Obavijesti

News

Komentari 40

Pupovac: Očekujem da HDZ i HNS dođu do točke sporazuma

Pupovac: Očekujem da HDZ i HNS dođu do točke sporazuma
1

Čelnik SDSS-a založio se za postizanje kompromisa i sporazuma između vlade i sindikata, a kazao je i kako se sindikati rijetko javljaju u našem društvu stoga što je snaga socijalne svijesti još uvijek izrazito slaba

VIDEO

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u srijedu kako očekuje da HDZ i HNS postignu kompromis oko koeficijenata za prosvjetare, drži kako ne bi bilo dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore od kojih, tvrdi, "ne bježi", no hoće li podržati Vladu iziđe li iz nje HNS nije konkretno odgovorio.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

05:48

"Očekujem da HDZ i HNS dođu do neke točke sporazuma i kompromisa, kako u pogledu pitanja koeficijenata i iznosa sredstava neophodnih za tu potencijalnu visinu koeficijenata koju traže sindikati, a s druge strane da se postigne suglasnost oko nečega što je psihološko-politički bitno, a to je da nitko nikoga ne ucjenjuje i da nitko nikoga ne podcjenjuje", rekao je Pupovac za N1.

Razgovori u vezi  s proračunom i drugim pitanjima, kazao je, traju. "Prije svega kada su posrijedi veliki partneri HDZ i HNS u vezi sa zahtjevima prosvjetnih radnika, a kada su u pitanju zastupnici nacionalnih manjina u vezi s proračunom ali i u vezi s realizacijom operativnih programa Vlade koji su potpisani prije tri godine", pojasnio je.

Pupovac oštro: Ako Vlada zbog štrajka treba pasti, neka padne
Pupovac oštro: Ako Vlada zbog štrajka treba pasti, neka padne

Za praksu koalicija, mišljenja je, ne bi bilo dobro da se pokaže da koalicijski partneri nisu u stanju doći do sporazuma. "Sav smisao koalicijskog udruživanja ove vrste konzervativne i liberalne politike jeste u sposobnosti da se dođe do kompromisa. Druga stvar, onaj tko nije u stanju čuvati koaliciju i onaj tko se lako oslobađa koalicijskih partnera taj može na dugu stazu  gubiti koalicijski potencijal i gubiti mogućnost da stvara koalicijske partnere kojih i u budućnosti ionako nema mnogo na političkoj sceni u Hrvatskoj", poručio je.

Nije dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore

Kada je riječ o krizi u vladi i potencijalnim izborima Pupovac je ustvrdio kako nije dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore.

"Nema zgodnog mjesta na koje bi se, uza sve što imamo, a to su predsjednički izbori i predsjedanje EU-om mogli uklopiti neki izvanredni izbori. Nitko od toga ne bježi, niti HNS, niti HDZ, niti SDSS, ne znam kako ostali, ali ove stranke koje sam spomenuo, nemaju nikakav problem s tim da se sutra obavijesti predsjednicu o tome da je moguće ići na izbore. Ali nisam siguran koliko je to dobro za sindikate, političke odnose, nisam siguran da je dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore. Ali ako dođe do toga, morat će se", poručio je.

Pupovac i Kohorst otvorili su Spomen dom borcima NOB-a
Pupovac i Kohorst otvorili su Spomen dom borcima NOB-a

Na pitanje hoće li podržati vladu iziđe li iz nje HNS Pupovac je izbjegao konkretno odgovoriti.

"Kada završimo razgovore s kojima smo u toku, koji uključuju sve aspekte pitanja o kojima smo raspravljali onda ću moći dati odgovor na ovo pitanje. Mi te razgovore nismo završili, svi ti segmenti i operativni programi koji su važni SDSS-u i pitanje odnosa u koaliciji su danas važna pitanja. Budući da te razgovore nismo dovršili bilo bi nefer da vam ja u svoj ovoj kakofoniji i disharmoniji različitih poruka i glasova koji dodatno produbljuju nesporazume, da mi tome još dodamo svoje", poručio je.

Za postizanje kompromisa između vlade i sindikata

Čelnik SDSS-a založio se za postizanje kompromisa i sporazuma između vlade i sindikata, a kazao je i kako se sindikati rijetko javljaju u našem društvu stoga što je snaga socijalne svijesti još uvijek izrazito slaba. 

"Preko njihovih zahtjeva smo spremni olako prijeći, a preko zahtjeva nekih drugih grupacija ne samo da ne prelazimo nego smo spremni podnositi najrazličitije vrste odnosa koje u normalnim okolnostima ne bi nitko trpio", ustvrdio je.

'Spreman sam prihvatiti bilo koju vrstu DORH-ove odluke'
'Spreman sam prihvatiti bilo koju vrstu DORH-ove odluke'

Vjeruje, kaže, da će Vlada sjesti sa sindikatima i razgovarati o onome što je ključna stvar za sindikate, a to su koeficijenti. "Potrebno je da se i s jedne i s druge strane zaustave ratoborni oblici ponašanja", drži Pupovac.

Sporazum vlade i sindikata, kazao je, nije realno da se dogodi u predstojeća dva dana jer je za to "potrebno puno više dana i tjedana".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21