Obavijesti

News

Komentari 57

Puljić: Papin odlazak je dokaz njegove veličine i poniznosti

Puljić: Papin odlazak je dokaz njegove veličine i poniznosti
1

Teolog Adalbet Rebić je rekao kako smo svi iznenađeni viješću o abdikaciji pape Benedikta XVI. No kaže da to za Crkvu nije ništa tragično, Crkva nije napuštena

VIDEO

U Vatikanu je bio običan radni dan pa je vijest o papinom odlasku bila kao mala bomba među kardinalima, jer veliki broj njih za to nije znao. Novinar je još 2010. godine papi postavio pitanje je li,  opterećen zbog velikih afera u Crkvi i oko Crkve, razmišljao o povlačenju. No on je odgovorio, a u odgovoru se vidi i njegov karakter,  da kad se ne smije pobjeći kad je opasnost velika. U takvom trenutku treba ustrajati i izdržati tešku situaciju i papa je dao odgovor "Sad se ne povlačim". No kad papa dođe do jasne spoznaje da psihički, fizički i duhovno ne može ispunjavati obveze, onda mu to postaje i obveza - rekao je predsjednik HBK, Želimir Puljić. 

- Sve nas je to iznenadilo, potreslo i osjećamo se izgubljenim. Ja sam s velikim iznenađenjem primio tu vijest i odmah je krenuo provjeriti. Na vatikanskim stranicama nije bilo ničega, ali sam na vatikanskoj televiziji taman naletio na izvještaj o tome. Strašno nam je značio papa kakav je Benedikt XVI bio, i još uvijek jest, kao osoba i kao veliki lider. Pogođeni smo, iako je on još 2010. naznačio da bi to mogao učiniti. Posljednji papa koji je odstupio bio je Siksto V. Taj je postupak predviđen kodeksom i važno je da papa koji to čini nije pod pritiskom, kazao je Želimir Puljić, koji je povodom papinog odlaska sazvao konferenciju za novinare u Zadru u ponedjeljak. 

Kazao je da papa Benedikt XVI nije bolestan te je dodao je sada slijedi vrijeme "Sedie vacante" odnosno Prazne Stolice, te će se papa povući u Castel Gandolfo, a nakon toga će se vratiti u vatikanski u samostan. Početkom ožujka kardinali će birati novog papu. 

- Teško ćemo znati tko bi mogao biti nasljednik Benedikta XVI. Ja sam imao svojeg favorita kad su se birala tri posljednja pape i nikad nije izabran moj favorit.  Volio bih da sljedeći papa bude kombinacija Benedikta XVI i Ivana Pavla II. Ivan Pavao II bio je showman, putnik i borac, u studentskim danima glumac i pjesnik, a Benedikt XVI  je bio isto takav samo na svoj način, i nije se osjećao ugroženim zbog popularnosti svojeg prethodnika - kazao je mons. Puljić te dodao da je odlazak Benedikta XVI dokaz njegove poniznosti i veličine  jer je bio "strašno velik papa" mada su ga držali strogim i nazivali božjim rotvajlerom. 

- Tražio je da mu u protokol posjeta Hrvatskoj obavezno  uvrste pohod na Stepinčev grob na kojem je molio i uputio poruku vjernicima - kazao je Puljić. 

Rebić: Svi smo iznenađeni, ali to nije neuobičajeno

Teolog Adalbert Rebić je u ponedjeljak za 24sata TV rekao da nas je sve iznenadila vijest o abdikaciji Benedikta XVI.

- To je kao grom iz vedra neba. Iako se među teolozima zadnjih godina raspravljalo da se Papa također zahvali nakon 75 godina i prepusti mjesto nekom mlađem. Razumljivo je da su reakcije ljudi različite jer nisu navikli na takve pojave. Za Crkvu to nije ništa tragično, Crkva nije napuštena - rekao je Rebić.

- Papa je i sam rekao da je razmišljao pred Bogom da li je u mogućnosti da i dalje, opterećen dobi i bolestima, može biti na čelu Katoličke crkve. Razlog je ljudski. I Papa je sam rekao da odlazi radi dobra Crkve da ustupi mjesto mlađem koji ima više umnih i fizičkih sila - kaže Rebić. 

Rebić je rekao i da abdikacija, odnosno zahvala na službi, nije neuobičajena. Spomenuo je i Celestina V. koji je odstupio u srednjem vijeku.

- To su bila vrlo turbulentna vremena kao i danas. Borile su se razne frakcije, a Crkva je trpjela. I Celestin V. je zaključio da je bolje otići i predati se drugoj, redovničkoj službi - kaže Rebić.     

Što se tiče kanonskog propisa za abdikaciju odnosno zahvalu Pape nema propisa no za sve biskupe pa i onog rimskog vrijedi da se, kad navrše 75 godina, mogu staviti Papi na raspolaganje i da se može imenovati njihov nasljednik. Rebić kaže i da je izbor Pape sada kada je abdicirao isti izboru kada Papa umre. 

- To se vrijeme zove vrijeme "prazne stolice". No Crkva ne prestaje živjeti nego živi po pravilima, zakoniku Katoličke crkve. Slijede konklave i kardinali u malim sobicama su zatvoreni kako ne bi imali kontakt s vanjskim svijetom da netko izvana ne utječe ne izbor Pape. To može trajati 15 dana, ali i do dva mjeseca no mislim da je sada situacija kao kad se birao Benedikt XVI. Situacija je jasna i mislim da će izbor trajati tjedan ili dva - kaže Rebić. Dodao je i kako su zasad sva nagađanja o tome tko će biti Papa, puka nagađanja. Rebić kaže i da je moguće da bude izabran crni papa, ali misli da on ipak ne bi dobio dovoljno glasova. 

O pontifikatu Benedikta XVI. Rebić kaže da je to Papa kojem je jedinstvo bilo u srcu.

- Imao je dobre odnose sa židovima, protestantima, s muslimanima. Benedikt XVI. je umjereni ekumenist i borac za jedinstvo religija i međureligijski dijalog - kaže Rebić. 

Osvrnuo se i na slučajeve svećenika pedofila. Rekao je da je Benedikt XVI. na njih na vrijeme reagirao.  


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu