Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

'Pupovac bi svoju izjavu o NDH trebao objasniti ili ju povući...'

Dodao je da mu je nakon svih ovih godina teško prihvatiti da kolega u Hrvatskom saboru "povlači paralelu između moderne hrvatske države i Nezavisne Države Hrvatske"

Zaagreb: Sabor sjednicu satavio raspravom o međunarodnim mjerama ograničavanja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28 komentara

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u utorak kako bi bilo korisno za situaciju u društvu da predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavu u kojoj je Hrvatsku usporedio s NDH objasni ili povuče, te je pozvao na odgovornost sve koji sudjeluju u javnome i političkom životu.

- Izjava kolege Pupovca bila je neprihvatljiva, to je čini mi se gotovo konsenzualno ocijenjeno od cijele političke strukture i iznenađen sam bio težinom riječi koje je izgovorio saborski zastupnik. Mislim da bi zbog sveukupne situacije u društvu bilo jako korisno da on tu izjavu ili povuče ili da pojasni zašto ju je izgovorio, rekao je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora.

Zagreb: Proslava obilježavanja 70 godina od usvajanja UN Opće deklaracije o ljudskim pravima MILANOVIĆ: 'Taj isti Pupovac HDZ-u je prije bio draži od rođenoga brata'

Dodao je da mu je nakon svih ovih godina teško prihvatiti da kolega u Hrvatskom saboru 'povlači paralelu između moderne hrvatske države i Nezavisne Države Hrvatske'.

Jandroković nije želio reći o čemu se razgovaralo na prošlotjednome koalicijskom sastanku na kojem je bio i Pupovac, ali vjeruje da će Pupovac pronaći način da ukloni sumnje da zaista misli i vjeruje da moderna hrvatska država na bilo koji način može biti povezana s NDH.

Na pitanje novinara hoće li SDSS ostati u koaliciji, Jandroković nije dao precizan odgovor.

ŽESTOKE REAKCIJE IZ HDZ-a: Kovač: Očekujem da Pupovac dođe k sebi, da povuče izjavu

- Sve ćemo to vidjeti, neću ništa govoriti unaprijed. Jasno smo iz HDZ-a i Vlade, a čuo sam i iz ostalih stranaka, osudili tu izjavu. Nije nam prihvatljiva, a sada ćemo vidjeti što će donijeti idući dan, dodao je.

Na pitanje ima li na HDZ pritisaka s terena zbog suradnje s Pupovcem, Jandroković je odgovorio kako HDZ mandat želi uspješno privesti kraju te da zahtjevna situacija u kojoj radi Vlada, a posebno međunarodna, traži odgovornost i stabilnost političkog sustava.

- Najlakše je danas govoriti isključivo, dijeliti, biti grub u odnosu na političke suparnike, vrlo često i neodgovoran jer to privlači medijsku pozornost i jedan dio građana voli one koji iznose tvrde i isključive stavove Puno teže je govoriti pomirljivo, odgovorno. Mi smo se odlučili za takav pristup politici, istaknuo je predsjednik Sabora.

Zagreb: U SDP-u održana konferencija za medije na temu prevencijom do zdravlja BERNARDIĆ PITA ZAŠTO: 'Pupovac sjedi u Vladi koja je stvorila klimu napada na Srbe'

- Bilo bi nam možda lakše uključiti se u prikupljanje političkih bodova izgovarajući teške riječi, optužujući druge, no mi smatramo da je zadaća svake odgovorne vlade voditi politiku koja je u interesu Republike Hrvatske, koja je odgovorna, promišljena i razborita, dodao je.

O ultimatumu HVIDRA-e zbog Pupovčeve izjave istaknuo je kako u ovom trenutku nije interes raditi velike podjele, inzistirati na razlikama i javno optuživati, nego razgovorom i biranim riječima voditi računa o stabilnosti u društvu i interesima Republike Hrvatske.

Zaključio je da je HDZ velika politička stranka u kojoj ima različitih razmišljanja, ali, dodao je, siguran je kako većina članova i glasača HDZ-a slijedi politiku predsjednika Vlade i HDZ-a.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message