Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
47 komentara

Puškom dron spuste na zemlju za samo nekoliko trenutaka...

Za razliku od ostalih protudronskih pušaka koje imaju bateriju u ruksaku, ova puška ima baterijski sklop koji se nalazi na stražnjoj strani. Za rukovanje protudronskom puškom treba biti posebno osposobljen

dron
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
47 komentara

Ponukani opasnostima od malenih letjelica, koje su postale dostupne svima, MUP ima pušku koja ih onesposobljava. Riječ je o protudronskoj pušci HP 47.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1198695 / ]

Tijekom posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj mjere sigurnosti bilo su vrlo jake. Osim helikoptera i snajperista, najzapaženije oružje na Markovu trgu bila je protudronska puška HP 47. Pripadnici Specijalne policije ATJ Lučko od prošle godine imaju takvu pušku, a jučer smo ih posjetili u njihovoj bazi te se uvjerili koliko je ta puška neugodna za dronove.

- Protudronska puška je vrsta specijalne opreme koju koristi najelitnija policija. Za rukovanje njome ljudi trebaju biti posebno osposobljeni. Onaj koji ima pušku blokira dron, onesposobi ga i tako se ukloni opasnost za štićenog čovjeka - rekla je Sandra Capan, policijska službenica Odnosa s javnošću MUP-a. Oružje radi na principu ometanja frekvencija te uz pomoć svoje moćne antene prekida vezu između daljinskog upravljača vlasnika i letjelice. Potom je na svoju frekvenciju preuzima policajac koji dron može držati da leti na mjestu, a može ga i mirno spustiti na zemlju.

Puška je kompaktna jer se baterijski sklop nalazi na stražnjoj strani, iza ramena samog korisnika, za razliku od nekih drugih pušaka koje imaju još i ruksak za bateriju. MUP trenutačno ima jednu pušku, a razvila ju je njemačka H.P. Marketing & Consulting Wüst GmbH. Nabavljena je putem javne nabave preko jedne tvrtke iz Zagreba, a stajala je 322.500 kuna s PDV-om.

Steffen Wicker, direktor njemačke tvrtke, u intervjuu za Bloomberg rekao je kako je njihova protudronska puška HP 47 prvi put korištena u studenom 2016. godine u Berlinu tijekom posjeta Baracka Obame. Tijekom Svjetskoga gospodarskog foruma u švicarskom Davosu prije mjesec dana policija je također bila opremljena protudronskom puškom te je tako čuvala najutjecajnije svjetske političare i biznismene.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message