
Ti programi još ne postoje, postojat će sada i mi smo ih osmislili u ministarstvu turizma. Moramo priznati da je kontinentalni turizam potencijal koji se nije razvijao sve ove godine, dakle 20 godina moderne hrvatske države, 98 posto ukupnog turističkog prometa odvija se na obali, svega dva posto na kontinentu, a od toga 50 posto otpada na grad Zagreb.

Ministarstvo turizma je napravilo projekt Cro kartice, a to je usmjereno na poticanje domaćeg turističkog prometa u prvom redu na kontinent upravo zbog toga što smatramo da država mora biti prvi inicijator usmjeravanja turističkog prometa prema kontinentu i da se da prilika za razvijanje ovakvih projekata ali i drugih, gastronomskih, kulturnih. Radimo na tom projektu i on je sada na evaluaciji i ja se nadam da će bilo koja Vlada bude, a ja se nadam Vlada na čelu s g. Plenkovićem uspjeti implementirati taj produkt u pravni sustav RH i time dati značajan poticaj razvijanju kontinentalnog turizma – rekao je Kliman dodajući da će i akvarija sigurno biti zastupljenu u katalogu Pro kartice jer u sebi imaju jedan dio potrošnje znamenitosti i kulturne ustanove. Nekadašnji regres, zamijenila bi upravo ova kartica koja nudi značajne porezne olakšice za poslodavce uz intervenciju države, a kojima će se isplatiti dati novac zaposleniku da ih iskoristi za putovanja i odmore.       

Gradonačelnik Damir Jelić je rekao da je akvarij internacionalni projekt, te arhitektonsko umjetničko djelo koje se lijepo uklopilo u prirod uz rijeku Koranu. 
- Ovo je posebno značajno zato što je to novac koji je povučen iz europskih fondova koji govori da smo kao grad i županija, sa našom Karlom dovoljno jaki zajednički raditi na takvom projektu. Očekujem ovdje puno dječice iz cijele Europe - rekao je Jelić.   
Ravnateljica Javne ustanove Aquatike koja upravlja akvarijem Margarita Marušić Kulaš je rekla da će u akvarijima prikazati stotinjak vrsta riječnih riba i 40 vrsta endema čime će prikazati presjek hrvatskog vodenog života, po čemu su posebni. Posjetitelji će uz vizualni dojam uživati i u izvornom zvuku staništa kojeg će promatrati, a materijalni se za to upravo snimaju na terenu. Naglasila je da će cijene ulaznice biti primjerene, djeca do tri godine imat će besplatan ulaz, djeca i mladi do 18 godina plaćat će 35 kuna, a odrasli 60 kuna, te razne kategorije posjetitelja će imati popuste, a godišnja karta će iznositi 150 kuna. Godišnje očekuje 12.000 posjetitelja, no nada se da će biti toliko atraktivni da vjeruje da će se ta brojka brzo bit premašena. Uz akvarij se nalaze i dvije kongresne dvorane s čitaonicom, te prostor za ugostiteljski objekt. Izvedbom akvarija zadovoljni su i tvorci projekta arhitekti Studija 3LHD.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.