Obavijesti

Promo sadržaj

Prvi znakovi da su vaše desni u opasnosti!

Prvi znakovi da su vaše desni u opasnosti!
2

Problem može varirati od upale desni (gingivitis) pa sve do ozbiljnijih pojava kao što su parodontitis i uznapredovali parodontitis.Evo što o problemu kažu u Poliklinici Arena

Gingivitis se može sanirati običnim liječenjima koja nisu invazivna, poput profesionalnog čišćenja zubi ili pomoću antibiotika. Ali ukoliko se gingivitis ne tretira na vrijeme, pa uznapreduje do parodontitisa, bit će potrebno više invazivno liječenje kao što je dubinsko čišćenje površine korijena zuba ili ostali postupci po preporuci stomatologa, specijalista parodontologije.

Ako se parodontitis ne tretira i liječi na vrijeme, može dovesti do značajnog oštećenja kosti i okolnih mekih tkiva koja podupiru zube. Bakterije također mogu ući u krvotok i proširiti se na druge dijelove tijela. Osobe koje boluju od bolesti desni ponekad mogu razviti dodatne zdravstvene probleme.

Prvi znakovi koje je potrebno uočiti na vrijeme

Rano otkrivanje problema vezanih uz desni je ključno za djelotvorno liječenje. Bolesti desni u početnim fazama mogu biti bezbolne, a ovo su neki od glavnih znakova bolesti desni:

1. Osjetljivost zubi i nelagoda prilikom jela

Osjetljivost zuba može biti znak recesije desni uslijed parodontitisa. To se događa zato što donja površina zuba (dentina) gubi zaštitu koju pruža vanjska površina (caklina).

2. Crvene, natečene desni koje krvare

Bakterije koje uzrokuju upalu bolesti desni mogu uzrokovati krvarenje desni, a može se pojaviti i crvenilo i natečenost. Upala često nije bolna.

3. Povlačenje desni

Recesija guma može biti simptom parodontitisa, kada se tkivo koje okružuje zube erodira ili povlači, otkrivajući više zuba ili korijena zuba.

4. Loš zadah

Neprestani loš dah ili loš okus u ustima, može biti uzrokovan nakupljanjem plaka na zubima, koji stvara toksine.

5. Gubitak zuba

Kako se problem pojačava, džepovi unutar desni postaju dublji. To je zato što bakterije od gingivitisa i parodontitisa uzrokuju napadanje tkiva desni i kosti oko zuba što na koncu dovodi do gubitka samog zuba.

Postoje mnogi uzročnici bolesti desni, a neki od njih su: korištenje određenih lijekova, pušenje, loša prehrana, starenje, dijabetes, hormonalne promjene kod žena, stres ili genetika.

Bolesti desni su uobičajen problem kod oralnog zdravlja. Prilikom održavanja oralne higijene, kad je u pitanju četkanje i čišćenje zubi - ljudi se obično više fokusiraju na zube nego na desni. Otkrijte svoje simptome na vrijeme uz pomoć redovitih specijalističkih pregleda.

Za savjet se javite specijalistima parodontologije u Stomatološku polikliniku ARENA pozivom na broj 01/6542-655. 

Stomatološka poliklinika ARENA 
Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb 
Tel: 01/6542-655 
Web: www.arenapoliklinika.hr  
E-mail: info@arenapoliklinika.hr
Facebook page: www.facebook.com/ArenaPoliklinika/

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"
PROMO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"

Holcim Hrvatska, vodeća tvrtka u građevinskoj industriji, oduševila je svoje partnere, dobavljače i kupce na ekskluzivnom događaju "Journey to Net Zero" u prestižnoj Laubi.

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila
PROMO

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila

U organizaciji Ministarstva prirodnih resursa 40. kineska antarktička ekspedicija krenula je iz istočne kineske općine Šangaj 1. studenoga 2023. Tim ekspedicije prešao je više od 30 000 nautičkih milja
Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama
PROMO

Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama

Recite zbogom čak i najmanjim česticama prašine i osigurajte čist dom za svoju obitelj