Obavijesti

News

Komentari 0

Prvo ovogodišnje izdanje Kina Cirkus počinje u centru Attack

Prvo ovogodišnje izdanje Kina Cirkus počinje u centru Attack

Kino Cirkus nasljednik je Cirkuske srijede koju ju je organizirala Mala performerska scena, a projekt 2014. seli u Split u organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i mijenja naziv u Kino Cirkus

VIDEO

Kino Cirkus, ciklus kratkometražnih filmova koji otkrivaju slojevitosti cirkuske umjetnosti, njen značaju, povijest i razvoj, imat će u srijedu, 16. veljače, svoje prvo ovogodišnje izdanje u Zagrebu.

U prostoru Kluba AKC Attacka u Pierottijevoj 11 prikazat će se izbor s četiri kratka filma koja kroz animirani i igrani žanr prikazuju svijet cirkusa od dvadesetih do četrdesetih godina 20. stoljeća.

Iz Attacka najavljuju da će posjetitelji imati priliku kroz crno-bijeli svijet cirkusa na filmu vidjeti kako je svijet gledao na cirkus tih godina i kako je poslužio kao inspiracija i nadahnuće drugim umjetnicima koji su u tom trenutku stvarali svoje filmove.

U švedskom kinu hipnotizirali publiku filma: 'Ukočio sam se'
U švedskom kinu hipnotizirali publiku filma: 'Ukočio sam se'

"Dva animirana i dva igrana filma prava su poslastica za sve koji se osjećaju pomalo retro, ali i željeli bi vidjeti što je sve bio cirkus u prvoj polovini 20. stoljeća", ističu.

"Flip's circus" (1921.) animirani je film Winsora McCaya, o cirkusantu koji vježba balansiranje šeširom na licu i nakon što iza platna šatora otkrije životinje, s jednom se posebno sprijatelji i pokušava naučiti nešto od nje. 

Također animirani film, "Circus Capers" (1930.) Johna Fostera, temelji se na Ezopovim basnama, a glavni likovi Milton i Rita Mouse podsjećaju na Disneyjeve Mickeyja i Minnie Mouse. 

"Van Beuren Studio čak je završio na sudu zbog plagijata, pa je nakon presude morao prestati koristiti ove likove u budućim filmovima", podsjeća se.

Suvremeni azerbajdžanski film: Pogledajte u kinu Tuškanac
Suvremeni azerbajdžanski film: Pogledajte u kinu Tuškanac

Na repertoaru je i igrani film "Allez Oop!" (1934.) Bustera Keatona i Charlesa Lamonta, u kojemu Keaton glumi čovjeka koji popravlja satove i zaljubi se u djevojku koju poziva na cirkusku predstavu. 

Djevojka je oduševljena cirkusom, a kako bi osvojio njeno srce, lik Bustera u svom dvorištu vježba na strunjačama i ljuljačkama te pokušava postati akrobat. 

Igrani film "Here comes the circus"  (1942.) Howarda Brethertona napravljen je u klasičnoj kolaž tehnici, popularnoj u to vrijeme. Iz pospajanih isječaka mogu se vidjeti scene iz raznih američkih cirkusa tog doba.

"Šećerna vuna, žongleri, djeca, klaunovi, trapez, slonovi, žene koje gutaju vatru i plešu sa zmijama samo su neki od kadrova ovog pravog vintage cirkusa", napominje se u najavi. 

U filmu se može vidjeti i prava mašinerija koju je sa sobom nosio cirkus Ringling Bros. and Barnum & Bailey, te njihova ogromna slava i popularnost među publikom.

Otvara se prvo inkluzivno kino za gluhe na otvorenom u Rijeci
Otvara se prvo inkluzivno kino za gluhe na otvorenom u Rijeci

Kino Cirkus nasljednik je Cirkuske srijede koju ju je organizirala Mala performerska scena, a projekt 2014. seli u Split u organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i mijenja naziv u Kino Cirkus. 

Filmovi se od 2018. godine prikazuju i u Zagrebu kada se u ovaj projekt partnerski priključuje Cirkorama. Od 2019. godine odlazi i u ostale gradove u Hrvatskoj i danas se filmske projekcije redovito održavaju u Puli, Rijeci, Samoboru, Dubrovniku, Križevcima, Splitu i Zagrebu. 

Od 2022. godine Kino Cirkus provodi se kao dio programa Cirkuske nacionalne platforme.

Kino Cirkus je dio projekta Nacionalne cirkuske platforme, kao i programa Cirkorama produkcija i distribucija i Suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100, koji se provode uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, a filmovi se prikazuju u suradnji s Autonomnim kulturnim centrom Attack!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!