Obavijesti

News

Komentari 141

'Pustiti Milanovića da od sebe radi cirkus. To je bilo dovoljno'

'Pustiti Milanovića da od sebe radi cirkus. To je bilo dovoljno'
1

Mediji u BiH opsežno se bave analizom izbora u Hrvatskoj. Oslobođenje navodi kako su protekli izbori donijeli brojna iznenađenja, uključujući i konačni poraz prvog čovjeka ljevice

VIDEO

S kim će HDZ formirati vlast i što će značiti odlazak Zorana Milanovića s čelnog mjesta u SDP-u glavna su pitanja koja u utorak postavljaju mediji u Bosni i Hercegovini, opsežno se baveći analizom proteklih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj te mogućim promjenama u odnosu nove hrvatske vlade prema BiH.

Da će HDZ predvođen Andrejem Plenkovićem biti taj koji će formirati novu vladu Hrvatske izvjesna je činjenica za "Dnevni avaz", iako taj list upozorava kako slijede teški pregovori s Mostom ali i "skupljanje" dodatnih ruku u Hrvatskom saboru nužnih za solidnu vladajuću većinu koja ne bi smjela imati manje od 80 zastupnika.

Plenkovićev najbliži suradnik u izbornoj kampanji Davor Ivo Stier kazao je za taj list kako bi i nova vlada okupljena oko HDZ-a nastavila pružati snažnu potporu BiH i lobirati za njen napredak na europskom putu.

- BiH je nama ne samo susjedna zemlja nego je i u hrvatskom nacionalnom interesu da ona krene europskim putem. To je dobro za cijelu jugoistočnu Europu - kazao je Stier podsjećajući kako je pretpostavka za to ipak ispunjavanje potrebnih kriterija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dosadašnji ministar vanjskih poslova Miro Kovač kazao je kako se može očekivati uspostava "snažne hrvatske vlade" koja će imati i konstruktivan odnos prema BiH i pomagati joj da bude stabilnija država.

Kovač je istaknuo kako će prioritetne zadaće nove vlade ipak biti interesi Hrvatske i njezina gospodarstva.

'Milanović je nacionalističkom retorikom ponizio ljevicu'

Izvještavajući o odluci Zorana Milanovićada da se više ne kandidira za predsjednika SDP-a, "Avaz" u komentaru donosi ocjenu kao je njegova temeljna greška bila u tome što je nacionalističkom retorikom kanio pridobiti glasove desnice a zapravo je time uspio tek poniziti ljevicu. U takvim uvjetima Plenković i nije imao težak posao jer mu je bilo dovoljno "pustiti Milanovića da od sebe radi cirkus", "Avazov" je komentar.

Lekcija naučena iz svega, ocjenjuje sarajevski list, je da govor mržnje i nacionalizam prestaju biti sigurne karte za pridobivanje glasačke mase što bi moglo biti poučno i za političare u BiH.

Upravo činjenica da Milanović napušta čelno mjesto u SDP-u vijest je za naslovnicu "Oslobođenja". Taj list donosi cjeloviti pregled izbornih rezultata uz opasku kako su protekli izbori za Hrvatski sabor donijeli brojna iznenađenja, uključujući konačni politički poraz prvog čovjeka ljevice.

I mediji u Republici Srpskoj na sličan način izvještavaju o ishodu hrvatskih parlamenarnih izbora ističući kao najvažnije činjenice izgledno formiranje vlade predvođene HDZ-om te Milanovićevo povlačenje s političke pozornice

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora