Obavijesti

News

Komentari 168

Psiho: S prijateljem je satima brutalno mučio žrtvu i snimao

Psiho: S prijateljem je satima brutalno mučio žrtvu i snimao
1

Monstrumi kraj granice s Hrvatskom: Na snimci se čuje kako žrtva hropće, jer od silne krvi u nosu i ustima nije mogla disati. Žrtva je u utorak umrla u bolnici

VIDEO

Pogledaj se kako izgledaš, prasac jedan. Pogledaj se kakav si. Pogledaj moje ruke, zbog tebe su krvave, zbog tvojih usta i onoga što si rekao, govorio je mladić dok je kamerom snimao pretučenu žrtvu, koja je u utorak umrla u bolnici u Ljubljani.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:18

Video trajanja 23 minute u kojem se iživljava nad svojom polumrtvom žrtvom, Aleš O. (20) objavio je uživo na društvenoj mreži Facebook. Na snimci se čuje kako žrtva hropće, jer od silne krvi u nosu i ustima nije mogla disati, dok joj Aleš govori da je tako i on izgledao, još i gore, i da nije hroptao. U jednom trenutku okrenuo ga je na bok uz riječi: “Vidiš kako sam dobar, ne želim da se ugušiš”.

Susjedi su čuli lavež pasa

U nekoliko sati koliko je snimka bila na Facebooku pogledalo ju je više od 230.000 ljudi. Netko od njih poslao je anonimnu prijavu policiji, koja je pomoću snimke i podataka sa zlostavljačeva Facebook profila nakon nekoliko sati locirala mjesto zločina, livadu u blizini naselja Podbočje kraj Krškog u Sloveniji. Andreja C. (26) našli su oko 4 sata ujutro u dubokoj nesvijesti, krvavog, pothlađenog te s teškim ozljedama glave i tijela.

Lice mu je bilo potpuno neprepoznatljivo, otečeno i prekriveno masnicama i krvlju, a na vratu je imao veliku crvenu masnicu i krvavi rez, nevjerojatnije nanesen nekim oštrim predmetom. Hitno su ga prebacili u bolnicu, najprije u Novo Mesto, a onda u Ljubljanu gdje je umro. Nakon premlaćivanja uhitili su Aleša i Martina K. (29). Trojica mladića navodno su prijatelji te su se često družili i mještani su ih znali viđati, između ostalog, upravo na livadi gdje su pronašli ozlijeđenog Andreja.

U neposrednoj blizini te livade u mjestu Žabjek kraj Podbočja nalazi se Martinova kuća, koji navodno nije sudjelovao u premlaćivanju, ali je sve snimao.

U kući, koja djeluje zapušteno i prazno, Martin je živio s tatom udovcem nakon što mu je majka umrla dok je imao samo dvije godine.

- Čuli smo lavež pasa u noći, ali nismo obraćali previše pozornosti. Nismo čuli krikove ni zapomaganje. Tek smo ujutro vidjeli kola Hitne pomoći i policiju te doznali što se dogodilo - govorili su nam šokirani mještani. Neki od njih pogledali su uznemirujuću snimku i zgrozili se nad nasiljem. Prvi susjedi nalaze se stotinama metara daleko, dok su oko Martinove kuće uglavnom vikendice i vinogradi te nije čudno što nitko nije čuo galamu mladića.

- To je strašno. Ne možemo vjerovati da bi netko mogao tako nešto učiniti. To nisu ljudi, to su zvijeri - komentirali su.

Pretučeni Andrej C. je rodom iz obližnjeg sela Gornjeg Vrhpolja, udaljenog desetak minuta vožnje automobilom od livade na kojoj su ga pronašli.

Kuća u kojoj je stanovao je stara, ima plombu i u njoj više nitko ne živi. Mještani Gornjeg Vrhpolja otkrili su nam da je Andrej u njoj stanovao s bratom i tatom. Njegova majka, pričaju, umrla je prije dvije godine i od tada je živio u u blizini, ali nitko ne zna gdje ni s kim. Njih trojica su, navode, bili prijatelji, a alkohol je bio problem kod svih. Često su se družili i mještani su ih znali viđati zajedno.

Često su se okupljali upravo u Žabjeku u Martinovoj kući. Kraj livade, gdje su pronašli Andreja, i dalje stoji njegov bicikl, kojim se obično vozio po selima. Otkrili su nam i da je Andrej iz siromašne obitelji. Tata mu je zidar, imao je tvrtku koju je morao zatvoriti zbog financijskih teškoća, nakon čega su se odselili, a njihova je obiteljska kuća ostala zjapiti prepuštena zubu vremena. Obitelj sa susjedima nije ostala u kontaktu i ne znaju gdje žive Andrejev otac i brat.     

Aleš O. živio je s majkom u zaseoku znakovitog imena Brlog. Sa zapuštenom cestom i pet-šest razbacanih kuća zaselak doista tako i djeluje.

Kuća psihopata nalazi se na samom ulazu u Brlog na jednom brijegu. U otužnoj sivoj katnici bez fasade u utorak nismo zatekli nikoga. U dvorištu ispred kuće ležale su razbacane stvari, dijelovi automobila, gume te parkirani Audi karavan zelene boje, koje je Aleš znao koristiti.

Slovenski mediji pišu da je Alešova kuća stradala u požaru 2013. godine. Iz vatre ga je spasila majka, a on joj se na tome zahvalio na svojem profilu na Facebooku. Nakon požara jedno je vrijeme s majkom stanovao u kući u mjestu Zavode kraj Podbočja, koju im je župnik dao na korištenje.

Aleš je u tom požaru navodno zadobio opekline po licu. Na Facebook profilu 19. siječnja objavio je fotografiju na kojoj sjedi u automobilu s flasterima na čelu, obrazu i vratu uz status “operacije uspjele”. Navodno se u bolnici u Novome Mestu podvrgnuo operaciji skidanja ožiljaka koji su ga pratili od požara. Nakon što je vijest o premlaćivanju i snimci izašla u javnost, ispod fotografije su počele pljuštati najgore uvrede i prijetnje na njegov račun. Cijela slovenska javnost ustala je na noge i zgrožena je postupcima dva mladića.

Inače, Aleš na društvenoj mreži ima dva profila i na oba prevladavaju fotografije s djevojkom.

Objavio je i poruke ljubavnog sadržaja koje je razmjenjivao s djevojkom. Na profilu s lažnim prezimenom objavio je fotografiju na kojoj na jednoj ruci drži bokser. Susjedi iz Brloga iznenadili su se kad smo ih upitali za djevojku.

Vukli ga po travi i snimali 

Aleša su gotovo uvijek viđali samog ili u društvu majke, nikad u društvu dvojice prijatelja s kojima je bio kobne večeri ili djevojke, čije je fotografije objavio na oba svoja profila.

Ispred njegove kuće u Brlogu u utorak je dežurao zapušteni i mršavi crni pas. Izgledao je kao da danima ništa nije jeo, bio je vezan lancem, a tlo oko njega bilo je prekriveno izmetom.

Mladići su navodno policajcima rekli da je sve “počelo iz fore”. Počele su pljuštati uvrede i teške riječi, a Aleša je navodno posebno pogodilo kad mu je Andrej opsovao majku.

Počeo ga je udarati i više se nije mogao zaustaviti. Na snimci se vidi i kako njegovo bespomoćno tijelo udaraju nogama te vuku po travi.     

‘Objava snimke sugerira da je riječ o psihopatu’     

Nakon što počini neki zločin, ima potrebu prikriti ga, sakriti što su učinili. Objava snimke govori nam da je riječ o psihopatskoj ličnosti, rekao nam je poznati umirovljeni splitski neuropsihijatar Mijo Milas.

Kaže da je težnja svakog pojedinca istaknuti se, pokazati, odnosno afirmirati u najboljem svjetlu. Svatko bira na koji način će to učiniti.

- Činjenica da je on na ovaj način javno objavio što je učinio govori da je njegova želja za pokazivanjem i potreba da se istakne, pa makar i po zlu, jača od bilo čega drugog. On je spreman riskirati sve, pa i uhićenje da postigne svoj cilj - objasnio je Milas.

Psihologinja Tanja Dejanović Šagadin iz Psihološkog centra Tesa kaže da je trend cijelog društva da se sve snima.

- I u svojem radu, a bavim se vršnjačkim nasiljem, primijetila sam pad direktnog fizičkog nasilja, a porast nasilja na internetu, u virtualnom svijetu. Riječ je o ‘sivoj zoni’ u kojoj ne postoje ograničenja u tome što je prikladno i primjereno te što se može prikazati. Vrlo je tužno da je toliki broj ljudi uopće kliknuo da pogleda taj video. Znači da je on uspio u svojoj namjeri, odnosno da se pokaže i dobije pozornost - objasnila je Dejanović Šagadin.

Dodaje da je današnji medijski prostor takav da su u njemu dostupni mnogi neprimjereni sadržaji, između ostalog plasiraju ih i oni koji bi mladima trebali biti uzor.

- Puno je govora mržnje. Za očekivati je da mladi takvo ponašanje kopiraju te pokažu i u svojim odnosima - smatra Dejanović Šagadin.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava