Obavijesti

News

Komentari 11

Rekreativci, oprez! Zbog kvara ispuštaju više vode u Cetinu

Rekreativci, oprez! Zbog kvara ispuštaju više vode u Cetinu
2

Uslijed puknuća cijevi noćas oko 4.20 sati došlo je do poplave prostorija u HE Zakučac. Iz HEP- a poručuju kako poduzimaju sve aktivnosti sanacije stanja i dovođenja HE Zakučac u pogon

VIDEO

Uslijed puknuća cijevi noćas oko 4.20 sati došlo je do poplave prostorija u hidroelektrani Zakučac. DVD Omiš je izašao na teren i ispumpava vodu. Na terenu je 15 vatrogasaca i četiri navalna vozila s velikim pumpama za ispumpavanje vode.

Strojarnica u kojoj je pukla cijev za hlađenje stroja visoka je 18 metara, a vatrogasci tvrde da se u njoj napunilo vode do 10 metara. Budući da je odvojena od ostalih dijelova hidroelektrane, voda nije prodrla u druge dijelove Zakučca.

Neslužbeno se doznaje da će materijalna šteta biti iznimno velika. O daljnjim koracima HEP je poslao priopćenje.

-  U hidroelektrani Zakučac (na rijeci Cetini kod Omiša), danas je, 8. srpnja 2016. u 4:08 sati, prilikom pražnjenja tlačnog cjevovoda agregata uslijed kvara došlo do prodora vode na dijelu turbinskog kata u strojarnici zbog čega je obustavljen rad HE Zakučac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Unatoč obustavljanju rada HE Zakučac, HEP je osigurao dovoljne količine energije pojačanim radom vlastitih izvora, a dio će osigurati nabavom na tržištu te se ne očekuju nikakvi problemi u opskrbi kupaca. HEP poduzima sve aktivnosti sanacije stanja i dovođenja HE Zakučac u pogonsko stanje. 

Zbog kvara će se od danas, 8. srpnja u 12:00 sati, nizvodno od brane Prančevići ispuštati do 50 prostornih metara (m3) vode umjesto uobičajenih 8 m3/s vode, i to na cijelom profilu rijeke Cetine na relaciji brana Prančevići - Čikotina lađa - Blato na Cetini - hidroelektrana Kraljevac - Penšići - Radmanove mlinice - Omiš. Stoga pozivamo tvrtke, udruge, građane, izletnike, rekreativce i druge korisnike sportskih i izletničkih sadržaja (rafting, kanjoning itd.) na tom dijelu Cetine na oprez i poduzimanje mjera zaštite sigurnosti ljudi - priopćili su. 

HE Zakučac najveća je u Hrvatskoj

Hidroelektrana Zakučac ili HE Zakučac je derivacijska hidroelektrana koja je izgrađena u doljnjem toku rijeke Cetine, kod Omiša (Splitsko-dalmatinska županija), dva kilometra od ušća rijeke u grad Omiš uzvodno. U pogon je puštena 1962. godine.

Najveće je postrojenje na slivu rijeke Cetine, a po instaliranoj snazi i po mogućoj proizvodnji električne energije najveća je hidroelektrana u Hrvatskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag