Obavijesti

News

Komentari 17

Pupovac se oglasio o odlasku u Banju Luku: Ne žalim zbog toga

Pupovac se oglasio o odlasku u Banju Luku: Ne žalim zbog toga

Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci mimohodom obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim

VIDEO

Ne žalim što sam išao na akademiju obilježavanja dana RS-a jer ništa u mojim namjerama nije bilo da bih trebao žaliti. Moje prisustvo nije imalo politički karakter niti karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji vode žestoke polemike o tome kako bi trebala biti ustrojena BiH. Moje prisustvo kao predsjednika SNV-a je prije svega bilo povezano sa suradnjom s institucijama RS-a - rekao je Milorad Pupovac povodom godišnjice Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te međunarodnog priznanja Hrvatske, zajedničku sjednicu održali su Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina Vukovar u Vukovaru.

Nakon sjednice, Milorad Pupovac odgovarao je na pitanja novinara o njegovoj nazočnosti na proslavi nelegalnog dana entiteta Republike Srpske (BiH) u Banjoj Luci.

'Pupovac je u Banjoj Luci bio u svojstvu predsjednika SNV-a'
'Pupovac je u Banjoj Luci bio u svojstvu predsjednika SNV-a'

- Ne vidim razloga za žaljenje zbog toga. Vidim razloga za žaljenje što neki ljudi vide problem u suradnji s jednim entitetom. Ova mirna reintegracija bi trebala biti dokaz našem doprinosu miru i našoj želji da mir ne vlada samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama koje tog mira u dovoljnoj mjeri nemaju - kaže Pupovac dodajući da je blizak poruci koju je na akademiji poslao patrijarh srpski, piše N1.

Pupovac kaže da će se nastaviti suradnja s institucijama RS-a u humanitarnim pitanjima. Istaknuo je da nikada nije ulazio u unutarnja pitanja BiH.

- U BiH se vode rasprave o tome što je ustavno, a što nije, mi se u te rasprave nismo uplitali. Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva sudbina je BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira - poručuje Pupovac i dodaje da sva tri naroda u toj zemlji trebaju međusobno bolje se razumijevati.

- Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili. Ni prema jednom nemamo dvostruki aršin. Niti smo njihovi tutori - govori.

- Ja nisam u sporu, ako smatrate da sam u sporu, morali biste to dokazivati. Ako smatrate da sam ja čovjek koji će dezintegrirati BiH više nego što je ona dezintegrirana, onda mi to morate dokazivati - kaže Pupovac.

- Ja nisam čovjek ružnih riječi, pazim kako komuniciram. Nikad nisam imao problema s priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje, krenuvši od vas. Zašto baš u uHrvatskoj, i zašto baš od vas, toliki interes za moje pojavljivanje na toj svečanoj akademiji. Ja sam išao kao predstavnik srpske zajednice, ja nisam više državni predstavnik - kaže Pupovac. 

Odlazak Pupovca u Banja Luku na Dodikov dernek dosad osudili mnogi, ali ne i Plenković
Odlazak Pupovca u Banja Luku na Dodikov dernek dosad osudili mnogi, ali ne i Plenković

- Nisam nenavikao na to da mi se u ovih 30 godina pripisuju stvari koje mi se ne mogu pripisati - kaže Pupovac.

“Što se tiče teških i meni neprihvatljivih riječi, više sam puta govorio protiv toga, pa ću i danas reći da sam protiv toga. Ja tamo nisam imao priliku govoriti, samo slušati, iz drugog reda, kao što kažete. Čuo sam ženu koja me  je pozvala i koja je imala vrlo uravnotežen govor, gospođu Cvijanović”, govori Pupovac dodajući i da je patrijarh na akademiji govorio onako kako bi svi trebali govoriti.

Pitali su ga postoji li kakva "huškačka politiku".

- Nemojte mi u usta stavljati riječi koje vi mislite da bih ja trebao reći. Možda bih ja rekao i goru riječ od tih, ali nije pristojno da mi to radite. Svjestan sam da retorike u BiH imaju razorno loš karakter za odnose u BiH - kaže Pupovac na pitanje o retorici koja se mogla čuti na akademiji kojoj je nazočio.

- Ne ispostavljajte račun meni umjesto onima koji nisu djelovali, a ovlašteni su da djeluju - govori Pupovac naglašavajući da je došao iz razloga “posve nepolitičke prirode”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa