Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
131 komentara

Pupovac obavijestio UNESCO da su zabranili ojkače u Petrinji

Pismo su, ističu, uputili i zbog toga što "nadležne institucije ne poduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i prijeteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača"

Jadovno: Dan sjećanja na Jadovno 1941.
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
131 komentara

Srpsko kulturno društvo (SKD) "Prosvjeta" i Srpsko narodno vijeće (SNV) priopćili su u srijedu da su Odbor za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a izvijestili o pokušajima da se zabrani festivala ojkača i o prijetnjama sudionicima festivala tog tradicijskog načina pjevanja, uvrštenog na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta i Srpsko narodno vijeće priopćili su da su danas, "povodom aktivnosti usmjerenih na zabranu održavanja festivala ojkača u Petrinji,  uputili pismo Odboru za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a". Pismo je upućeno budući da do današnjeg dana te aktivnosti nisu prekinute, a pojedini učesnici zbog upućenih prijetnji otkazuju svoje učešće,  priopćile su te udruge.  

Pismo su, ističu, uputili i zbog toga što "nadležne institucije ne poduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i prijeteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača unatoč njihovu javnom pozivu na smirivanje tenzija, obnovu tolerancije i poštivanju zajedničkog kulturnog dobra Hrvata i Srba". 

- Ovom objavom kao i poslanim pismom izražavamo našu privrženost međunarodnoj obavezi kao članica UNESCO-a te našu odgovornost u poštivanju vlastitog Ustava, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, antidiskriminacijskog, prekršajnog i kaznenog zakonodavstva - stoji u pismu kojeg su potpisali predsjednik SKD-a "Prosvjeta"Mile Radović  i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje usprotivila se održavanju 3. festivala ojkača u njihovom gradu, koji organiziraju srpska kulturna društva. Taj je glazbeni izričaj, kao najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj, prije osam godina stavljen na UNESCO-ov Popis ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. Branitelji smatraju da se festival može održati u nekom drugom mjestu, ali ne i u Petrinji, jer kažu da ojkanje nije dio tradicije tog grada.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message